Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа"

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали Община Казанлък да поеме управлението над него. Инициативен комитет, излъчен от Гражданския консултативен съвет към кмета  на Община Казанлък е внесъл предложение до кмета Галина Стоянова за провеждане на местен референдум на тема: "Храм – паметника  Бузлуджа – за и против управлението му от Община Казанлък".

От своя страна Стоянова е внесла в Общинския съвет доклад за приемане на решение за провеждане на референдума на 17 ноември. Това стана ясно от специална пресконференция на общинското ръководство и ръководството на Консултативния съвет.

Кметът на Община Казанлък акцентира, че целта на инициативата е не възстановяването на паметника в неговата идеологическа форма, а като архитектурен обект от национално културно значение.

Относно въпроса как може собствеността на паметника на Бузлуджа да бъде променена юридически, Галина Стоянова обясни, че това може да се случи със заповед на областния управител на Област Стара Загора.

Тя каза още, че са осигурени близо 7 милиона лева чрез концепцията за интегрирано териториално развитие. С тях ще бъдат възстановени покривът, страничните прозорци и изградени електрически и ВиК инсталации.

Председателят на Гражданския консултативен съвет към Община Казанлък Цветолина Симеонова обясни, че решението за референдума е взето на заседание на 7 август.

Една от причините за това е сериозния туристически интерес към паметника на Бузлуджа, който според статистически данни е посещаван от около 50 хиляди туристи ежегодно, а също и че от 24-то място преди години в класацията на интересните архитектури, които са изоставени, през 2024 години паметникът вече заема 5-та позиция. 

По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Възраждане“ регистрира листата в 27 МИР-Стара Загора

Искра Михайлова, Даниел Проданов и Димитър Пашев са първите три имена в листата на "Възраждане" в 27 МИР-Стара Загора. Партията официално регистрира своите кандидати, които ще се борят за подкрепата на избирателите в областта на предсрочните парламентарни..

публикувано на 19.09.24 в 15:38

Подпомогнаха с дървесина животновъд, чиято ферма пострада при пожарите в Свиленградско

Доставиха 50 кубика едра строителна дървесина в подкрепа на животновъда Николай Добрев от свиленградското село Равна гора, който пострада от пожара в региона. С нея той ще възстанови стопанството си. На място пристигна и министърът на земеделието и..

публикувано на 19.09.24 в 14:44

Безопасна ли е храната, приготвена в училищата, проверява БАБХ

Малко под 150 обекта които приготвят, дистрибутират или просто търгуват храни на територията на учебните заведения в област Стара Загора ,  подлежат на проверка от Областната дирекция по безопасност на храните. Инспекциите са част от традиционните..

публикувано на 19.09.24 в 13:49

Полицията в Сливен спря от движение автомобили с тунинг и техническа неизправност

Само за ден при специализирана операция на полицията в Сливен са спрени от движение четири автомобила заради значителни технически неизправности. Спрян от движение е и тунингован автомобил, модифициран за повишаване на общата му мощност.  При проведената..

публикувано на 19.09.24 в 12:56

Кръводарителската акция на лекари в старозагорска болница приключи успешно

Успешно приключи доброволната кръводарителска акция на медицинския персонал и администрацията на болница "Тракия" в Стара Загора. Тя се организира за 10-а година и в нея се включиха 23-ма доброволни кръводарители,  на които от името на болницата и от..

публикувано на 19.09.24 в 12:52

Партиите в Стара Загора постигнаха пълно съгласие за съставите на секционните избирателни комисии

Пълно съгласие за съставите на секционните избирателни комисии постигнаха днес в Община Стара Загора пълномощниците на 6-те парламентарно представени  партии и коалиции. Да се положат усилия за честна и позитивна предизборна кампания, да предложат..

публикувано на 19.09.24 в 12:30

Откраднаха 100 лева от храм в Стара Загора

В Стара Загора откраднаха 100 лева от храм, съобщават от прессцентъра на ОД МВР - Стара Загора.  Около 16,00 часа вчера в Първо Районно управление е получен сигнал, че неизвестно лице  е запалило три покривки в олтара на храм.   Местопроизшествието е..

публикувано на 19.09.24 в 11:22

Тракийски университет – Стара Загора ще проведе есенния Фестивал на знанието с атрактивна програма

Атрактивна програма и множество събития организира Тракийски университет – Стара Загора за предстоящия есенен Фестивал на знанието, който ще се проведе на 3 октомври. Денят ще започне с  пърформанс на специалностите в представителни щандове в двора на..

публикувано на 19.09.24 в 11:17

"С гозбите на баба" посрещат любители на фолклора в село Яворово

На 28 септември в с. Яворово ще се проведе VII Национален фолклорен фестивал „С гозбите на баба".  Организатори са  НЧ „Пробуда - 1925" с. Яворово, с подкрепата на Община Стара Загора и кметството в селото. Съхраняване на българските народни..

публикувано на 19.09.24 в 10:16

Д-р Петър Славов: Този състав на ВСС няма твърдостта да се противопостави на политическо влияние

Липсва морална легитимност на този състав на ВСС. Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора относно възобновената от ВСС процедура за избор на нов главен прокурор. бившият народен представител и д-р по Конституционно право Петър Славов...

публикувано на 19.09.24 в 09:20