Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

О.з. капитан ІІ ранг Трифон Трифонов: In vino veritas

Снимка: "Морски вестник"

Трифон Трифонов е председател на краеведското дружество във Варна и автор на проучване за имената на местностите край града. Освен това е морски офицер и бивш механик на военен кораб. Трифон Трифонов разказва пред репортера Габриела Гаврилова истории за винопроизводството и гроздоберачеството в българския Североизток.


- Името Трифон означава охолно живеещ. Това е е богинята Трюфе в старогръцки или Трифе на новогръцки език – богинята на удоволствието. Труфя се оттам произлиза. Но пък за сметка на това има много топоними с лозя, тъй като Свети Трифон е пряко свързан с лозарството. Още от античността траките имат традиция да правят вино и гърците са ги наричали варвари, защото те са пиели вино по всяко време. Гърците са го пиели разредено едно към едно или едно към две в полза на водата и са пиели вино след залез слънце. Траките са пиели вино в неограничени количества, по всяко време и дори поели с вино конете си и устройвали диви кушии, надбягвания. На много места по брега лозите се растели по дърветата, бере се гроздето, тъпче се на място и се пренася някъде в съдове, където виното вече ферментира, узрява. Над Русалка има такива стари виноделни от порядъка на няколко кубика изкопани в камъка, понеже там се получава завет по отношение на североизточните ветрове, по тополите растат лози, бере се в промишлени количества грозде, тъпче се на място и се източва. И малко по-настрани от тези „шарап таш” им казват, винени камъни, гагаузите им дават това наименование. На турски език „шарап таш” означава винен камък. Това което се изцежда, се изцежда до самоток, а малко настрани има нещо като място за пресоване на джибрите. Такъв камък, преносим имаше близо до вече несъществуващия фар Екрене. Една лоза може да захрани 5 декара, когато го вдигнеш на асма. На север от Болата има едно място, където се прави вино. Там един възрастен човек от Българево ми обясняваше, че долу растяла една лоза с диаметър някъде около 20 сантиметра, която се катери 20-30 метра нагоре по скалите. Когато бил млад една коза паднала и се убила там. Той слязъл по лозата,  вързал козата на гърба си и се изкатерил нагоре. Това е един много монолитен варовиков блок, докато скалите са шуплисти и там има издълбана шарапана. Пак 1 и 20 на 1 и 50 някъде дълбоко е някъде 10 сантиметра и накрая има една щерна, издълбана в камъка – има-няма някъде около 50 литра. И всичко това е на 50 сантиметра от брега на морето, виси над морето. И на много места в България има такива антични виноделни, които са издълбани в камъка, защото като дойде есента само го изпиташ и всичко ти е готово за действие.

- Какво взехте от дядо си, на когото сте кръстен?

- Може би интереса към историята, може би той ме е запалил. Имаше някакъв съкратен вариант на „Илиада”, но вътре с рисунки на старогръцките герои и така нататък, и така нататък. Та от седми-осми клас съм тръгнал на кръжок по история и лека-полека вече, аз затова отидох на този изследователски кораб. На борда си обикалям свободно по крайбрежието.

- Пожеланието на краеведа и морски офицер Трифон Трифонов?

-  Най-напред да са живи и здрави и в светлината на това, което сега говорихме,  младите да познават своята история и да се радват на живота с виното. “In vino veritas”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30