Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години любов, лудост и кино във Варна

4
Снимка: Георги Нейков, БНР

По традиция в последния петък на м. август официално ще бъде открито 25-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. Почитателите на този филмов празник го очакват с нетърпение. По този повод Вяра Николаева разговаря с проф. Александър Грозев, кинокритик и художествен директор на фестивала. Неговият живот е свързан с киното. През 1992 година се ражда идеята за този кино форум. На една случайна среща на проф. Грозев със Свилен Спасов, представител на "Отворено общество" във Варна в ресторант "България".  И ето, че вече четвърт век Морската столица е столица на любовта и киното. Ежегодно зрителската аудитория достига 20 000 души. ВИП гостите на фестивала обичайно надвишават 200 души – среща на елита на българското кино, изтъкнати чужди творци, кинокритици и киножурналисти от цял свят.

Проф. Грозев, 25-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, какви са новините?

За 25 години се лаская да смятам, че  успяхме да създадем не само едно голямо,  културно събитие, но успяхме да изградим един кръг от хора, които обичат фестивала и го чакат, както ти каза с нетърпение. Смяната на времето и поколенията ми дава увереност, че киното ще продължава да живее. Защото навлязохме в една епоха, в която за съжаление киното започва да се възприема по друг начин. Докато някога, когато братята Люмиер, Едисон и другите изобретатели са го измислили, те са вярвали, че киното е едно място, където хората се събират, за да гледат филми заедно, да съпреживяват... Фестивалите навсякъде по света успяват да удържат тази тенденция и да предоставят тази възможност на хората да общуват помежду си.

Ще се съгласите ли с мен, че винаги един филм, когато се гледа в киносалон се възприема по различен начин?

Естествено. Залата е нещо друго. Там публиката може да се наелектризира, да изразява негативни, позитивни емоции.  Да плаче, да се смее. Винаги е хубаво, когато до теб има човек, който усеща нещата и това се предава.

Така и създателите на филми си сверяват часовниците, по реакциите на зрителите.

Задължително. Не е случайно, че всеки творец, който иска да прогнозира успеха на своя филм сред публиката прави една анонимна прожекция пред случайно подбрани зрители. Целта е да види къде, кога и как ще реагират. След това се случват много интересни корекции, които показват, че мнението на публиката е решаващо, когато се прави произведение на киното.

Поканих Ви с идеята да сме първи с новините около 25-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. През всичките тези години Радио Варна е било гръб на фестивала и хората работещи тук са били не само отразяващи случващото се, но и ваши съмишленици.

Моят двадесет и пет годишен опит казва същото. Наистина е така.

Колко са филмите, какви ще бъдат панорамите и какво предвиждате в съпътстващата програма?

Тази година филмите са над 80. С годините стават повече. 12 от заглавията са включени в конкурсна програма, някои от тях идват с награди от престижните кинофоруми. Съпътстващата програма също е изключително богата. Държа да отбележа, че поради факта, че Варна е Европейска младежка столица ще има един конкурс, който ще покаже филми направени от млади режисьори, които са на младежка тематика. Селекцията е много любопитна. Дава различни аспекти от живота на младите хора в Европа. Другото, което е важно да подчертая е, че съществуващата и фунционираща Филмова академия към ФКЦ подготвя едно младо ядро от кинолюбители, които ще оценяват тези филми и ще връчат своя награда. Паралелно с това организираме и една дискусия-разговор по проблемите на младите в българското кино и проблематиката в техните филми.

Кое е българското заглавие в конкурсната програма?

Това ще бъде „Извън пътя”, филм на режисьора Николай Волев. На второто издание на МФФ „Любовта е лудост” Волев спечели специалната награда на журито. След толкова години, след като дълго време не работи той създаде един филм, който разглежда проблемите на поколението, което си отива и срещата му с младото поколение. Всичко това пречупено през призмата на любовта.

Цялото интервю с проф. Александър Грозев, художествен директор на МФФ "Любовта е лудост", чуйте в звуковия файл :







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05