След зимното меню с предимно обработена и консервирана храна пролетта е моментът за обновяване. Възможност да опознаем и вкусим пролетната диворастяща храна ни предоставя варненецът Иван Полименов, производител на шипков мармалад. Той от 6 г. прави пролетна детоскикация с горски зеленолистни растения. Сега замисля тридневни споделени пътешествия край река Камчия, за които разказа пред Мариела Димитрова:
- Идеята ми е до няколко години основно да се храня по този начин.
- А каква е причината? Лошото качество на храната в магазинната мрежа, многото химически съставки, с които се обработват плодовете и зеленчуците?
- Причината е това. Другата причина е, че искам да имам малко повече свободно време за себе си и за разходки сред природата. Диворастящите храни най-вече са пролетта и есента, когато няма засушаване.
- Вие сте висок едър мъж, какви диворастящи храни могат да са Ви достатъчни, така че да имате енергия през деня?
- Трудно мога да се нахраня с една салата (усмихва се) и затова съм се насочил и към изучаването на диворастящи гъби. Чисто физически човек олеква, става по-подвижен. Действат много добре!
- Кои са растенията, които в момента излизат и могат да бъдат намерени в горите и местностите край Варна?
- Левурда, самардала, коприва, лапад, глухарче, различни цветове от плодни дръвчета, които могат да се добавят като украса за самата салата – от ябълка, от круша.
- Храни, които винаги са били край нас, сега стават част отново от менюто на хората, които искат да се хранят по-здравословно, например левурдата!
- Тя е малко по-далече, не е точно край Камчия. Примерно вчера ходихме да си наберем към Долен Чифлик, в района знам едно място.
- И какви са вкусовите й качества?
- Тя за мен е нещо средно между лук, чесън и салатка. Може да се ползва директно.
- Някои правят песто от левурда и така могат да я ползват по-дълго.
- Така е, може да се направи песто.
- С какви съставки?
- Зехтин, сол,оцет. Издържа в хладилника месеци.
- Идеята Ви е три дни да издържите на такава дива храна с цел детоксикация?
- Точно така.
- Кога ще бъде първото пътешествие?
- В петък след Великден.
- Какво бихте казал на хората, които искат да направят повече за здравето си променяйки менюто си, но все още събират смелост и информация.
- Това е въпрос на личен избор за всеки, който е осъзнал, че може да направи нещо такова. Просто решава и го прави. Защото диворастящата храна си е билка!
Днес е Международният ден на екскурзовода, а денят ще бъде отбелязан във Варна с тематична конференция, която започва от 10 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център. Това е трето издание на форума, на който ще се дискутират различни теми, свързани с професията на екскурзоводите, които мнозина определят като лицето на туризма ни...
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..