Производителя на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на Втория летен Веге фестивал
В наши дни, когато техниката е в разцвета си, се връщаме понякога към древността, за да запазим здравето си. За предците ни хлябът е бил от първостепенно значение за оцеляването на многобройната челяд в българското семейство. Когато хлябът е бил свещен. До преди няколко години българска мая се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето. Тогава думата химия не е съществувала в нашето ежедневие. Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че дори и брашното, което си купуваме не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Чрез тях фуражното жито става първокачествено (но само на вид). Ваня Славова попита производителя на хляб Елена Драганчева позволени ли са подобрителите и консервантите в производството на хляб и в какви количества влизат в неговия състав:
Тези подобрители, оцветители, консерванти, ароматизатори влизат в един разрешен списък от Агенцията по безопасност на храните, която следва европейски регламент. Но много технолози, които се занимават с производство на хляб, казват че е опасна дозировката на тези разрешени съставки.
Какво съставки трябва да има един хляб, за да бъде той полезен?
Ние правим хляб единствено от зърно, вода и сол. При нас хлябът е с дълга технология. Повече от 24 часа се случва на определени фази. Има дълга ферментация. Хубавото е, че в състава на хляба влиза пълният състав на зърното.
От какво точно зърно, жито?
Използваме няколко вида зърно – лимец, спелта, овес, ръж и безглутенови зърнени – нахут, елда, кафяв ориз, просо.
Откъде ги намирате, понеже знаем, че в България по-скоро се произвежда масовата пшеница, хибридните й варианти?
От различни производители. Търсили сме ги по наши човешки, личностни, ценностни критерии, които сме си създали. Трябва да имат отношение към зърното, което произвеждат , с внимание и честност да се отнасят към него. Защото, повярвайте ми, хлябът става различен когато това отношение липсва! Клиентите усещат, когато има има склонност към печалбарство от страна на производителя.
На каква цена се продава полезният хляб, този който Вие правите?
Между 10 и 11 лв. килограма. Но този хляб е пълнозърнест, тежък е и човек се нахранва само с една или две филии. Имаме много спортисти, които в подготовка за състезание специално идват и си взимат от нашия хляб. Имаме и много клиенти, които за жалост, идват при нас като на аптека. Защото им е казано да се хрянят с пълнозърнест хляб. Те не посягат към нашия хляб, заради вкуса, който техният организъм е забравил, истинския вкус.
Да, свикнали сме на бял пухкав хляб, наблъскан в набухватели и консерванти. Вашият хляб колко време издържа като запазва качествата си и свежестта си?
Може да запази качествата си дълго време, зависи от начина на съхранение. Той е жив и трябва да бъде бавен като малко дете. Специално внимание обръщаме на хората , които си вземат хляб от нас, за да могат да имат свеж хляб.
Производителят на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на втория летен Веге фестивалИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..
Интервю с Roland Grapow (MASTERPLAN, екс-HELLOWEEN) На 5 декември по покана на „BGTSC“ FIREWIND и MASTERPLAN ще направят съвместен концерт в София, в клуб „Joy Station“. И докато групата на Gus G., а и самият той често посещавата нашата мила родна страна, MSTERPLAN ще преминат границите на Република България едва за трети път. Групата се беше..
Над 70% от петгодишните деца у нас имат кариес на млечните зъби. При 12-годишните с кариес на постоянните зъби са поне 79%. При 18-годишните пък страдащите от кариес на постоянните зъби са повече от 90%. Обобщените данни показват, че от 1 млн. деца у нас над 792 000 имат кариеси . Тревожната статистика на Българския зъболекарски съюз изнесе..
ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..
Интервю с Oliver s. Tyr (FAUN) Немските езичници FAUN ще направят първи концерт в България на 8 декември в софийския клуб „Joy Station”. Стилът на групата е определян като паган метъл, фолк рок, даркуейв, а също и средновековна музика с келтски и скандинавски мотиви, изпълнени на старинни инструменти. Концертът е част от „East & Central Europe..
Важно е в следващите 5 години как Европа ще реагира на предизвикателствата на средата, за да запази потенциала на Европейския съюз, като важен глобален фактор, но и като подкрепа за страните членки. Това коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването на Радио Варна "Позиция", по повод на встъпването в длъжност на колегиума..
ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..