Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на виното


Виното от лозарския комплекс с най-много асми в България, се прослави не къде да е, а в един от известните винопроизводствени райони в света – Бордо.

Какъв е пътят от гроздето в тракийската низина до бутилката на щанда във Франция ще ни разкаже собственикът на лозаро-винарския комплекс Цвятко Стоименов.






Аз съм любител на асмите. Твърдя, че имам най-много асми от всички изби от България. То е такава красота, че просто ми се иска да ви поканя да я видите, когато гроздето узрее. Що се отнася до виното – казват, че вино се прави от грозде. Оттам нататък, или гроздето не е хубаво, или ако е хубаво, можеш да го развалиш, ако не приложиш правилната технология. Аз не се занимавам само с вино, но и със строителство, с търговия, с козметика ...

А винен туризъм развивате ли? 

Разбира се, това е моя идея и смятам, че трябва да се втълпи на всички в България, така както го правят във Франция, Италия, Португалия. Това носи пари, носи слава и осмисля съществуването на една изба.

Ноу-хауто откъде взаимствахте?

Работих в Мароко, където виното е по-евтино от водата. След това – в президентството в Алжир, страшно известна страна с виното. От 25 години работя с французи, които са забележителни винари. От тях съм научил, че всяко растение, всяка лозичка, всяка една личност трябва да я обичаш. Ако имате късмета да дойдете при мен, ще видите това, което аз обичам, как е направено, как е подредено и колко красиво, плодосно и ефективно е.

Опишете пътя от лозата до бутилката във вашата фирма?

Най-подходящо е винарската изба да бъде в средата на лозовия масив – да има лаборатория, агроном и технолог. Гроздето трябва да се обере в точно определен момент, нощно време и това да стане на ръка. Не може да се събира машинно, тъй като машините обират всичко, дори и развалените грозда, а това влияе на качеството. По-нататък гроздето се обработва с подходяща техника. Без да престои, веднага се винифицира т.е. прави се на сок и се следи живота на виното. После отлежава в дъбови бъчви. От виното до бутилката разстоянието е доста голямо. Трябва да се уцели момента, в който виното да влезе в бутилката. Пълненето на бутилките се прави с техника, която изсмуква въздуха между тапата и течността, остава неутрален въздух т.е. виното живее в бутилката.

Да, но тук не видях коркова тапа. Капачките на винт нов начин за запечатване ли са?

Това е за широката публика. Същото хубаво вино, но икономическо примамливо за потребителя. Той оценява виното, но виното не може да има живот.

Не е за отлежаване?

Да, не е за отлежаване. Французите са ме научили нещо, което много пъти съм казвал. Най-трудно се прави хубаво вино, обаче още по-трудно е да го изпиеш със свестни хора. Виното не за просташко напиване, виното е за здраве.

По колко чаши?

Зависи от човека, зависи от мезето. Ако отидете в един магазин във Франция и желаете да си купите вино, продавачът ви пита каква храна приготовлявате и той ви избира виното. Бордо го посещавам с моя съдружник, преговаряме с най-голямата компания в Бордо, фантастична винарна. При положение, че вече внасяме вино в Бордо, значи мострите, които сме им изпратили са ги харесали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорите Ели Колева и Ясен Атанасов за "Хамлет": Всеки ден се питаме "Да бъдеш или да не бъдеш"

Международният театрален фестивал бе открит снощи с постановката „Хамлет“ на Театър „Българска армия“ и под режисурата на Стоян Радев. Трагичните герои на Хамлет и Офелия са изиграни от Ясен Атанасов и Ели Колева. Това е най-краткият и най-разбираем "Хамлет", казаха актьорите в предаването на Радио Варна "Новият ден". Младата актриса споделя, че си е..

публикувано на 02.06.25 в 11:13

Åke Henriksson (MOB 47): Не сме фалшиви пънкари

Интервю с Christer "Chrille" Lindholm и Åke Henriksson (MOB 47) Шведските пънк кръст легенди MOB 47 идват в София, в "Grindhouse Skateboard Club“, за първия си български концерт. Съпортът е от БИТОВ ТЕРОР, FALSE(-)NEGATIVE и VERSO IL NULLA CREATORE. Поканата отправена към MOB 47 е от "Sofia Waste Water System". Датата е 7 юни.  Интервюто с..

публикувано на 02.06.25 в 10:25

Фотографска изложба "На фокус: Крайбрежие"

Изложбата "На фокус: Крайбрежие" е закриващо събитие на пролетната фотографска работилница „На фокус: Крайбрежие“ – обучителна програма в сферата на документалната фотография част от Фотографска програма „На фокус“ в Аморфа Академия 2025. В работилницата участват младежи на възраст 16-24 години.  Групова фотографска изложба „На фокус: Крайбрежие“ е с..

публикувано на 02.06.25 в 07:00
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Последното убежище на доганизма е травматичната памет

Ахмед Доган е дал съгласието си за нов политически проект. Това съобщи в предаването на Радио Варна „Позиция“ журналистът Мехмед Юмер. „Ако доганистите искат да направят нова партия, те трябва да разчитат на нови лица, които могат да дойдат от младежката организация на АПС. Хората изгубиха доверие в ядрото около Доган“, подчерта Юмер. По..

публикувано на 31.05.25 в 13:12

Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла надълбоко, за да разкаже

Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла на дълбоко, за да разкаже. Сърцето на този град е районът около пристанището. Това коментира в хода на представянето на късноантичната и средновековна крепост в кв. Хоризонт в Белия град доц. д-р Чавдар Кирилов от СУ „Св. Климент Охридски“, част от екипа, водещ разкопките там..

публикувано на 30.05.25 в 08:00

Niklas Sandin (KATATONIA, LIK): Слушането на винил е социализиране

Интервю с Niklas Sandin (KATATONIA, LIK) Шведските меланхолици KATATONIA излизат с нов албум. „Nightmares as Extensions of the Waking State“ ще бъде факт след дни. В същото време шведската дет метъл банда LIK издаде „Necro“. Свързващото звено между двете групи е струнникът Niklas Sandin. Басист при KATATONIA и китарист в LIK. Точно той даде..

публикувано на 30.05.25 в 07:25

Варненка търси общ език с растенията

Колкото ябълката на Нютон е определяща за Закона за гравитацията, толкова е и за разговора ми с агронома Кристияна Опрева. С 27-годишната варненка се срещаме в стопанството й във Варна, за да чуем гласа на растенията: „Тук мога да ви покажа дървото на раздора – наклонената ябълка, която не трябваше да е сред нас, но вече 10 години още е..

обновено на 29.05.25 в 08:06