Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски моряк почина на кораб под турски флаг, чакащ на рейд във варненското пристанище

Снимка: БГНЕС



Турски моряк е починал вследствие на сериозен инцидент на борда на кораб под турски флаг, чакащ на рейд във варненското пристанище. Случаят е станал на 8 декември 2014-та г., но бе оповестен едва вчера. 43-годишният мъж е паднал в хамбара на кораба, а по-късно умира вследствие на инцидента. Незабавно капитанът на кораба е изискал помощ. От Морска администрация са предали сигнала в Бърза помощ през тел. 112, заяви за Радио Варна Валентин Енчев - директор на Морска администрация - Варна. От спешния телефон отговарят, че ще изпратят линейка, обясни кап. Енчев.

„Казах, че ще ги чакаме на Морска гара, за да вземем лекарите, но отговорът бе, че лекарите нямат право да се качват на кораб под чуждо знаме”, разказа Енчев. Той разпоредил катерът да заминава без лекарите, след като те така или иначе нямало да се качат.

Директорът на Морска администрация допълни, че е поискал от 112 да му бъдат изпратени разговорите, които са водени в деня на инцидента. 

„Това, че досега наши екипи са се качвали досега на кораби и са оказвали някаква помощ не означава,че това е в техните правомощия”, заяви директорът на Спешната помощ във Варна Мая Рашева. Екипът е отишъл, катерът е бил заминал, има някакво разминаване, каза още Рашева.

„В нормативните разпоредби не е вменено наш екип да обслужва пациенти на кораби”, допълни Рашева. Тя обясни, че в нормативната уредба е записано, че има специализирани структури, които оказват необходимия обем от медицинска помощ, когато се касае за спешна помощ за служители на кораба, когато кораба е на рейд, като става въпрос за транспортна болница.

Предстои фактите по случая да бъдат разгледани от отговорните Министерства – тези от които зависи нормативните противоречия да се изчистят – Министерството на здравеопазването и Министерството на транспорта. 


Предстои фактите по случая да бъдат разгледани от отговорните Министерства – тези от които зависи нормативните противоречия да се изчистят – Министерството на здравеопазването и Министерството на транспорта. Целите интервюта можете да чуете  в предаването "Позиция" на Радио Варна, което започва в 10.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партиите се споразумяха за квотите в секциите в Балчик, но консултациите завършиха с обвинения за натиск между представителите на ДПС

С обвинения за натиск между представителите ДПС завършиха обществените консултации с кмета на Община Балчик за определяне състава на СИК-овете и парламентарно представените партии в 50-ия парламент – Коалиция „ГЕРБ – СДС“, ПП „Движение за права и свободи", Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България", ПП „Възраждане", Коалиция „БСП за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44

Акция по кръводаряване във Варна тази събота, предаваме капачки на 28 септември

Безвъзмездна акция по кръводаряване организират от сдружението "Аз вярвам и помагам" във Варна. Със събитието ще бъде отбелязан първият рожден ден от даряването на мобилния пункт за кръводаряване, съобщи организаторът Владислав Николов. Събитието ще се проведе на 21 септември, събота,   от 9 до 16 часа на площад "Севастопол" до статуята на Стефан..

публикувано на 19.09.24 в 14:14

Депутатите не приеха законопроекта за референдумите

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха, предаде БНР.  Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал..

публикувано на 19.09.24 в 12:33

Икономическата полиция във Варна с удар за почти 2 милиона лева

Служителите на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна са претърсили складово помещение във Варна във вторник, 17 септември, което е продължило и във вчерашния ден. Намерени са особено голямо количество дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми, като стоките са със..

публикувано на 19.09.24 в 12:09

1,4 милиона лева се очаква да струват частичните избори за районни кметове във Варна

Община Варна ще осигури средства за провеждане на частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна. С почти пълно единодушие комисията по финанси и бюджет към местния парламент одобри план-сметката за провеждане на вота. Съгласно Изборния кодекс разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните..

публикувано на 19.09.24 в 11:52
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков

С тестове на електронни устройства ще проверяват уменията на деветокласниците по природни науки

Проверка на уменията в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври. Тя ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 11:43

Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, ще бъдат извън бизнеса

Процесът на въвеждане на новите зелени технологии в морския бизнес е необратим. Вече се въвеждат нормативни промени и изисквания към плавателните съдове и към екипажите, и който не може да се адаптира, ще фалира. Това коментира във Варна капитан Станислав Стоянов - председател на Българската асоциация на морските капитани , който участва в..

публикувано на 19.09.24 в 11:25