Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последни мили в едно околосветско плаване

На 5-ти август 2015 година бе даден старта в осъществяването на една дългогодишна мечта за мореплавателя доктор Васил Куртев – околосветското му плаване с яхтата „Одесос! След проплавани повече от 20 хиляди мили и безброй препятствия, д-р Куртев премина Червено море, Суецкия канал и е между гръцките острови и бреговете на Турция. 

В сателитна връзка с него успя да разговаря Матей Тодоров.


Здравейте, доктор Куртев! Поздрави от родния бряг и от мен, Матей Тодоров! В коя част на Световния океан Ви откриваме?

Здравейте, вече сме в Средиземно море и се насочваме към Мармарис. Една част за двигателя ми трябва и ще спра. Но вървя, общо взето бавно, защото е насрещен вятъра.

Колко мили вече са зад гърба Ви?

Около 25 хиляди мили.

Моля Ви, няколко думи за последния етап на плаването?

Изключително труден беше. Специално Червено море ми разказа играта, защото има плитчини, много рибарски корабчета и насрещно време постоянно. Това налага постоянно да бъдеш в напрежение, да внимаваш много. Имаше много силни шквалове, които разпокъсаха старите ми ветрила. Накрая имах един проблем с двигателя и много ме беше страх как ще мина Суецкия канал. Той се минава само на двигател и ако нещо ти се повреди идват и те извлачват срещу една гигантска сума. Затова имах голям страх, но успях да мина и сега съм в Средиземно море. Близо до мен е остров Родос, а малко вдясно е Мармарис.

Кога се очаква да наближите родни брегове?

Ако свърша бързо работа в Мармарис, веднага ще тръгна и може би след десетина дни ще се върна. Мисля да мина и да взема контрола във Варна.

Ще Ви очакваме с нетърпение. След толкова проплавани мили и всички преодолени трудности сигурно ще е необходимо определено обслужване и ремонти по яхтата "Одесос". Вече имате ли ясни намерения къде ще застанете за по-дълго време?

Във Варна не знам какво е положението, трябва да се обадя на капитан Томов да ми каже дали в яхт-клуб "Порт Варна" може за една вечер да остана. От "Порт Варна" съм тръгнал в първото си дълго плаване и ще ми бъде приятно пак там да свърши, така да се каже.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37