Трети международен шампионат по пица за Купата на България ще се проведе на 8 и 9 ноември в Интер Експо Център София. Ще присъстват пицари от Италия, Франция, Испания, Полша, Румъния, Гърция, Англия, Албания, Германия и други държави.
Все още желаещите да се включат в надпреварата могат да го направят.
Още за състезанието и за майсторството на хубавата пица ни разказа в интервю за Радио Варна майстор-пицарят Анатоли Колев.
Той е роден във Варна и работи в пица индустрията повече от 17 години. В момента е шеф-консултант и вицепрезидент на "Българската асоциация на пицарите".
- Каква е тайната на добрата пица?
- Може би много банално ще прозвучи, но истината е, че като всяко нещо, свързано с живот, (защото тестото е живо), най-важното нещо е любовта. Трябва да дадеш на тестото достатъчно отношение и да го правиш с любов. Вярвате или не това е продукт, който може да усети вашето настроение. Хора в тази област казват, че водата има памет, а не малко съдържание на вода има и в тестото.
- Съвременната домакиня, която е вечно бързаща, може ли да направи вкусна пица и с готово тесто, купено от магазина?
- Вярвам, че домакините, когато готвят вкъщи в повечето случаи готвят с любов и желание. Независимо че тестото не ни е качествено, предаваме ли това специално отношение към ястието, което приготвяме, то винаги е вкусно и приятно. Друг е въпросът дали е здравословно... Не, не е.
- А бихте ли ни споделили бърза и лесна рецепта за приготвяне на пица у дома, печена във фурна, а не на пещ?
- За тестото: на 1 кг. брашно се слагат 600 грама охладена вода, мая, 25 гр. сол и 30 гр. зехтин. Сместа се обърква и се оставя за 1 час да престои навън. След това тестото се слага в голям съд с капак в хладилника за една нощ. На другия ден тестото се изважда, оставя на стайна температура за няколко часа, след което се разстила, оформя и пече. В никакъв случай не използвайте точилка!
- А кои са подправките, без които няма как да направим вкусна пица?
- Без босилек трудно може да направим качествена пица. Студено пресованият зехтин е също много важна част от овкусяването и разбира се сол - без нея не можем.
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 1 до 3 август в двора на Археологическия музей, съобщи за Радио Варна Вероника Вапирова, дъщеря на Анатолий Вапиров – основател на фестивала. Събитието започва в 20:30 часа. В рамките на тридневната програма любителите на музиката ще чуят 6 концерта. Както винаги, ще..
Не е случайно, че рибите присъстват в изработените скулптури от Иван Сутев, директор на Музея на мозайките в Девня, тъй като е родом от Несебър. В почивните месеци Сутев се занимава с дърворезба. Иван Сутев завършва Котленската художествена гимназия през 1982 г и оттогава дърворезбата е негово хоби. „За съжаление вече годините и зрението..
От 21 юли 2025 година Борислав Сарафов не може да изпълнява функциите на главен прокурор. Законът е ясен и всички в тази държава трябва да се съобразяват с него. Това подчерта за обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. По думите му законът, приет на 21..
Изложбата „Царско лято“ на Лилия Кунева и Крис Николов, посветена на „лятото преди бетона“, ще бъде открита от 19 часа на 1 август в Морското казино. Картините в нея са повлияни от обиколката на художниците в Полша и Германия и опитите им да се доближат до големите майстори, обясниха за Радио Варна авторите. На откриването ще..
Интервю с Markus "Infernal" Kuschke (DESASTER) Малко повече от месец остава до осмия „Running Free Festival“. „Стринава“ очаква на 29 и 30 феновете на олдскуула, събрани там от организаторите HMC „Metal Force“. Основните действащи лица са CORONER, ASPHYX, DESTRÖYER 666 и DESASTER. Останалите – MEZZROW, GALLOWER, LEATHERHEAD, SCHIZOPHRENIA,..
Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..
Красимир Симеонов споделя, че написването на тази книга е повлияно от последните 40 години, през които кара мотори – традиция, наследена от баща му и дядо му. Авторът признава, че през годините много от приятелите му са го подканвали да събере всичките си разкази на тази тема под едно заглавие, което впоследствие се превръща в книгата..