Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фона на наводненията в половин Европа и десет години след потопа в николаевското село Нова махала:

Търсят се средства, за да се избегнат наводнения

Половин Европа се оказа под вода заради проливни дъждове. Само в Чехия ураганът Борис нанесе щети за милиарди в евро, заради придошлите води загинаха и хора

През 2014 година проливни дъждове в България наводниха градове и села. Хиляди останаха на тъмно в продължение на няколко дни в община Гълъбово, защото дигата на река Сазлийка край подстанцията в града поддаде и съоръжението бе наводнено. 

Под вода се оказаха къщи край реката, а хората там трябваше да влизат и излизат в домовете си през прозорците, защото вратите бяха потопени.

В две от гълъбовските села  - Обручище и Априлово, през 2014 година в резултат на наводнението се срутиха къщи. 

Гълъбовският общински съвет през  2016 година одобри придобиване на вещно право на строеж за изграждане на аварийно съоръжение и корекция на инфраструктурата на река Сазлийка, от устието на река Соколица до Гълъбово. Така местната власт се застрахова срещу нови наводнения при разлив на река Сазлийка в района на град Гълъбово. 

 Двата фургона, подсигурени за обитателите на падналите при наводненията къщи в Обручище и в Априлово, ще бъдат върнати на държавата, съобщиха още от община Гълъбово. 

Причината - единият от обитателите им е починал, а вторият е изпратен в старчески дом.

През 2014 година в редица села на община Опан водата също потопи дворове и къщи. Нанесе сериозни материални щети, издави и домашни животни. 

Най-сериозно бе обаче положението в село Нова махала, община Николаево, което бе буквално потопено. Там бе обявено бедствено положение, а около 300 души бяха изведени от домовете им и настанени във физкултурния салон в град Николаево. 

Десет години по-късно - Марияна Колева от Нова махала едва ли ще забрави датата 11 декември 2014 година, когато водата идва. 

" В едната част водата беше около 80 сантиметра, в другата  - около метър, метър и половина. Спомням си когато тръгнаха да евакуират хората - натовариха ги в камиони. Беше все едно че ги карат към концлагер", през сълзи споделя Марияна. 

Десет години по-късно - взети ли са мерки преживеният ужас да не се повтори -инж. Константин Костов е кмет на Николаево, първи мандат.

 "Още в началото на годината потърсихме вариант да подсигурим необходимия паричен ресурс за разчистване и укрепване на бреговете на река Тунджа и на няколко дерета и канали. Става въпрос общо за около десет километров участък, в който трябва да се подсигури и дигата, която защитава село Нова махала. Писахме писма до Регионалното министерство, до Комисията по бедствия, аварии и катастрофи. Предстои среща с областния управител, предстои също областната управа и екоинспекцията да изпратят своите становища за необходимите действия. И заедно с тази документация ще кандидатстваме пред Фонда за бедствия и аварии за необходимите средства", казва кметът на община Николаево Константин Костов. 

А хората в Нова махала очакват скоро въпросните средства. За да са спокойни поне за това, че водата отново няма да влезе в домовете им. 

Репортаж от Нова махала можете да чуете в прикачения звуков файл.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В боляровско се страхуват, че отново ще избият домашните животни заради чума по овцете

Жителите на боляровското село Шарково се страхуват, че ще се повтори отново ситуацията с умъртвяването на овцете и козите заради болестта чума по дребните преживни животни през юли 2018 г. Тогава заради разпространението на болестта от южната ни съседка..

публикувано на 20.09.24 в 18:29
Синдикален дом, Стара Загора

Временно се преустановява движението по отсечка от централен булевард в Стара Загора

До 30 септември 2024 г. се спира движението на всички превозни средства по бул. „Цар Симеон Велики“ в Стара Загора. Това гласи издадена от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров заповед.  Ограничението ще важи за определен участък от централния..

публикувано на 20.09.24 в 15:38

223 хил.лв. за пострадалите села Воден и Крайново са събрани в дарителската сметка на Община Болярово

До 20 септември в дарителската сметка, открита от Община Болярово в подкрепа на пострадалите от пожарите села Воден и Крайново, са събрани 223хил.лв.. Това обяви днес кметът на граничната община Христо Христов. Той обяви, че събраната сума ще бъде..

публикувано на 20.09.24 в 15:31

В Деня на сърцето мерят безплатно пулс и кръвно налягане

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши..

публикувано на 20.09.24 в 15:23

Акция на полиция и служители на КПКОНПИ срещу кмета на Минерални бани

Спецоперация на служители на КПКОНПИ се извършва тази сутрин в Минерални бани, Хасково. Правят се претърсвания и изземвания в частни имоти, както и в хотела на кмета Мюмюн Искендер.  В акцията не участват хасковски полицаи, съобщи кореспондентът ни..

обновено на 20.09.24 в 14:39

Прокуратурата следи случая с момчето, ударено от свой връстник

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс - за това, че на 19.09.2024 г. в гр. Стара Загора е причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче,..

публикувано на 20.09.24 в 14:35

85-годишна жена от Шейново оцеля при инцидент

Възрастна жена от казанлъшкото село Шейново се размина по чудо от смъртта, след като едва не беше блъсната от лек автомобил, управляван от неправоспособен шофьор,  съобщи сътрудникът ни Георги Манев.     Катастрофата е станала в началото на седмицата в..

публикувано на 20.09.24 в 13:04

Определиха състава на секционните комисии в община Николаево

По покана на кмета на община Николаево Константин Костов се проведе среща с представители на парламентарно представените партии и коалиции за определяне състава на секционните избирателни комисии за произвеждане на изборите за Народно събрание, насрочени..

публикувано на 20.09.24 в 12:45

В празничните дни Общинският плувен басейн ще работи от 9.00 от 18.00 часа

В празничния тридневен уикенд  21, 22 и 23 септември  2024 г. Плувният басейн в Стара Загора ще работи с променено работно време, съобщи началникът на отдел „Спортни дейности" в Община Стара Загора Петко Крумов. Всички желаещи могат да го посетят от..

публикувано на 20.09.24 в 12:20