Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

сем. Атанаска и Ахмед Махмуд

Ние никога не се отказваме!

 В рубриката „Пътят към успеха“ днес разказваме за семейство млади фермери от с. Шейново. Атанаска и Ахмед Махмуд са работили в чужбина, но и двамата разбрали, че човек си тежи на мястото в Родината. Имали силното желание да успеят в България. Атанаска е на 35 години, Ахмед е на 38, а  Габриела е 3 годишната им дъщеря. Първо започнали със земеделска работа, но и двамата обичат животните и затова решили да се занимават с фермерство.

Ахмед е регистриран като земеделски производител от 11 години. Преди 7 години купили фермата. Изтеглили кредит, който и до днес изплащат. В замяна станали собставеници на порутени, стари сгради, без покриви и техника. Заели се да ги възстановяват със собствен труд. Всичко вършили сами, в работата се включил и бащата на Ахмед. А  подкрепата на Сдружение „Свят без граници“ се оказала изключително ценна при кандидатстването им по програми, финансирани от ДФЗ. С тези средства осигуряват изхранването на животните. Началото било трудно, но и днес не е много лесно. Във фермата отглеждат 20 крави и 10 телета, 80 овце и за първа година - 3 майки – свине. Арендуват и 200 дка земя за сеитба на люцерна и пшеница за храна на животните.

 Атанаска е голямата подкрепа за Ахмед - тя следи за работата във фермата, докато Ахмед работи в голям завод в Казанлък, за да подпомага финансово развитието на стопанството. Точно там се срещаме – във фермата,  която е голямата им мечта и мястото, където малката Габриела споделя обичта към животните. Едно от първите неща, които ни казват е, че много трудно намират работници.

Атанаска е с основно образование. Ахмед обаче продължава средното си образование във вечерно училище в Стара Загора. Какво кара този мъж на 38 години, за когото 8 часа преминават  в завод в Казанлък, след това работният му ден продължава във фермата, да полага и още усилия за образованието си. "Защото образованието ти дава различен поглед към всичко!", отговаря  убедено. 

Атанаска и Ахмед живеят в собствена къща, далеч от ромската махала. Малкото приятелски семейства ги посещават рядко - заети са с работата си и нямат много време за развлечения. Но не се оплакват от това. Земеделието и фермерството са най – трудните дейности, изискват времето ви 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Те са целогодишен ангажимент. За млади хора този живот не е никак лесен… Атанаска споделя, че в началото е било много трудно. Но вече е свикнала с работата, с миризмата, с калта... Питам Ахмед на какво разчитат в бъдеще. И краткият отговор е: "Най - много разчитам на жена си и благодарим, че сме здрави!".

От Атанаска и Ахмед още веднъж си припомняме, че без подкрепа от семейството успехът е труден за постигане. Тяхната история е потвърждение на думите, че двама са по-силни от един и че най – голямата е Любовта. И няма значение от какъв етнос си, ако знаеш какво искаш и ако си готов да работиш здраво за успеха си. Но и горчивата истина за скритата дискриминация в думите: „Ако някой чиновник види името Ахмед, може и изобщо да не обърне внимание…“

И въпреки всичко - планираш, работиш, постигаш

Това е Пътят към успеха на Атанаска и Ахмед - семейство Махмуд, фермери от с. Шейново.


Повече чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Образованието е не само знания, то ни прави по-добри хора

Жулиета Александрова Симеонова е на 26 години, от Стара Загора. В разговорът ни гласът й звучи спокойно, говори  сладкодумно, сякаш разказва приказка.  И наистина е така – описва ни живота си дотук и успеха, постигнат с лекота, без напрегната..

обновено на 17.07.24 в 17:09

Нищо не е толкова страшно, когато имаш приятели

Митко Илиев е от Стара Загора. Завършил е Националната спортна академия с две бакалавърски степени – Треньор по смесени бойни изкуства и Педагогика на обучението по физическо възпитание. От 17 години се състезава. Първо – с карате киокушин, после –..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Да преследваш целта, дори когато си на крачка да се откажеш!

Мариела Костова Рашева е на 34 години. Родена е и живее в с. Зимница. Срещата ни с нея е в Начално училище „Паисий Хилендарски“. Работи тук от 6 години. Първо започнала като помощник на учителя, харесала работата и решила да продължи да учи...

публикувано на 16.05.24 в 14:30

Успехът е само стъпка в дирята на поколенията

Днес Ви представяме семейство Любо и Галина Пенкови. Те са от Сливен, развиват собствен бизнес с билки у нас и в няколко европейски страни, родители са на две деца. Тяхната история не е обичайната за ромския етнос . За да я опишем така днес,..

публикувано на 19.04.24 в 11:45

Когато мечтите са величина с променлив успех е нужен кураж

 Ще Ви представим една млада жена, чиято история е малко по-различна. Румяна Михайлова е на 24 години, израснала в ромската общност на старозагорското село Паничерево. Това е селото със 100  годишния дъб в двора на местното училище и..

публикувано на 15.03.24 в 09:30

На челото на човека не пише какъв е!

Първият разказ е  за Антоанета Алексиева Стефанова, на 37 години, от Стара Загора. Подтиквана от родителите си, завършва 12-и клас в Средно училище „Христо Смирненски“ в ромския квартал на Стара Загора. После става част от Сдружение „Свят без граници“ и..

публикувано на 19.02.24 в 16:31