Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничен концерт на Държавна опера Стара Загора

5
Снимка: operasz.bg

Днес, 11 октомври, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора меломаните ще имат възможността да се насладят на симфоничен концерт с оркестъра на старозагорската опера под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е Иван Янъков. Гост-концертмайстор е изтъкнатият български цигулар и педагог Мичо Димитров. Маестро Кринчев представя Бетовен и Дворжак със знаковите им произведения: Концерт за пиано и оркестър N 5 на Лудвиг ван Бетовен и Осма симфония на Антонин Дворжак.

В прикачения звуков файл може да чуете споделеното, в предаването "60 минути повече", от Ивайло Кринчев, главен диригент на Държавна опера Стара Загора за предстоящия Симфоничен концерт.

За програмата:

Концертът „Император“ е написан през 1809 година, годината на френската обсада и окупация на Виена, когато покровителят и ученик на Бетовен, ерцхерцог Рудолф, внезапно трябва да напусне града, за да защити безопасността си. Това е поводът за сонатата за пиано Les Adieux /Прощална на Бетовен, посветена на Рудолф, както и концертът. До 1809 година. Бетовен е твърде глух, за да свири на пиано и може би поради тази причина „Император“ е последният му концерт за пиано. Вероятно заради войната творбата трябва да изчака премиерата си до 1812 година. Пресата е във възторг, наричайки произведението „един от най-оригиналните, вдъхновяващи, най-силни, но и един от най-трудните от всички съществуващи концерти“. Точният произход на названието „Император“ е неизвестен. Говори се, че офицер от френската армия, присъстващ на премиерата, ентусиазирано го нарекъл „император сред концертите“.

Във втората част на празничната симфонична вечер почитателите на класическата музика ще се срещнат със слънчевата Осма симфония на Антонин Дворжак. Тя е написана от композитора през 1889 година по време на почивката му в летния курорт в Южна Бохемия. Същата година той е избран за член на Бохемската академия за наука, литература и изкуства. 

За солиста:

Иван Янъков е пианист и диригент със световна популярност. Той изнася концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Свирил е като солист на редица  оркестрии е имал изяви в множество големи зали, сред които Sydney Town Hall, Tokyo Metropolitan Theatre Concert Hall, Sapporo Concert Hall, Cadogan Hall и Saint Martin-in-the-Fields в Лондон, City Hall в Хонг Конг, Okinawa Convention Centre в Япония, Taipei National Concert Hall в Тайван, Shanghai Oriental Arts Centre в Китай. Като победител на конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната Carnegie Hall, Ню-Йорк.

Янъков има издадени компакт дискове. Те се продават в най-големите онлайн магазини. Негови албуми и сингли са достъпни в над 120 световни дигитални платформи, сред които iTunes, Spotify, Amazon, Deezer и YouTube.

Роден в София в семейство на музиканти, Иван Янъков учи и работи в Ню-Йорк, където получава висша и магистърска степени в Mannes College of Music. Специализира и като пълен стипендиант в световно-известната Accademia Chigiana в Сиена, Италия. По време на престоя си в САЩ изнася многобройни концерти из цялата страна. Сред учителите му в България са Трифон Силяновски и Майер Франк.

Прави диригентския си дебют с Чешкия Национален Симфоничен оркестър. В Лондон е основател и диригент на камерния оркестър London Chamber Players. Има диригентски изяви в Европа и Азия, включително Лондон, Мадрид, Москва, Шанхай и Хонг Конг.

Негови изпълнения и концерти на живо са излъчвани по телевизия и радистанции на три континента, сред които концерти на живо от Музея за Изящни Изкуства в Лос Анджелис.

В България артистът е бил солист на над десет оркестъра, между които Софийска Филхармония, Софийски Солисти и оркестъра на Classic FM. Има изяви на Европейския Музикален Фестивал, Новогодишен Музикален Фестивал, Салона на Изкуствата в НДК, дните „Недялка Симеонова”, многократно на „Аполония”, „Варненско Лято” и много други.

