Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на една мечта.
Зад тяхната история стои готовността да се откажеш от добре платената си работа, за да търсиш онова, което те прави истински щастлив. Така започва тяхното пътешествие от България, през Югоизточна Азия, Латинска и Централна Америка, за да се върнат отново в родината и да отворят семейна какаова пекарна.
Всичко започва през 2015 година, когато Мария става чирак в малка шоколатиерена работилница в Северна Ирландия. Следват години, в които заедно с половинката й Антон и сестра й Анна се потапят изцяло в магията на какаото. В Азия и Америка обикалят по кооперативи, живеят във ферми, за да изучават как се сади, отглежда, бере, ферментира какаото. Общуват задълбочено с местните майстори, които се занимават с всички ключови процеси, и се завръщат в България през 2019 г. с идеята да приложат на практика всичко, което са научили.
Нямат представа, че предизвикателството на бизнес начинанието им ще съвпадне с най-голямото предизвикателство пред човечеството за последните десетилетия – ковид пандемията. Вместо да се откажат при сблъсъка с трудния старт, обаче, те използват месеците на локдаун за оттегляне в Родопите, където експериментират и усъвършенстват шоколадовите си умения.
Отварят първото си местенце за висококачествен топъл шоколад в Пловдив, след което разгръщат идеята си в София, а отскоро предлагат продуктите си и в родния Ямбол.
Защо какаото е интересно, дори магично растение и как в България се възприема шоколада по автентична рецепта като напитка? Колко скъпа суровина е какаото през 2024 година и къде се крие успешната формула за бутиков бизнес? Подробности чуйте в прикачения звуков файл.
Въпреки климатичнити особености на региона, градът ни има потенциал за изграждане на открита ледена пързалка, която да функционира през зимата, но и на целогодишна закрита, според думите на хокеистите ветерани от Стара Загора. В студиото на Радио Стара..
За втора поредна година възпитаниците на Профилираната природо-математическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора организират по повод 152-рата годишнина от обесването на Апостола на свободата, конкурс за художествено интерпретиране на тема „Васил..
Работилничка за мартеници създадоха в Болярово ученици , родители и учители. Децата показаха завидни умения при работа с бели и червени вълнени конци, за да създадат най-българския символ вещаещ идващата пролет –мартеницата, съобщиха от пресцентъра на..
Новата снежна покривка от последните дни дава възможност още малко да се порадваме на зимните спортове и игрите със снега. За старозагорци най-близкото място, където могат да покарат ски или шейни, е пистата на Бузлуджа. На час и половина път от..
„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..
Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..
Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски! Име, което е символ на безсмъртие, а личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец. За нас, като българи, като народ,..
Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..
Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...
Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net