Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Варненец ще яде само диворастящи храни

След зимното меню с предимно обработена и консервирана храна пролетта е моментът за обновяване. Възможност да опознаем и вкусим пролетната диворастяща храна ни предоставя варненецът Иван Полименов, производител на шипков мармалад. Той от 6 г. прави пролетна детоскикация с горски зеленолистни растения. Сега замисля тридневни споделени пътешествия край река Камчия, за които разказа пред Мариела Димитрова:

- Идеята ми е до няколко години основно да се храня по този начин.

- А каква е причината? Лошото качество на храната в магазинната мрежа, многото химически съставки, с които се обработват плодовете и зеленчуците?

- Причината е това. Другата причина е, че искам да имам малко повече свободно време за себе си и за разходки сред природата. Диворастящите храни най-вече са пролетта и есента, когато няма засушаване.

- Вие сте висок едър мъж, какви диворастящи храни могат да са Ви достатъчни, така че да имате енергия през деня?

- Трудно мога да се нахраня с една салата (усмихва се) и затова съм се насочил и към изучаването на диворастящи гъби. Чисто физически човек олеква, става по-подвижен. Действат много добре!

- Кои са растенията, които в момента излизат и могат да бъдат намерени в горите и местностите край Варна?

- Левурда, самардала, коприва, лапад, глухарче, различни цветове от плодни дръвчета, които могат да се добавят като украса за самата салата – от ябълка, от круша.

- Храни, които винаги са били край нас, сега стават част отново от менюто на хората, които искат да се хранят по-здравословно, например левурдата!

- Тя е малко по-далече, не е точно край Камчия. Примерно вчера ходихме да си наберем към Долен Чифлик, в района знам едно място. 

- И какви са вкусовите й качества?

- Тя за мен е нещо средно между лук, чесън и салатка. Може да се ползва директно.

- Някои правят песто от левурда и така могат да я ползват по-дълго.

- Така е, може да се направи песто.

- С какви съставки?

- Зехтин, сол,оцет. Издържа в хладилника месеци.

- Идеята Ви е три дни да издържите на такава дива храна с цел детоксикация?

- Точно така.

- Кога ще бъде първото пътешествие?

- В петък след Великден.

- Какво бихте казал на хората, които искат да направят повече за здравето си променяйки менюто си, но все още събират смелост и информация.

- Това е въпрос на личен избор за всеки, който е осъзнал, че може да направи нещо такова. Просто решава и го прави. Защото диворастящата храна си е билка!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кукла" на Атлас за първи път на диск и плоча

Легендарният първи албум на Атлас „Кукла” ще оживее отново за феновете на българския рок от началото на 90-те години. Някога издаден само на касетка, сега „Кукла” ще бъде преиздаден за първи път с ремастериран звук на винил и компакт диск . Над новото издание на „Кукла” работят двама дългогодишни фенове на Атлас, а плочата е произведена в “Rakamakafon”,..

публикувано на 04.07.25 в 07:00

Anders Johansson (TUNGSTEN, екс-Yngwie Malmsteen, екс-MANOWAR): Вашата фолклорна музика е страхотна

Интервю с Anders Johansson (TUNGSTEN, екс-Yngwie Malmsteen, екс-MANOWAR) TUNGSTEN се събират през 2019 година, без да броим трите години преди това под друго име. Групата има вече четири албума, последният „The Grand Inferno“ излезе през 2024. През тази година бандата за първи път ще свири в България. Мястото е село Могилово, а събитието,..

публикувано на 03.07.25 в 07:40

Варна отново на финал на Световната купа по приготвяне на паеля във Валенсия

Варненецът Калоян Колев отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. Този негов успех поставя Варна в топ 12 по приготвяне на паеля в света. Квалификацията се проведе в Бургас в два кръга, а шеф Колев побеждава в последния кръг с паеля със 100% български продукти - заек, токачка, черен трюфел и черен..

публикувано на 02.07.25 в 08:00

Рибар: Все по-малко млади хора искат да се занимават с тази професия

В професионалния риболов няма млади хора, все по-малко са тези, които искат да се занимават с тази професия. Това каза Емил Милев, председател на сдружение "Черноморски изгрев". Всички искат да работят на бюро с чисти дрехи, добави той и посочи, че риболовът трябва да бъде страст, а не само начин за изхранване. Милев изрази оптимизъм за..

публикувано на 01.07.25 в 08:20

Спасители на плажа - говори Веселин Георгиев

Макар и в разгара на летния сезон, спасителите по родното Черноморие продължават да се борят не само с капризите на времето и морето, но и с човешката безотговорност. Срещаме се с Веселин Георгиев – спасител с дългогодишен опит, който в момента работи на плаж Кабакум във Варна. Сезонът започна. Има ли вече проблеми с туристите и..

публикувано на 30.06.25 в 08:30

„Сказание за Карина и Габриел“

В „Сказание за Карина и Габриел“ необятната фантазия на писателя Марин Трошанов и чудесните илюстрации на легендарния художник Петър Станимиров повеждат читателя на пътешествие към свят, населен с китни селца, шумни градове, тайни подземни лаборатории и портали към скрити светове. Орди плъхове изскачат отвсякъде, зловещи котки се спотайват в сенките,..

публикувано на 30.06.25 в 07:40

Варненският областен управител: Не е проблем, предложените за продажба държавни имоти в морската столица да бъдат поискани от общината

Областният управител проф. Андрияна Андреева е предложила на кмета на Варна да поиска сградата на патентното ведомство в Гръцката махала. За това тя е написала официално писмо до Благомир Коцев, в което предлага след решение на Общински съвет - Варна той да поиска сградата за стопанисване. То се предоставя, когато се комплектова цялата преписка,..

публикувано на 28.06.25 в 15:30