Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завещанието на Радичков

| обновено на 24.10.17 в 22:14
4
Снимка: архив

На 24 октомври 1929 година в едно несъществуващо вече село се ражда момче, което кръщават Йордан. В литературата остава с фамилията Радичков, защото имало спор коя да бъде, тъй като съвпадала с тази на редактора...След това той става "кръстник" на много от новото поколение писатели...

Обич свързва в трайно приятелство писателят Йордан Радичков и художникът проф. Галилей Симеонов. Те поставят основите  му още в Берковската гимназия. Приятелството им остава години след физическата смърт на писателя. Като абитуриенти не отишли на бала, но си обещали  единият  да напише романа „По коловоза”, а другият да го илюстрира. Така и не се стига до книга с точно това заглавие, но цялото творчество на Мъдреца от Калиманица е именно това, споделя неговият приятел днес.

проф. Галилей СимеоновИ си спомня: " Йордан донесе от Сибирската тундра, че там един евенк му казал - няма да отговорим на въпроса дали има Бог. Има - няма, ние сме длъжни да живеем все едно го има!" И това ще ни направи много стабилни...

С какво остана Радичков след своята физическа смърт?

Йордан има едно малко и скромно завещание. Това е завещание на душата му. Йордан беше един много фин, един много деликатен човек и много мил човек. Това е един строителен материал на човек, който е погледнал дълбоко на живота. Такъв финес на такава селската душа. Той беше невероятно деликатен и завладяващ. Това ми стига, за да не се спъвам в живота...





Снимка






Художникът земляк Венелин Захариев се среща с Радичков през 1972 година. Споделя, че още оттогава го  смята  за една вселена. И продължава: "Започнах да чета всичко, което намирах, за него. Малко части от България имат такъв голям писател, той е много дълбок и бърка в интимни части на човешката душа... На Северозапада е погледнал като шарена черга, постлана от Стара планина до Дунав".


Снимка


 Родното село на Венелин Захариев е на десетки километри от това на Радичков. Имат само 10 години разлика и затова и двамата са видели нещата, които описва. Разказва за Батозата и локомобила, с която навремето жънели снопите. Помнят и падналия американски самолет, който не успял да премине Балкана и паднал в селата заедно със 7 парашутисти. Направил е поне 50 картини по неговите разкази и 2 изложби, провокирани от творчеството на Радичков. "Всичко, за което говори, аз го виждах в детството и сега го виждам", допълва Вензах, в чийто дом се използват предмети на бита на около век.





"Дърво на живота" по теми от творчеството на Радичков направиха в Берковица, където е учил той, местните художници  Чавдар Антов и  Димитър Гоцак.

СнимкаЗаглавието е от разказ на Радичков. Увековечени са образите, с които Йордан Радичков разкрива посланието си за връзката на човека с природата - врабчетата, петела, козата. Колело от каруца напомня за цикъла на живота. Изобразени са Свети Георги Победоносец, който убива змея, включително черквата в родното село Калиманица, което вече не съществува на картата. Снимка



Снимка


Родното село на Радичков - Калиманица, е изселено заради строителството на язовир "Огоста".  Там остават недовършената църква, която местните хора с желание сами строили, защото нямали храм ...

Остава и вековният дъб, под който някога било училището.

Остават и непреместените гробове на хората, а надписите по надгробните паметници доказват, че още преди десетилетия там задружно са живеели хора от различни етноси...

Водите на язовира  така и не достигат дворовете на хората, но от тях вече няма физически спомен. Остава обаче творчеството на Радичков, разказва приятелят Милан Миланов, историк.




Снимките показват Калиманица сега....църквата отвътре, вековният дъб и паметникът на загиналите пред него. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05