Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?...За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е наистина био, трябва да потърсим върху опаковката логото на ЕС за био храни, както и номера на сертифициралия го орган.

Крие ли рискове консумацията на храни от популярните напоследък Фермерски пазари? Какво може да ни гарантира, че консумираме безопасна храна и как да разпознаваме истинските БИО български храни?

Отговор на тези въпроси дава доц. Теменуга Стойкова – ръководител на Центъра за качеството на стоките и потребителската защита към Икономически университет – Варна.





- Все повече в съвременните условия потребителят се интересува от това какво купува, с какво качество е и дали то е достатъчно безопасно за прехраната - ежедневната или за по-дълъг период. Гаранцията по отношение на качеството на храните у нас е сравнително строга, тъй като имаме европейски изисквания. Във връзка с тях у нас контролът се извършва на всички видове храни от Българската агенция по безопасност на храните. Самият производител също е длъжен да има т.н. систама НАССР, която да гарантира безопасността на предлаганите храни, които са в търговските обекти.
Снимка- С кои храни потребителите не трябва да правят компромис за консумация при изтекъл срок на годност?
- При изтекъл срок на годност храните крият риск да не са достатъчно добри за консумация или да са вече опасни, поради което желателно е да не се прави компромис с храните по отношение на изтекъл гаранционен срок, тъй като това би довело до увреждания. Колбасни изделия, млечни продукти, които нямат толкова голямо водно съдържание и са съхранявани в подходящи условия, при ниски температури, може би крият по-малък риск, но е желателно наистина след този срок нито една храна да не се консумира.
- Напоследък станаха много популярни т.н. фермерски пазари. Крие ли някакви рискове консумацията на храна от неоторизирани производители?
- Все повече търсим храни, плодове и зеленчуци, произведени в частните стопанства, смятайки че там се влагат по-малко химически препарати и по-малко изкуствени торове при тяхното производство. Би било желателно да купуваме такива продукти от оторизирани магазини, където те се наричат БИО продукти, но действително са произведени по изискванията, характерни за БИО продукт.
Много често производителите започнаха да поставят знака "БИО" на всевъзможни стоки. Винаги ли този знак ни гарантира, че стоката е БИО, чиста и качествена?
Снимка - Разбира се, че нямаме гаранция, ако се постави думата БИО, че продуктът е произведен по биологичен начин. Затова имаме т.н. продуктова сертификация и е необходимо продуктът да бъде изпитан по системата за сертификация по съвкупност по показатели и след проверка за съответствие с тези изисквания да бъде поставен регламентираният знак за биологично производство.
- Какво изобразява този знак?
- У нас в България този знак, съгласно наредбата за биологично производство, е листо с калинка върху него. Този знак е гаранция, че действително продуктът е произведен по правилата за биологично производство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Andreas Kisser (SEPULTURA): 40 години са красива история

Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..

публикувано на 18.07.25 в 08:00

Росица Димитрова - една мечтателка с фотоапарат

Мечтателка с фотоапарат, която преследва залези, изгреви и луната. Това е Росица Димитрова от Варна, травъл блогър, пътешественик, фотограф и ловец на кадри, които често обикалят света преди нея в медии като "National Geographic" и "Forbes". За втора поредна година нейна снимка влиза в престижна селекция на "Capture the Atlas", озаглавена "Нощните..

публикувано на 17.07.25 в 08:00

Първият треньор на Иван Иванов: Тренировките бяха забавление с впечатляващи резултати

Когато Иван дойде да тренира на 5 години и половина, бяхме като деца на лунапарк - забавление безкрай, а резултатите са впечатляващи - създадохме плашещо добър на корта човек. Така описа работата си с шампиона на "Уимбълдън" първият треньор на Иван Иванов - Пламен Радев.   Всичко, което съм постигнал, е благодарение на усилията, вложили в мен..

публикувано на 16.07.25 в 09:00

Шампионът на "Уимбълдън" Иван Иванов: Да играя и да постигна успех на този корт е нещо уникално

Варненският състезател по тенис Иван Иванов, който спечели "Уимбълдън", се завърна в родния си град от Лондон.  Tой беше посрещнат като национален герой на Летище Варна снощи.  Звездно посрещане във Варна на Иван Иванов - носителят на титлата от Уимбълдън (ВИДЕО) "Очаквах такова посрещане, бяха ми казали по телефона, но все пак такава..

публикувано на 16.07.25 в 08:16

Картината след вот на недоверие: Стабилност или временно решение?

Серията от вотове на недоверие е по-скоро форма на услуга към управляващите. Това подчерта за Радио Варна  политологът Димитър Ганев.   Опозицията - "Продължаваме промяната - Демократична България", е в непрекъсната политическа дилема, допълни той.  Не е добро послание за града случващото се с кмета на Варна Благомир Коцев, коментира още..

публикувано на 15.07.25 в 10:00

Магистри, завършили специалността "Космическо инженерство": Няма спирка, ако имаш мечта

Първите магистри по специалността „Космическо инженерство и технологии“ на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ защитиха своите дипломни работи. Това са капитан Филипа Александрова (летец от авиобаза „Чайка“), Емил Райчев (КБС), Димитър Димитров  (катедра „Информационни технологии“) и Кристиян Панайотов (Математическа гимназия „Д-р..

публикувано на 15.07.25 в 08:05

Френският пекар на Варна

14 юли е националният празник на Франция – денят, в който страната чества превземането на Бастилията с военни паради, балове на пожарникарите и фойерверки. Но далеч от цялата тази суета, днес един французин ще прекара деня по съвсем различен начин – във Варна, до пещта на собствената си пекарна. Грегори Шарниге е от Брест и в продължение на 18..

публикувано на 14.07.25 в 08:05