Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички разрешения за таксиметров превоз в община Балчик са изтекли

Снимка: БГНЕС

Всички разрешения за извършване на таксиметров превоз в община Балчик са изтекли в края на миналата година и подлежат на подновяване. Това напомнят от администрацията във връзка със Закона за автомобилните превози. Разрешенията ще се получават, след като е платен дължимият данък върху таксиметров превоз на пътници. До момента нито един таксиметров водач не е подал документи за подновяване на дейността си. В община Балчик средно за година се издават около 100 разрешителни.

Последното изменение на годишния налог от декември м.г. бе в посока намаление – от 500 на 300 лева, колкото е минималният праг. Намалена – от 50 на 30 лева, е таксата за издаване на разрешително, което пък е в сила според периода, за който е платен данъкът.

Отново според изискванията на Закона за автомобилните превози, общинските съвети определят минималните и максимални цени на такситата за километър пробег в общината най-малко веднъж годишно. Във връзка с тази актуализация вси­ч­ки та­к­си­ме­т­ро­ви пре­во­з­ва­чи, уп­ра­ж­ня­ва­щи дей­но­ст­та си в об­щи­на Бал­чик, мо­гат да из­ра­зят сво­е­то мне­ние за цените на та­к­си­ме­т­ро­ви­те ус­лу­ги. Срокът е 1 март т.г., в  местната администрация се попълват анкетни карти.

Действащите в момента минимални и максимални цени са: за дневна тарифа от 80 стотинки до 1,30 лева; а за нощна – от 1,10 до 1,70 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите не приеха законопроекта за референдумите

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха, предаде БНР.  Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал..

публикувано на 19.09.24 в 12:33

Икономическата полиция във Варна с удар за почти 2 милиона лева

Служителите на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна са претърсили складово помещение във Варна във вторник, 17 септември, което е продължило и във вчерашния ден. Намерени са особено голямо количество дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми, като стоките са със..

публикувано на 19.09.24 в 12:09

1,4 милиона лева се очаква да струват частичните избори за районни кметове във Варна

Община Варна ще осигури средства за провеждане на частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна. С почти пълно единодушие комисията по финанси и бюджет към местния парламент одобри план-сметката за провеждане на вота. Съгласно Изборния кодекс разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните..

публикувано на 19.09.24 в 11:52
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков

С тестове на електронни устройства ще проверяват уменията на деветокласниците по природни науки

Проверка на уменията в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври. Тя ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 11:43

Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, ще бъдат извън бизнеса

Процесът на въвеждане на новите зелени технологии в морския бизнес е необратим. Вече се въвеждат нормативни промени и изисквания към плавателните съдове и към екипажите, и който не може да се адаптира, ще фалира. Това коментира във Варна капитан Станислав Стоянов - председател на Българската асоциация на морските капитани , който участва в..

публикувано на 19.09.24 в 11:25
Екатерина Захариева

Парламентът освободи Екатерина Захариева като депутат

Народното събрание прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат , съобщава БНР. Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха.

публикувано на 19.09.24 в 10:31

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 19.09.24 в 10:21