Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За седми път Стара Загора ще е домакин на фестивала „Здравей, Здраве“

Логото е българска шевица, а фокусът е върху младите хора, тяхното приобщаване и приемствеността на традициите

За седма поредна година Градът на липите посреща фестивала „Здравей, Здраве“ - на 12 и 13 октомври 2024 г. на Античната улица пред Държавна опера - Стара Загора, съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора.

Сдружението с нестопанска цел „Здравей, Здраве“ е финансирано по Програма „Култура“ на Община Стара Загора и е част от Културния календар. Фестивалът се провежда със съдействието и на Народно читалище „Родина-1860“, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавна опера - Стара Загора, Народно читалище „Свети Климент Охридски“, Център за подкрепа и личностно развитие, Международен младежки център, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Граждански клуб „Липа“, Регионална здравна инспекция - Стара Загора, Инър Уийл Клуб - Стара Загора БЕРОЕ, Лайънс Клуб Стара Загора - Августа, Лео клуб „Стара Загора Августа“, Клуб Зонта, Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“, Национално дружество „Традиция“ и много други.

Фокусът на тазгодишното издание е върху младите хора, тяхното приобщаване и приемствеността на традициите. Логото на фестивала е българска шевица, а изборът й е консултиран със специалиста в тази област Славян Стоянов и с доц. Евгения Иванова от Регионален исторически музей - Стара Загора. Организаторите са предвидили да се извие кръшно българско хоро на Античната улица и приканват участниците и гостите да са облечени поне с тениска с народен мотив.

По време на събитието Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще представи открита изложба с уникални гоблени с ликовете на български царе, а участниците от Парада на носиите ще озарят фоайето на библиотеката с пъстри традиционни одежди. По случай 70-годишнината от създаването на библиотеката от СНЦ „Здравей, Здраве“ ще им дарят 70 книги.

Участие във феста ще вземат кметът на Млада Загора, младите Омбудсмани, Младежки общински съвет, таланти от Център за подкрепа и личностно развитие, деца от Програмата „Ние сме музиканти“ на Държавна опера - Стара Загора и от много школи по различните изкуства и спортове в града.

От Национален клуб „Традиция“ в Стара Загора и Нова Загора са предвидили възстановка за Мерджан Рада войвода, в която ще представят първата известна жена-войвода в областта Загоре.

Тази година сред новите лектори на фестивала ще са д-р Анелия Овнарска-Милушева, писателите Неда Антонова и Добри Божилов, тревненският майстор Уста Дарин, Асен Миланов, Румяна Халачева и др.

На Голямата сцена на Античния форум младежите от Инър Уийл клуб Стара Загора Берое ще наредят огромен пъзел с лика на Цар Симеон по картина на старозагорския художник Димитър Гюдженов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акция на полиция и служители на КПКОНПИ срещу кмета на Минерални бани

Спецоперация на служители на КПКОНПИ се извършва тази сутрин в Минерални бани, Хасково. Правят се претърсвания и изземвания в частни имоти, както и в хотела на кмета Мюмюн Искендер.  В акцията не участват хасковски полицаи, съобщи кореспондентът ни..

обновено на 20.09.24 в 14:39

Прокуратурата следи случая с момчето, ударено от свой връстник

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс - за това, че на 19.09.2024 г. в гр. Стара Загора е причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче,..

публикувано на 20.09.24 в 14:35

85-годишна жена от Шейново оцеля при инцидент

Възрастна жена от казанлъшкото село Шейново се размина по чудо от смъртта, след като едва не беше блъсната от лек автомобил, управляван от неправоспособен шофьор,  съобщи сътрудникът ни Георги Манев.     Катастрофата е станала в началото на седмицата в..

публикувано на 20.09.24 в 13:04

Определиха състава на секционните комисии в община Николаево

По покана на кмета на община Николаево Константин Костов се проведе среща с представители на парламентарно представените партии и коалиции за определяне състава на секционните избирателни комисии за произвеждане на изборите за Народно събрание, насрочени..

публикувано на 20.09.24 в 12:45

В празничните дни Общинският плувен басейн ще работи от 9.00 от 18.00 часа

В празничния тридневен уикенд  21, 22 и 23 септември  2024 г. Плувният басейн в Стара Загора ще работи с променено работно време, съобщи началникът на отдел „Спортни дейности" в Община Стара Загора Петко Крумов. Всички желаещи могат да го посетят от..

публикувано на 20.09.24 в 12:20

Запалиха лек автомобил в Стара Загора

Лек автомобил изгоря напълно при пожар в Стара Загора. На 20.09.2024г., в 01:00ч. във Второ РУ-Стара Загора е получен сигнал за горящ л.а."Ягуар", паркиран на улица в гр.Стара Загора. Местопроизшествието е посетено от полицейски екип, установено е че..

публикувано на 20.09.24 в 12:02

15-годишно момче е в болница след бой с негов връстник

14-годишен тийнейджър е в болница, след като негов връстник му нанесе побой.  На 19.09.2024г., в 15:48ч,. на тел.112 в оперативната дежурна част на Второ РУ-Стара Загора, е получен сигнал за пострадало лице, което лежи в гр.Стара Загора на спирка. На..

публикувано на 20.09.24 в 11:55

В Ямбол отчитат засилен интерес към ковид ваксините

Засилен интерес към ваксинирането срещу ковид отчитат от здравната инспекция в Ямбол. В началото на октомври ще започне и поставянето на противогрипните ваксини.  През последните дни интересът към ваксинация срещу ковид е голям, особено от..

публикувано на 20.09.24 в 09:57

Цените на основните стоки се запазват в края на лятото, спад се отчита на годишна база

Нормална за сезона остава тенденцията на изменение на цените на основните стоки в края на лятото у нас. Индексът, измерван от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, бележи лек ръст през настоящата седмица, но пазарът остава стабилен и без..

публикувано на 20.09.24 в 09:41