Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

”Баба и внуци” или как домашните туршии могат да станат и средство за препитание

Разказват г-жа Елена Георгиева и 17-годишният й внук Антонио Ованезов. Произвели са хиляди буркани с люти чушки, белени домати и кисели краставички и за първа година ги  предлагат на фермерските пазари. До 25 юни може да ги видите и на пазара пред х-л Черно море, част от програмата на Втория веге фестивал

Колко внуци имате г-жо Георгиева?

Е.Г.: Четири.

Четиримата ли се включиха в производството или най-вече Антонио?

Е.Г.: Само Антонио, понеже той е най-голям. Мъничката е на 5 години и тя помагаше, бурканчетата тя ги подрежда.

А.О: Идеята се роди една вечер, когато седнахме на масата цялото семейство и решихме да правим нещо различно и нещо, което само ние го правим. А това е нашата зимнина, нашите традиции.

СнимкаКато малък помагали ли сте на баба си да прави тези кисели краставички, белени домати в буркан?

Е.Г.: За абсолютно всичко е помагал. Той е затварял всичките буркани. Над 10 хиляди буркана ги е затворил той. Във всяко нещо е помагал. За подреждането на краставичките, за пукането на чушлетата, бланширането на доматите. Всяко нещо е минало през ръцете му.

Къде са пораснали тези зеленчуци?

А.О: Живеем в града и нямаме такава земеделска площ, на която да произвеждаме толкова домати, краставици, чушки. Затова разчитаме на наши приятели от Поморие, които имат такова място и гледат както трябва зеленчуците. На тях се доверяваме. Тонове домати, тонове краставички, тонове чушки.

Това са малотрайни продукти и трябва да действате много бързо!

А.О: Много бързо и качествено, което е трудно. Защото качеството си изисква времето!

Е.Г.: Имало е моменти, когато не спали! Едно е да направиш вкъщи 20-30-100 буркана, друго като правиш на ден 500 да речем! Затварянето също е много важно. Със специални капачки и със специална машина затваряме.

СнимкаИ етикетите са много красиви!

А.О: В етикетите инвестирахме главно. Предния етикет е картина, която показва семейния живот, докато се правят зимнините. На двора на село, може да видите бабата как учи внучката да бърка лютеница, как детето играе с кучето на гоненица.

И яде свежия морков от градината...

Е.Г.: И щъркела носи другото дете!

Тази картина на кого е, кой я направи?

А.О: Виктория от Велико Търново, по прякор „Маус”, както е по-известна.

Виктория Георгиева, тя живее във Варна. Познаваме с нейните графити по трафопостовете.

А.О: Да. Научих думи като себестойност, цени на едро и дребно. Научих се да търся качественото, а не което изглежда най-хубаво. Много хора, изобщо по света, гледат доматът да е идеално кръгъл, обаче истинският домат не изглежда така. Той е с различна форма, има черни петна, грозен е... Смачкан изглежда, обаче е вкусен!

На загуба или на печалба сте от този първи опит?

Е.Г.: Ох (въздъхва).

А.О: Можем да кажем, че сме на нулата.

СнимкаТова е добър старт!

А.О: За първа година е много добре! (Двамата се смеят)

Какво е чувството да помагаш на баба, да правите семейно това производство?

А.О: Че върша нещо добро. По-добре се чувствам, което ме кара да съм по-щастлив, да намирам правилния път в повечето неща. Защото като си щастлив – светът пред теб е светъл, а като си тъжен и си затворен в себе си – всичко пред теб е затворено!







Интервюто можете да чуете и в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08