Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието ни в онлайн търговците расте

Снимка: архив

Европейските потребители имат по-високо доверие на онлайн търговците, базирани в собствената им страна, отколкото на тези в чужди държави. Това посочи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов при коментар на данните от последни проучвания в Европейския съюз, според които интересът към онлайн търговията продължава трайно да расте. Доверието на потребителите в онлайн търговците от собствената им държава е над 70%, докато към тези от друга страна е близо 58%. Според Маргаритов по-голямото доверие към онлайн магазините у дома е свързано с обективни обстоятелства и с някои от бариерите пред пазаруването от търговци от друга държава. Доверието в онлайн търговията е свързано също така и с коректността на търговците и познанията относно потребителските права. Маргаритов посочи, че сред най-съществените и често срещани нарушения при проверките на контролния орган е или липсата на информация на сайта за правото на отказ от покупката в 14-дневен срок, или опити този срок да бъде съкратен изкуствено и недопустимо. От друга стана, по думите му не всички потребители знаят, но все повече го разбират на какво имат право при онлайн търгуване. „Комисията за защита на потребителите развива и редица кампании, свързани с превенцията. Според европейски проучвания гражданите стават все по-информирани за потребителските си права и все по-склонни да ги отстояват”, каза в заключение председателят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студент остава в ареста заради разпространение на кокаин и марихуана

В ареста остава студент, който е обвинен в разпространение на високорискови наркотици, реши Варненският апелативен съд. Най-тежката мярка за неотклонение не подлежи на обжалване, уточняват от пресцентъра на обвинението.  Лоши са данните за личността на Енис Ш. - той контактува с представители на криминалния контингент, няма законни доходи и е..

публикувано на 18.09.24 в 14:33

Компенсации за всички небитови потребители на ток

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството, като промени програмата за компенсации, съобщава БНР.  За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на..

публикувано на 18.09.24 в 14:04
Срещата в общината

Защо е важно да се рециклират отработените масла?

Презентация във връзка с рециклиране на отработени масла беше направена в община Варна от фирма, която събира и предава такива масла за преработка. На събитието присъстваха представители на Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в общината. „Фокусът е върху моторни, двигателни и хидравлични масла, които се генерират от работата на..

публикувано на 18.09.24 в 12:57

Ще ремонтират с около 11 милиона лева ул. "Александър Стамболийски" във Варна

До края на месец септември Община Варна обявява обществена поръчка за проектиране на реконструкцията на ул. „Александър Стамболийски“. Тя преминава през кв. „Чайка“ и свързва булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“. Общата площ на обекта е 27 хил. кв. м, като се планира той да струва около 11 млн. лв., съобщава общинският пресцентър...

публикувано на 18.09.24 в 12:48

Община Варна ще иска обезщетение от фирма, ползвала общински имот, без да плаща за това

Община Варна да получи обезщетение за ползването на имот от фирма "Макдоналдс" (по-конкретно "Макдрайв"), който е общинска собственост, гласуваха днес съветниците от Постоянната комисия "Собственост и стопанство". Сумата възлиза на 75 810 лева без ДДС. От 2018 до 2024 г. фирмата не е плащала нищо на Общината. Нарочна комисия от Община Варна ще направи..

публикувано на 18.09.24 в 12:40

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машини за лекарства

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своята готовност за протест срещу проекта на  Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Изтеглиха номерата на бюлетините за частичните избори на 20 октомври

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях, съобщава БНР.  Тегли се жребият за..

публикувано на 18.09.24 в 11:47