Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на DJ-я ви срещаме с DJ JIJO и DJ Burlak

Световният ден на DJ-я отбелязваме на 9-ти март. Денят по-скоро е неофициален празник, а важно благотворително събитие, което се провежда всяка година от петнадесет години насам. Традиционно всички печалби, спечелени от DJ-и, клубове, радио станции в рамките на седмица преди 9-ти март, се даряват на различни международни детски фондове и институции. Срещаме ви с диджеите Жижо и Бурлак, които носят Варна в сърцето си, а морето е мястото, край което най-много обичат да миксират различни парчета и да радват хората, дошли да ги слушат и да се забавляват.



Започваме следобедния ни блок в Радио Варна с едно много силно присъствие. В световния ден на диджея казвам добре дошъл на живо в Студио-2 на Радио Варна на DJ Жижо.

Добре заварили !

Разкажи ми малко повече за това как започна да се занимаваш с тази работа. Знам че през годините много се промени диджейството. Аз лично започнах в Радио Варна с водене на едно предаване, което беше буквално в на чалото на ерата на клубната музика. Казваше се „Клубна стая” и все още имам един сантимент към клубната музика.

Аз започнах, може би ’98-година, ако не се лъжа. Тогава хванах малко от как да кажем, от старото пускане с касетките и голяма част от музиката, която имах беше на касети. След това ги смених с дисковете и на плочи. До ден днешен се опитвам да пускам музика колкото мога повече на плочи, но не се получава само на плочи. Появиха се много компютърни програми и нови технологии, които се използват.

Започнах да пускам така наречената комерсиална музика от 90-те години. Тя нямаше нищо общо с тази, която сме свикнали да слушаме днес. Хората, които слушат вашето радио да продължават да слушат хубава музика, не ги тормозете с комерсиалната!

Ние винаги сме различни!

Няма нищо лошо в комерсиалната музика, просто това е един вид популярна музика. Но тогава пусках неща като Майкъл Джексън, АББА, бяха се появли вече много парчета наизлезли бг-банди като ПИФ, Джанго Зе - общо взето такава музика. Харесвах музиката от малък, записвах с един касетофон и като чуех някоя песен по радиото. Тогава интернет не беше чак толкова популярен. Трудно беше да намериш някакъв текст в интернет. Това беше детското ми занимание -за следене на някакви парчета по радиото.

Как намира музата един DJ, за да твори?

Музата ли? При всеки е различно, при мен - зареждам се от кората.

Къде ти е най хубавото място във Варна, където обичаш да пускаш музика?

Е, край морето! Чувствам се вкъщи и там се чувствам най-добре. Хората са най-усмихнатите.

Какво би пожелал на хората, които не слушат?

Да слушат различна музика и да обичат музиката!

А сега ще чуем малко фънк, малко модерни звуци - DJ Jijo ft. Reggie - "Aint So Blue Blues".

Интервюто може да чуете в звуковия файл:







Втората ни среща е с
DJ Burlak,  който разказва повече за целта на Международния ден на DJ-я:



Световният ден на ди джея, който всъщност е една комбинация от серия събития, са били с цел благотворителност, стартира в България през 2002г. От близо три години, ние лично - аз и мои колеги - организирахме две партита, които се проведоха в два много големи столични клуба. Събитията бяха с платен вход, средствата от който бяха дарени на организации за деца лишени от родителски грижи и права. Аз чувствам този празник много близък и приятен. Така се случват събитията от само себе си...

Преди минути разговаряхме и с DJ Жижо, който сподели, че най-хубавото място, на което той пуска музика е край морето. При Вас как е?

Ооо, морето, да - този хоризонт, миризмата на чистия въздух. Наистина морето е едно прекрасно място. Знаем, че през лятото самите емоции стават малко по-горещи. Имаме едно парче с Кристина Нова, което се казва „Усмихвам се” и бих искал да поздравя всички колеги и да пожелая на вашите слушатели да се усмихват повече, защото най-красивите хора на света са усмихнатите!

Интервюто може да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37