Диана Филипова от хасковското село Малево е производител на козунаци и курабии от 20 години. Тя ни запознава с тайните за направата на вкусен козунак, в разговор с кореспондента ни от Хасково Христо Христов.
Производителката споделя, че приготвянето на козунаци е трудна задача. За целта трябва да разполагаме с добра тестомесачка и брашното да е качествено.
„Моето брашно се прави в конуш специално за козунаци. Изкарва се на масата, първо се правят топки, после се правят фитили. Пак се оставя да втасва, чак тогава започва да се плете, слага се във формите и от формите се вкарва втасало, в големи колички.“, обяснява Диана Филипова.
За направата на козунаци, производителката обяснява, че помещението трябва да е топло около 25-30 градуса. Тя съветва да не се използва голямо количество захар при приготвянето на козунаците.
„Има заместител. Аз специално ползвам цикламат и захар, защото когато е много захарта, маята не може да повлияе и не може да стане толкова висок самият козунак и не става на конци, когато е с много захар.“ , казва производителката.
Освен с производството на вкусни козунаци, Диана Филипова е известна с приготвянето на курабии по бабина рецепта.
А Румен Василев, работи във фирма, която снабдява Южна България с козунаци. Той разкри пред ефира на Радио Стара Загора рецепта за приготвяне на козунак в домашни условия.
„Много е важно да си осигурим добри и качествени продукти като брашно, мазнини, масло. Първата стъпка е да затоплим млякото съвсем леко. Към него си натрошаваме купче мая и се добавя чаена лъжица захар. Оставяме за 10-15 до 20 минути на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, за да шупне самата мая. През това време в купа си разбиваме яйцата заедно с останалата захар. Добавяме настъргана лимонова кора.. Сместа трябва да е хомогенна. Третата стъпка, която трябва да направим, е да си пресеем брашното в купа. Разбъркваме добре и започваме да си оформяме тесто и да месим. Така образуваното тесто го прехвърляме на плот и месим. На етапи добавяме и останалата мазнина. Накрая трябва да получим меко и нелепкаво тесто. Така готовото тесто го оставяме покрито с кърпа или стреч да почива между 40 и 60 минути. След това си правим фитили. Според козунаците, които искаме да си изплетем, тези фитили също почиват. Намазваме ги леко с мазнина. Покриваме ги с кърпа, найлон, стреч и ги оставяме да почиват 30-40 минути. Колкото повече починат, толкова по-добре ще се сплете козунакът. Така сплетения козунак си го слагаме във формички или го сплитаме в тава и покриваме отново с кърпа. Оставяме на стайна температура да втаса.“, обяснява Румен Василев.
Подробности, чуйте в прикачения звуков файл.
След повече от 20 години в София, семейство избира Стара Загора за свой нов дом и вече четири години се радват на благата на малкия град. Във Великденското издание на „Моята неделя“ ви запознахме с – Андрей, Мария и двете им дъщери Анна и Адриана...
Какво означава да си здрав? Според психолога Яна Христова това не е само физическо състояние, а усещане за вътрешен мир – със себе си, с мислите, тялото и средата ни. В предаването „Моята неделя“, тя обобщи връзката между вярата, психиката и..
Първият ден на Великден е единственият в годината, в който всеки гост на българския манастир " Свети Георги Зограф" в Атон може да бие църковната камбана колкото пъти иска. Любопитната подробност за Радио Стара Загора разказа кореспондентът на вестник..
Гергана Стоянова гостува в Стара Загора с нейния семинар „Аз уча, вярвам, мога, знам“. Самата тя сподели, че не за първи път идва в Стара Загора, но за първи път тази година. Тези семинари води вече повече от 4 години в над 80 града. Тя е всеотдайна,..
25 деца посещават ателието по иконопис към православен храм " Света Троица" в Стара Загора. Занятията се водят от иконописеца Зорница Иванова. А нейни ученици са момчета и момичета на възраст от 8, та до 17 и нагоре години. Един от тях е 12-годишният..
На този ден, преди 125 години , Световното изложение в Париж ознаменува настъпването на новото столетие и среща на едно място техническите и индустриалните достижения на човечеството. От април до ноември 1900 година Всемирното изложение събира над..
На Цветница ви срещаме с Мартин Кърнолски, който е доктор на театралните науки и театралните изкуства, автор на собствена методика за обучение по Сценично поведение и е работил с артисти от над двадесет и пет държави. Има дългогодишен опит като..
Милен Стойков /Майк Сакс/ е саксофонист, флейтист и аранжор. Гастролира в Австрия, Германия, Швейцария, Скандинавските страни и Китай. Ориентиран е предимно в днешния смуут джаз и фюжън. Многобройни са участията му в джаз фестивали и лайф клубове в..
На 4-ти април, Георги Велев представи новата си песен "vegas baby". Дарк поп стилът е само част от изненадите, които чуваме. Песента отправя послание към недоброжелателите, които винаги има какво да кажат "по наш адрес". Хейт културата, в..
Той е печелил 11 пъти игрите на ума „Последният печели“ по БНТ, а тя веднъж. В битката на градовете в предаването се срещат един срещу друг. Семейство Теневи – колегата Десислав Тенев и съпругата му Мария Тенева са страстни почитатели на куизните..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net