Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Варненец ще яде само диворастящи храни

След зимното меню с предимно обработена и консервирана храна пролетта е моментът за обновяване. Възможност да опознаем и вкусим пролетната диворастяща храна ни предоставя варненецът Иван Полименов, производител на шипков мармалад. Той от 6 г. прави пролетна детоскикация с горски зеленолистни растения. Сега замисля тридневни споделени пътешествия край река Камчия, за които разказа пред Мариела Димитрова:

- Идеята ми е до няколко години основно да се храня по този начин.

- А каква е причината? Лошото качество на храната в магазинната мрежа, многото химически съставки, с които се обработват плодовете и зеленчуците?

- Причината е това. Другата причина е, че искам да имам малко повече свободно време за себе си и за разходки сред природата. Диворастящите храни най-вече са пролетта и есента, когато няма засушаване.

- Вие сте висок едър мъж, какви диворастящи храни могат да са Ви достатъчни, така че да имате енергия през деня?

- Трудно мога да се нахраня с една салата (усмихва се) и затова съм се насочил и към изучаването на диворастящи гъби. Чисто физически човек олеква, става по-подвижен. Действат много добре!

- Кои са растенията, които в момента излизат и могат да бъдат намерени в горите и местностите край Варна?

- Левурда, самардала, коприва, лапад, глухарче, различни цветове от плодни дръвчета, които могат да се добавят като украса за самата салата – от ябълка, от круша.

- Храни, които винаги са били край нас, сега стават част отново от менюто на хората, които искат да се хранят по-здравословно, например левурдата!

- Тя е малко по-далече, не е точно край Камчия. Примерно вчера ходихме да си наберем към Долен Чифлик, в района знам едно място. 

- И какви са вкусовите й качества?

- Тя за мен е нещо средно между лук, чесън и салатка. Може да се ползва директно.

- Някои правят песто от левурда и така могат да я ползват по-дълго.

- Така е, може да се направи песто.

- С какви съставки?

- Зехтин, сол,оцет. Издържа в хладилника месеци.

- Идеята Ви е три дни да издържите на такава дива храна с цел детоксикация?

- Точно така.

- Кога ще бъде първото пътешествие?

- В петък след Великден.

- Какво бихте казал на хората, които искат да направят повече за здравето си променяйки менюто си, но все още събират смелост и информация.

- Това е въпрос на личен избор за всеки, който е осъзнал, че може да направи нещо такова. Просто решава и го прави. Защото диворастящата храна си е билка!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Добрин Николов и д-р Валерия Христова, СБАГАЛ

Д-р Добрин Николов и д-р Валерия Христова от АГ болница Варна: Всяко дежурство е изпитание и голяма отговорност

Всяка есен на 19 октомври, когато почитаме Св. Йоан Рилски Чудотворец и отбелязваме деня на българския лекар, по традиция Българският лекарски съюз връчва награди за принос в развитието на медицината.  Трима лекари от специализираната АГ болница във Варна бяха отличени тази година от варненската колегия на съсловната организация.  Д-р Добрин Николов,..

публикувано на 07.11.25 в 07:00

Суши майсторът Мариела Чобанова: Тази култура навлезе у нас бързо заради любопитството на младите

Суши културата навлезе бързо у нас, благодарение на младите, които са готови да пробват нови вкусове. Това каза суши майсторът Мариела Чобанова, полуфиналист в предаване за кулинария и носител на приза  "Бизнес жена на годината" в наградите "Злато токче".  Мариела Чобанова обича екстремната кухня и признава, че не ѝ допада да е като всички останали...

публикувано на 06.11.25 в 08:05

Jimmy Waldo (ALCATRAZZ): Добрата песен е добра песен

Интервю с Jimmy Waldo (ALCATRAZZ) Американската банда ALCATRAZZ основно е свързвана с вокалиста Graham Bonnet и   с китаристите Yngwie J. Malmsteen и Steve Vai. Обаче през последните години никой от тях не е част от състава. След поредното си събиране през 2019 година бандата издава един албум с Graham Bonnet, който е заменен от Doogie..

публикувано на 05.11.25 в 07:00

Експерт: Повишаването на осигуровките няма да вдигне пенсиите, само отлага нужната пенсионна реформа

Увеличението на пенсионните осигуровки от следващата година няма да реши структурните проблеми в пенсионната система, а само ще отложи дълбоката реформа, от която тя има нужда. Това каза финансовият анализатор Николай Устамитев в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Преди няколко години вноската беше 17,8%, после стана 18,8%, после 19,8%,..

публикувано на 04.11.25 в 08:15

"От любов" - животът на Силви Вартан и невидимата ѝ нишка с България, която преплита съдби

Целият живот и кариера на Силви Вартан са движени от любов. Двигателят ѝ никога не е бил реваншизмът или амбицията, а любовта. Не е желанието да доминира или да бъде център на внимание, както често се случва при талантливи хора. Силви Вартан е дълбоко вярващ, смирен и тих човек. Любовта винаги е била нейният пътеводител. Това казва режисьорът на..

публикувано на 03.11.25 в 08:15
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Рано или късно българското общество ще се събуди. Ситуацията е критична

Години наред страната ни води погрешна икономическа политика. Ние взимаме заеми не за да стимулираме икономиката, инвестициите или инфраструктурата, а за да плащаме пенсии и заплати. Това мнение изрази в предаването на Радио Варна "Позиция" Кънчо Стойчев, социолог и заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния..

публикувано на 02.11.25 в 08:36

Тома Белев: Докато институциите си прехвърлят отговорността, речните корита изчезват от кадастъра и изникват хотели

Незаконното застрояване на изчезващи от кадастралната карта речни корита е резултат от пълната безотговорност на институциите. Докато те си прехвърлят топката, опасността от наводнения и човешки жертви нараства. Това каза екологът Тома Белев от Сдружение "Зелени закони" в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Според него областните управители,..

публикувано на 31.10.25 в 18:40