Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад за 1-ви май в Куба

Тазгодишният парад по случай Деня на труда в кубинската столица ще бъде последният под ръководството на страната от президента Раул Кастро и първият след смъртта на неговия брат и революционен символ Фидел.

Днешният празник събира стотици хиляди кубинци на Площада на революцията в Хавана, изпълвайки го с море от червено, бяло и синьо – цветовете от флага на Куба, и портрети на покойния Фидел Кастро. Той почина през ноември миналата година, а брат му, който е начело на страната от над десетилетие, обяви, че ще се оттегли през февруари 2018 г.

Откакто е на власт Раул Кастро отваря икономиката на страната към чужди инвестиции и засилва международните й отношения, най-вече чрез възстановяването на връзките със САЩ.

Към момента още не е известно кой ще наследи ръководството в страната. Според повечето слухове това ще е 56-годишният Мигел Диас-Канел, вицепрезидент на Държавния съвет. Въпреки това и опита му като министър и високопоставен партиен кадър, той не се ползва с подкрепата на армията.

„Има много несигурност около 2018“, казва Павел Видал, бивш служител на Кубинската централна банка и преподавател в колумбийския университет „Хавериана“.

Днешният първомайски парад ще покаже и знак на подкрепа за лявото правителство във Венецуела – държава, от която зависи кубинската икономика, тъй като Каракас продава евтин петрол на властите в Хавана.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономическата полиция във Варна с удар за почти 2 милиона лева

Служителите на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна са претърсили складово помещение във Варна във вторник, 17 септември, което е продължило и във вчерашния ден. Намерени са особено голямо количество дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми, като стоките са със..

публикувано на 19.09.24 в 12:09

1,4 милиона лева се очаква да струват частичните избори за районни кметове във Варна

Община Варна ще осигури средства за провеждане на частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна. С почти пълно единодушие комисията по финанси и бюджет към местния парламент одобри план-сметката за провеждане на вота. Съгласно Изборния кодекс разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните..

публикувано на 19.09.24 в 11:52
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков

С тестове на електронни устройства ще проверяват уменията на деветокласниците по природни науки

Проверка на уменията в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври. Тя ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 11:43

Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, ще бъдат извън бизнеса

Процесът на въвеждане на новите зелени технологии в морския бизнес е необратим. Вече се въвеждат нормативни промени и изисквания към плавателните съдове и към екипажите, и който не може да се адаптира, ще фалира. Това коментира във Варна капитан Станислав Стоянов - председател на Българската асоциация на морските капитани , който участва в..

публикувано на 19.09.24 в 11:25
Екатерина Захариева

Парламентът освободи Екатерина Захариева като депутат

Народното събрание прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат , съобщава БНР. Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха.

публикувано на 19.09.24 в 10:31

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 19.09.24 в 10:21
Снимката е илюстративна

По старо мостче преминават хора и коли в местността Св. Никола, притесняват се от инциденти

Хора и коли имат проблем с преминаването по стар малък мост в местността Св. Никола във Варна, който се намира до ул. "Арх. Костадин Яръмов". Съоръжението е в непосредствена близост до бившата спирка "Почивка" и спрения и впоследствие - пуснат, светофар в района.  Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности..

публикувано на 19.09.24 в 10:10