В сезона на гроздобера разговаряме с Валентин Колев, който е бил главен технолог в два от големите винпрома у нас. От него ще научим как се прави хубаво вино, които са най-добрите винени сортове и наистина ли истинското вино е червено. Валентин Колев обяснява и кои са най-честите причини за това виното да не преври или да вкисне.
Гроздоберът в някои райони на страната вече започва. Кой сортове се берат в момента?
Сега е сезона на белите ранни сортове, те сега се берат. Това са основно сортовете Мискет Отонел и Шардоне. Започва се с тях, където има насаждения с Ризлинг – също. Всички останали са по реда на узряването
Кой е сортът, който най-късно узрява?
Би трябвало да са тъмните червени сортове като Мавруд, Каберне. Някой път по причини, независещи от производителя, се берат по-рано.
Аз, като не особено голям познавач харесвам Отонел, но кой, според вас, е най-добрия винен сорт бяло грозде?
Въпрос на предпочитание на консуматора, но в последните години се наложи Шардонето. Той стана и доста масов сорт. Въпросът е, че се харесва на нашия български вкус, независимо, че е френски сорт. Отонела има малко особен химичен състав с липса на достатъчно киселини. За това преди години се използваше основно като купажно вино, т.е. вината от чист Мискет Отонел бяха рядкост. Винаги се смесваше с някакво друго, като дава от себе си добрия аромат, а другите сортове грозде го допълват с други качества.
Имам приятел, който миналата година се опита да направи вино от Мерло, но то така и не превря. Каква може да е причината? Висока захарност или нещо друго?
Най-вероятно ферментацията е прекъсната от ниски температури. Съдът не е бил в помещение с постоянна температура, където да се изведе ферментацията до край. Възможно е виното да не е било претакано често, като това се прави всеки ден за червените вина. От там ферментацията спира, виното остава леко сладко и изферментира на следващата пролет. Това е масова случка.
Тази пролет то стана на оцет...
Това вече е другият проблем. Явно са липсвали защитните механизми като нормално сулфитиране и предпазване от досег с въздуха. Знае се, че съдовете с червени вина трябва да бъдат пълни до горе за да няма достъп на въздух, защото много лесно „цветясват”. След това алкохолът в повърхностния слой пада, биват нападнати от оцетно-киселите бактерии и вината вкисват.
Знаете, че се носят всякакви легенди за това как се правят българските вина и бири. За това, че производителите влагат всякакви химии и правят неща, които не са много регламентирани. Можем ли да разсеем един такъв мит?
Да, можем. Модата в момента е да има малки бутикови изби в цялата страна. Те се стремят да произвеждат, макар и в по-малко количество, но качествено вино. Някои производители се опитват да провалят имиджа на българското вино, като целта е да правят вино с много малко грозде или въобще без грозде. Резултатът са тия пластмасови шишета с вино. Не можете да си купите два литра вино и то да струва два лева при положение, че един килограм грозде е много близо до 1 лев, а се знае, че от два килограма грозде се получава около един литър вино.
Питал съм и други специалисти, но ми е интересно и вашето мнение...Колко трябва да струва една бутилка качествено вино?
Една бутилка трябва да е поне шест лева за да се гарантира някакво добро качество.
Чуйте още в интервюто с Валентин Колев:
Когато има развит масов спорт, тогава има и олимпийски медали, това каза за Радио Варна бивша професионална тенисистка, участвала на три олимпиади (в Барселона , Атланта и Атина ). Маратоните са страхотни събития. Аз съвсем случайно попадам днес на този във Варна. Била съм на маратони в европейски столици, където това събитие е..
Мит е, че Варна разполага с един милиард лева, при една разбивка става ясно, че морската столица разполага с изключително ограничени средства за инфраструктура и капиталната програма. Това заяви кметът на града Благомир Коцев в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“. По думите му пари за инфраструктурни дейности се обезпечават най-вече..
Бюджетът на Варна не е на кмета или на общински съвет, а на варненци. Така председателя на групата общински съветници от ГЕРБ Тодор Балабанов, репликира думите на Благомир Коцев, по рано през деня, в предаването на Радио Варна „Позиция“, че ролята на съвета не е да разпределя бюджета наново или да прави нов бюджет. Според Балабанов, законът..
Николай Мирев е варненец, завършил е информатика и работи повече от десет години в сферата на маркетинга. Свободното си време разделя между семейството си и подкаста, чийто създател и автор е - "Минало, настояще, бъдеще", в най-популярния видеоканал за споделено съдържание. "Интересувам се от всичко, което вълнува хората на моята възраст - в..
(музикална и звукова среда), Драгомир Русев (сценография).
"Вода и земя" е най-новата самостоятелна изложба на професор Димитър Чолаков. Тя е подредена в двете зали на варненската галерия "Папийон". Творчеството на Димитър Чолаков се отличава със своята сетивност. То е разнолико и обширно, както по отношение на техника и материали, така и като въздействие и внушение. Картините му са в сферата на абстракцията,..
В днешния ден на радиото и телевизията говорим за... радио. Радио с важни и интересни функции, различни от традиционните радиостанции. Става дума за бреговата радиостанция „Варна-Радио“, която е националният морски телекомуникационен оператор. Често през годините, когато сме търсили различни събеседници от морските среди, ни се е..