Пианистът е съосновател на проекта Четиримата Пианисти. В няколко концерта, Янъков, заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски - младши, взривяват публиката на препълнената зала №1 в Националния дворец на културата. Концертът им в лондонската зала Cadogan Hall е разпродаден месеци предварително. 

Иван Янъков е често канен да води майсторски класове в множество консерватории и университети в Европа и Азия, сред които Консерваторията на Бирмингам, Национална Музикална Академия в София и многобройни университети в Азия. Член е на жури на редица международни конкурси, сред които председател на жури на Първия клавирен конкурс за руска музика в Сан Ремо и на „Ернест Блох” в Лондон. Съосновател и музикален директор е на фестивалите Siena Belcanto в Италия и Irvine Chamber Music Festival в Калифорния, САЩ.

По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художествената галерия в Казанлък показва 70 творби от колекцията на Илиан Дончев

Илиан Дончев показва 70 творби от своята лична колекция в Художествената галерия на Казанлък. Сред тях са творби на знакови български автори и за първи път се представят пред широката публика. При откриването на изложбата, кметът на..

публикувано на 11.10.24 в 15:17

Изложба – съвременен прочит на „Диви разкази“, ще почете 105 г. от рождението на класика Хайтов

Синът на писателя Николай Хайтов – Здравец Хайтов, ще открие изложба „Творчески щрихи“ от конкурсни илюстрации по сборника „Диви разкази“ на 21 октомври в Стара Загора. Поводът е 105 години от рождението на българския писател, драматург и публицист...

публикувано на 11.10.24 в 13:11

Съвременно изкуство от Страната на изгряващото слънце

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора е откриването на изложбата „Японски импресии. Колекция Аматерас“. С нея за поредна година галерията се включва в програмата на Дните на японската култура у нас и..

публикувано на 10.10.24 в 12:38

Представят антологията "Младост" със стихове на Иван Мирчев

Днес, от 18.00 часа, в Регионална библиотека "Захарий Княжески" е представянето на антологията "Младост" с избрани стихотворения на Иван Мирчев . Любопитен факт е, че произведенията са лично подбрани от поета с посвещение на  съпругата му Стефанка...

публикувано на 09.10.24 в 16:27

Фондация обявява конкурс за детска рисунка за доброто около нас

    Фондацията „Дом на доброто“ обяви национален детски конкурс за рисунка на тема „Доброто около нас“.  „Конкурсът цели да покаже виждането и разбирането на децата и тинейджърите за доброто. До 31-ви октомври ще приемаме рисунките за участие с..

публикувано на 09.10.24 в 13:35
Театър

Ямбоският театър търси дарители за участие в международен фестивал

Драматичен театър (ДТ) „Невена Коканова” – Ямбол бе удостоен с две награди от участието си в приключилия снощи Европейски фестивал на пътуващия театър в град Сливница. Отличията са за най-добър актьор – за Атанас Жеков - Кроко и за най-впечатляващ..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

Писателят Димитър Никленов на 75: „Най – важното е човек да не престава да твори и да гледа напред!“

Писателят Димитър Никленов навърши 75 години, от които 40 творчество. Автор е на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми за БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в..

публикувано на 08.10.24 в 19:54

"Масло от кипарис" е най-новата премиера на ДТ "Гео Милев"

„Масло от кипарис“ е пиеса, която е на шест години, каза в студиото на радио Стара Загора авторът на пиесата и автор на едноименния спектакъл Орлин Дяков. Той и актьора Борислав Веженов гостуваха в предаването „Репортер“ с водеща Гергана Пейчева, по..

публикувано на 08.10.24 в 11:48

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00

Програма за Деня на Стара Загора

5 октомври (събота) Ден на Стара Загора Молебен за Стара Загора ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан 8.40 ч. Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“ Тържествена сесия на Общински съвет Стара..

публикувано на 04.10.24 в 09:50