Ивайловград е живописно градче. Оживено място за търговия и развитие на занаяти, в миналото. Селището е възникнало в края на ХVІ век, в близост до разрушения средновековен град и митрополитски център Лютица /днес квартал Лъджа/, под името Ортакьой, наречено така поради средищното му местоположение на пътищата от Любимец през Димотика и Софлу за Александруполис /Дедеагач/ и от Смолян и Кърджали за Одрин.
През ХІХ век до 1912 година градът е духовен, културен и търговски център с около 2000 жители, чийто основен поминък е търговията, бакърджийството, калайджийството, бубарството, терзийството и яхнаджийството. След като получава независимостта си до 1923 година Ортакьой приема много бежанци от Мала Азия и Източна Тракия.
И в миналото, и днес, на това място, погалено от южната ласка на Бяло море, хората отглеждат смокинови дръвчета, нарове, райски ябълки, хинап, бадеми, лимони, грозде, тютюн, фъстъци и сусам.
Обагреният в яркожълт цвят сусам вирее само в района на Ивайловград. В това ни уверява Димо Карахехайов, трето поколение таханджия. Наследникът на преселници от Мала Азия-Коджабунар, област Бандърма в Турция разказва, че прадядовците му донесли със себе си сусамовото семе в България.
Преди години имало няколко таханджийници в Ивайловградска община. Дядо му Димо, на когото е кръстен, работил в една такава и научил занаята. След промените, през 1989 година, когато отново разрешават частната собственост, предприемчивият дядо заедно със сина си построява, по старовремска технология, първата семейна таханджийница в южното градче.
Тя е отворена целогодишно. В нея от близо и далеч пристигат клиенти от цяла България. Младият Димо Каракехайов красноречиво обяснява етапите свързани с отглеждането на сусама, от засаждането на полето в края на май или началото на юни, до трудоемкото му прибиране през септември, октомври. "Този сорт дава ниски добиви. Бере се на ръка. Всяко коренче се отскубва, събира се на снопчета, нареждат се изправени, на "колибка", оставят се на слънце да изсъхнат. Шушулките пожълтяват, разпукват се и от всяко снопче се вади семето. Освен него падат камъчета и пръст. Със стара веялка ги изчистваме и прибираме сусама в чували. Така го транспортираме до работилницата. В нея продължава финото пречистване. Първо семената се измиват в разтвор със солена вода, а после в чиста ", пояснява Карахехайов, чиито ръце рисуват кръгове във въздуха и показват голямата пещ за сушене на семената.
Колко време продължава сушенето, в което се крие част от майсторлъка на занаята, как продължава печенето, смилането в мелницата, чиито гранитни камъни са на повече от век, от какво зависи качеството на сусамовата паста и защо трябва в хранителния ни режим да присъства тахан от сусам, научете в прикачения звуков файл.
Ако имате път към Ивайловград не забравяйте да посетите гостоприемната таханджийница на семейство Каракехайови. В нея посрещнат приветливо, разказват увлекателно историята на занаята си, гощават с щедрост, и се снимат с клиентите си за спомен.
Последният ден от месец април преминава в грижа за физическата ни активност – днес се провежда 11-то издание на кампанията „Ден без асансьори“. В рамките на този ден организацията "BG Бъди активен" призовава всички хора да използват стълбите..
В Деня на 149-тата годишнина от Априлската епопея, наред с имената на апостолите Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Тодор Каблешков, Павел Бобеков и другите знайни и незнайни патриоти жертвали семейството, имота и живота си за свободата..
След години на сцената, Борис Илиев представя най-личният си проект досега. Дебютният си авторски албум „ За теб“. Той вече e достъпен в дигиталните платформи и ще бъде представен на живо на 16 май в клуб в София. Датата не е случайна, това е..
Абитуриентски рокли и костюми от 60-те години на миналия век до съвременни образци представиха учениците от новозагорското средно училище "Христо Ботев" по повод юбилея на училището – 165 години Класно училище. Модното дефиле на учениците бе..
На развитието на селския туризъм залагат в гурковското село Конаре. "В населеното място къщите за гости са вече четири, около 60 са местата за настаняване, но с месеци напред няма свободни места", не без гордост споделя кметът Станчо Стефанов...
Ако чуете изразът "Голяма си кратуна!" не бързайте да се обиждате. Въпреки негативния смисъл, с който сме свикнали да приемаме подобно изказване, кратуната в днешно време може да е комплимент, защото е материал, с който се създава красиво изкуство...
Пролетта вдъхновява за свежи идеи, включително в областта на маникюра, който вече е форма на себеизразяване, повлияна от глобални тенденции. В предаването „60 минути повече Lifestyle“ ни гостува Мариела Иванова, която разказа за своя път в бизнеса с..
По случай Световния ден на книгата, заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева, се включи в инициативата "Походът на книгите" на СУ "Д-р Петър Берон", град Болярово. По покана на училищното ръководство, г-жа Терзиева за поредна година извървя..
Плеяда звездни имена, сред които и първият български космонавт Георги Иванов , са поканени да участват в церемонията по откриването на Монумент със спътник "България 1300", следващата сряда - 30 април. "Церемонията в парк Артилерийски е с..
Конституционният съд отмени задължителната съдебна медиация в деня, в който трябваше да заработи (1 юли 2024г.). Преди това в страната се проведе подбор на медиаторите, които задължително трябваше да са юристи. За всеки съдебен район имаше определена..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net