Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дядо Киро с пуканките - най-трудолюбивият човек!

| обновено на 01.05.17 в 22:13
Дядо Киро
Снимка: Нина Милошевич

Дядо Киро, както го наричат всички, е едно от емблематичните лица на Варна. Известен е още из страната като "дядото с пуканките". И както той съвсем сериозно ми казва: "Знаеш ли как се ориентират туристите във Варна?, аз, разбира се, не знам, нали съм си от Варна. Казва ми: "Фестивалният комплекс е до дядото с пуканките". Локацията за туристите е важна, но по-важното е КОЙ е пред Фестивалния. Дядо Киро продава пуканки от години, дори и аз самата не си спомням вече колко станаха те. "За труда сезони няма", казва дядо Киро, и добавя, че "няма студ, няма пек" - 365 дни в годината той е на своето работно място. Изхранва сам семейството си чрез тази работа. Споделя ми също, че наскоро внучката му се е дипломирала в Англия. Вече е специалист по молекулярна биология. Горд е, че я е изучил и й е помогнал за старт в живота именно чрез образованието. Дядо Киро ми казва още, че трябва да се учи и да се работи. Аз добавям, че поговорката важи с пълна сила и в неговия случай:

”Трудът краси човека!” - от тази гледна точка ще си говорим за труда. Вие сте един от хората, може би единственият, който аз познавам и е толкова трудолюбив.

Как да започна и аз не знам. Да се трудиш обаче, да се трудиш по традиция, а не да хитруваш. Аз съм възпитан в труд от малък, и с честен труд съм постигнал всичко в живота си.

Правите пуканки от много време в центъра на Варна. Всички знаят колко вкусни са те и какви опашки се вият заради тях. Познават Ви и в другите градове като „дядото с пуканките”. Какво Ви дава това? Може би някакво удовлетворение от това, което правите?

В България в момента всички искат да станат богати за един ден. Когато започнах туй нещо да го работя, и получавайки първата царевица, аз намерих една книжка голяма долу-горе колкото пръста ми дебела, на английски, за царевицата. Казах си: "Туй нещо трябва да го преведа и да видя какво пише". Имаше рецепти и указания, и такива любопитни неща, които другите граждани няма откъде да ги научат. Започвайки да го правя, викам си, туй нещо трябва да се обработи по български вкус, по български начин. И така започнах малко по малко.

Държа връзка винаги с клиента. Дали е добре? Харесва ли му? Как е, що е? Ако има нещо, заедно ще го правим, защото един има свой вкус, друг - друг и така.. Когато се консултираш можеш да намериш междинно положение. В продължение на година-две постигнах резултата, защото спазвам правилата на играта. Какво значи това? – ТЕХНОЛОГИЯ!

От 365 дни в годината в колко от тях почивате и в колко от тях работите?

365 дни работя. Нямам работно време. Аз съм част от пазарната икономика. Длъжен съм да издържам моето семейство. Нямам право нито да мрънкам, нито да хленча, нито да се оплаквам.

Тоя празник на труда, ако знаете, как го посрещахме?!  Жените ни, децата ни с нови дрешки. Лишавахме се, може би от салам, били сме на боб и салата, защото празникът е празник за нас. Защото всички сме обикновени хора. Ние не сме от хайлайфа, дето само гледа отвисоко. Знаете ли колко е грозно, когато гледаш отвисоко онези, които са те избрали. Онези, от които си произлязъл, онези, които са те изучили. Байно, нямаш ли парици, ти си цяло диване, и какво ли още не!, написа преди много години големият поет Пенчо Славейков.

Цялото интервю с дядо Киро чуйте тук:





За дядо Киро има песен, има и филм, който участва във фестивала "Златна роза" през 2015г. Заглавието на късометражната лента е "Властелинът на пуканките".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ с 34-то издание във Варна

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 1 до 3 август  в двора на Археологическия музей, съобщи за Радио Варна Вероника Вапирова, дъщеря на Анатолий Вапиров – основател на фестивала. Събитието започва в 20:30 часа. В рамките на тридневната програма любителите на музиката ще чуят 6 концерта. Както винаги, ще..

публикувано на 29.07.25 в 07:40

Иван Сутев за дърворезбата: Освен талант, трябва да има и много труд

Не е случайно, че рибите присъстват в изработените скулптури от Иван Сутев, директор на Музея на мозайките в Девня, тъй като е родом от Несебър. В почивните месеци Сутев се занимава с дърворезба. Иван Сутев завършва Котленската художествена гимназия през 1982 г и оттогава дърворезбата е негово хоби. „За съжаление вече годините и зрението..

публикувано на 28.07.25 в 06:55
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Борислав Сарафов от 21 юли е господин Никой

От 21 юли 2025 година Борислав Сарафов не може да изпълнява функциите на главен прокурор. Законът е ясен и всички в тази държава трябва да се съобразяват с него. Това подчерта за обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна  адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.  По думите му законът, приет на 21..

публикувано на 26.07.25 в 11:50

"Царско лято" представят Лилия Кунева и Крис Николов във Варна

Изложбата „Царско лято“ на Лилия Кунева и Крис Николов, посветена на „лятото преди бетона“, ще бъде открита от 19 часа на 1 август в Морското казино.  Картините в нея са повлияни от обиколката на художниците в Полша и Германия и опитите им да се доближат до големите майстори, обясниха за Радио Варна авторите. На откриването ще..

публикувано на 25.07.25 в 07:45

Markus "Infernal" Kuschke (DESASTER): Метълът е нашата религия

Интервю с Markus "Infernal" Kuschke (DESASTER) Малко повече от месец остава до осмия „Running Free Festival“. „Стринава“ очаква на 29 и 30 феновете на олдскуула, събрани там от организаторите HMC „Metal Force“. Основните действащи лица са CORONER, ASPHYX, DESTRÖYER 666 и DESASTER. Останалите – MEZZROW, GALLOWER, LEATHERHEAD, SCHIZOPHRENIA,..

публикувано на 24.07.25 в 22:27

Николай Филипов: Българинът, който поставя огнени рекорди с най-лютите чушки в света

Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..

публикувано на 24.07.25 в 09:25

„Мотодзен. Рокерски истории“ – новата книга с разкази на Красимир Симеонов

Красимир Симеонов споделя, че написването на тази книга е повлияно от последните 40 години, през които кара мотори – традиция, наследена от баща му и дядо му. Авторът признава, че през годините много от приятелите му са го подканвали да събере всичките си разкази на тази тема под едно заглавие, което впоследствие се превръща в книгата..

публикувано на 23.07.25 в 08:00