Диана Филипова от хасковското село Малево е производител на козунаци и курабии от 20 години. Тя ни запознава с тайните за направата на вкусен козунак, в разговор с кореспондента ни от Хасково Христо Христов.
Производителката споделя, че приготвянето на козунаци е трудна задача. За целта трябва да разполагаме с добра тестомесачка и брашното да е качествено.
„Моето брашно се прави в конуш специално за козунаци. Изкарва се на масата, първо се правят топки, после се правят фитили. Пак се оставя да втасва, чак тогава започва да се плете, слага се във формите и от формите се вкарва втасало, в големи колички.“, обяснява Диана Филипова.
За направата на козунаци, производителката обяснява, че помещението трябва да е топло около 25-30 градуса. Тя съветва да не се използва голямо количество захар при приготвянето на козунаците.
„Има заместител. Аз специално ползвам цикламат и захар, защото когато е много захарта, маята не може да повлияе и не може да стане толкова висок самият козунак и не става на конци, когато е с много захар.“ , казва производителката.
Освен с производството на вкусни козунаци, Диана Филипова е известна с приготвянето на курабии по бабина рецепта.
А Румен Василев, работи във фирма, която снабдява Южна България с козунаци. Той разкри пред ефира на Радио Стара Загора рецепта за приготвяне на козунак в домашни условия.
„Много е важно да си осигурим добри и качествени продукти като брашно, мазнини, масло. Първата стъпка е да затоплим млякото съвсем леко. Към него си натрошаваме купче мая и се добавя чаена лъжица захар. Оставяме за 10-15 до 20 минути на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, за да шупне самата мая. През това време в купа си разбиваме яйцата заедно с останалата захар. Добавяме настъргана лимонова кора.. Сместа трябва да е хомогенна. Третата стъпка, която трябва да направим, е да си пресеем брашното в купа. Разбъркваме добре и започваме да си оформяме тесто и да месим. Така образуваното тесто го прехвърляме на плот и месим. На етапи добавяме и останалата мазнина. Накрая трябва да получим меко и нелепкаво тесто. Така готовото тесто го оставяме покрито с кърпа или стреч да почива между 40 и 60 минути. След това си правим фитили. Според козунаците, които искаме да си изплетем, тези фитили също почиват. Намазваме ги леко с мазнина. Покриваме ги с кърпа, найлон, стреч и ги оставяме да почиват 30-40 минути. Колкото повече починат, толкова по-добре ще се сплете козунакът. Така сплетения козунак си го слагаме във формички или го сплитаме в тава и покриваме отново с кърпа. Оставяме на стайна температура да втаса.“, обяснява Румен Василев.
Подробности, чуйте в прикачения звуков файл.
Продължават шоу-спектаклите на дует "Ритон" из страната. Катя и Здравко, заедно с момчетата и момичетата от своя бенд „Ангелите на Ритон“ - Юлиан Янев-клавишни и вокал, Щерион Пилидов-китари и вокал, Алекс Нушев-бас китара, Георги Марков-ударни,..
Населените места в община Болярово се съревновават за титлата „Най-приветливо и чисто село“. Конкурсът, организиран от общинската администрация, цели да насърчи местната общност към повече грижа и внимание към заобикалящата среда. Надпреварата е..
Омбудсманът на Република България е висш независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за срок от пет години. Той е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Независим в своята дейност и се подчинява само..
Инициатива на общинската библиотека " Искра" в Казанлък дава възможност на най-малките жители да се докоснат до магическия свят на приказките и книгите, без да се налага да напускат детските градини. "Вълшебното куфарче" на библиотека "Искра" започва..
"Дизайн шампиони" е учебна програма за предучилищен и начален етап . Тя е единствената програма за проектно-базирано обучение в страната, позволяваща на деца в ранна възраст да развиват уменията си по лесен, достъпен и игрови начин. Над 150 са..
Знаете ли коя е първата царица Роза на Казанлък и кога е била избрана? Отговорът на този въпрос дават журналистическите търсения на Антония Драганова от казанлъшките медии, започнали през 1998 г. Работила за едно от регионалните издания на голям..
В новия епизод на "60 минути повече лайфстайл" ви срещаме с два свята, които сякаш се противопоставят, но всъщност се допълват – зумба инструкторът и събитиен двигател Поли Гънчева и бижутер-философът шеф Пеньо Иванов. Тя е вихър. Той – дъх. Заедно..
Новата песен на Вяра Панталеева "Само спомен" е смел и откровен призив за промяна в нещата, които я заобикалят. През годините Вяра е имала песни в различни жанрове - напоследък се беше отдала най-вече на своя винтидж проект с джази суинги..
Литературно-художественият музей „Чудомир“ в Казанлък и тази година се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“. Входът за музея ще бъде свободен до полунощ на 17 май, а екипът е подготвил разнообразна програма за посетителите, съобщи..
13 май е обявен за Международен ден на хумуса. Той се отбелязва от 2012г.. На този ден хората се насърчават да слагат на трапезата си хумус, да организират или участват в събития, които популяризират богатата на полезни вещества храна, чиято основна..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net