Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4 462 000 лв. са очакваните приходи от туристически данък в община Варна

Снимка: БГНЕС

Над 4 милиона и 462 хиляди лева са очакваните приходи от туристически данък в община Варна, това стана ясно по време на заседанието на Постоянната комисия по туризъм, търговия и рекламна дейност към Варненския общински съвет. 60% от цялата сума са предвидени за изграждане и поддържане на инфраструктура, която обслужва туризма. За това са заложени повече от 2 милиона и 667 хиляди лева. Основният инфраструктурен обект, който ще бъде ремонтиран е южното платно на бул. „Левски” между бул. „Сливница” и бул. „Вл. Варненчик”. Участието на община Варна в международни туристически борси и изложения ще бъде финансирано със 171 хиляди лева, а за международни фестивали и конкурси са заделени 774 хиляди лева. Соня Георгиева от Дирекция „Туризъм” в общината съобщи, че предстои да бъдат разкрити два нови информационни туристически центъра в курортите „Златни пясъци” и „Св. Св. Константин и Елена”. Тя допълни, че 30 хиляди лева от приходите от туристически данък ще бъдат дадени за издръжката на постоянни представители на общината в Москва и Киев.

По време на заседанието общинският съветник Януарий Вичев поиска да бъде предоставена информация за концесионните договори за търговските обекти „Лафка”. Председателят на комисията Марица Гърдева отговори, че това е компетенциите на други комисии към общинския съвет и след като подложи предложението на Вичев на гласуване, то беше отхвърлено. Възмутен от това, както и от фактът, че Комисията по туризъм не се е събирала близо осем месеца, Януарий Вичев напусна заседанието.

Съветниците обсъдиха и предложение на „Фрапорт” за създаването на Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, чиято основна цел е удължаването на туристическия сезон и развитието на целогодишен туризъм. Идеята е Фондът да работи за откриване на нови самолетни линии от и до Варна и да се издържа с пари от общините Варна, Балчик и Каварна. Предложението е било разгледано на последното заседание на Консултативния съвет по туризъм, където са били поставени няколко въпроса за допълнително уточнение, каза Марица Гърдева и допълни, че до сега от „Фрапорт” не са отговорили на тези допълнителни въпроси. Съветниците само се запознаха с това предложение, но не гласуваха по тази докладна записка, тъй като, според думите на Гърдева, все още е много рано да се говори за такъв Фонд, а и неговото създаване ще отнеме доста време и е плод на доста дълги процедури.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40