Руслан Гърдев е скромен човек, който по стечение на обстоятелствата преоткрива любовта и страстта си към готвенето. Днес може да реши да сготви най-необикновената рецепта, с която да нагости не само своето семейство, но и приятелите си. Близки го наричат "Цар на скаридите", но от скромност шеф Гърдев споделя, че когато обичаш нещо, приготвяйки го няма как то да не ти се получи, защото вече си му предал от своята добра енергия. Напомня ми на няколко пъти, че иска да сподели в това интервю огромната си благодарност и признателност на двама души, без които не може - Теди Димитрова и шеф Йонко Дяков. За шеф Гърдев тези хора и до днес са много важни, защото както той самият казва "аз ценя човеците около себе си, които са със сърце. А и както е известно занаят се краде, не се дава!", добавя Руслан. Страст са му морските храни, приготвени по необичайно вкусен начин, но все пак обича и традиционната ни кухня. Кулинарията е космос...Това е най-яркото изречение, което ми се запечатва в съзнанието от нашия разговор.
Споделя ми, че винаги носи престилката в колата си и е въпрос на желание да запретне ръкави, да сложи въпросната престилка и да започне да вдъхва любов на храните, които твори.
Обещава да ни даде няколко рецепти - за любимите му скариди и за "мързелив октопод", но това в края.

Приятно слушане и четене:
Рецепта за скариди на шеф Руслан Гърдев:
Тигрови опашки от скариди на тиган
Необходими продукти: 1кг. опашки от скариди, чесън - няколко скилидки, краве масло - 50 грама, бяло вино - 100гр., сол, черен пипер на вкус
Измиваме и подсушаваме добре опашките от скариди. Мариноваме ги в малко зехтин, сол и черен пипер. Оставяме ги така да си починат известно време в хладилника. Подготвяме си и нарязваме на ситно чесън, половин чаша бяло вино или узо на стайна температура, краве масло, при желание може да се добави и ситно нарязан копър. Загряваме тигана на малко над средната възможна сила на котлона (важно е да внимаваме с температурата). Подреждаме скаридите в тигана, печем ги до около 2 мин. от страна до розово-оранжев цвят. При обръщането им от втората страна добавяме кравето масло и нарязания чесън, след около минута добавяме малко вино или узо по избор. Вадим скаридите в йенски съд и ги заливаме със собстения им сос. В този момент можем да ги поръсим с нарязан копър. Добавяме щипка любов и желание....
Да Ви е вкусно!
Шеф Руслан Гърдев
Незаконното застрояване на изчезващи от кадастралната карта речни корита е резултат от пълната безотговорност на институциите. Докато те си прехвърлят топката, опасността от наводнения и човешки жертви нараства. Това каза екологът Тома Белев от Сдружение "Зелени закони" в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Според него областните управители,..
Стефани Анастасова от няколко години пътешества около света съвсем самостоятелно. Тя споделя своите преживявания в канала си в YouTube "Около света със Стефи" , което ѝ създава множество последователи, а наскоро гостува във Варна, за да представи новата си книга, в коятo събира впечатления след 7-месечно самостоятелно пътешествие из Южна Америка...
Фестивалът "Възможното образование", посветен на хуманистичния подход в образованието, се завръща тази есен във Варна. Тридневното събитие започва в петък 31.10 и продължава до неделя 02.11. в Арт салона на Радио Варна. В програмата има прожекции на три документални филма, които разказват за успешни творчески и човеколючиви практики в българското..
Йонка Господинова е педагог и културолог, преподава в българското училище в Париж, преди това дългогодишен учител в България. Това лято тя представи и у нас своята образователна програма „Слънчеви руни“ за българските деца и за децата, посещаващи български училища в чужбина, която се радва на топъл прием от колегите й в различни държави. Част от..
Южна Корея е свят, коренно различен от нашия - организиран, дисциплиниран, толерантен и в същото време динамичен и целеустремен. Посещението в Корея беше поразяващо. С тези начални думи описа ярките си впечатления от пътуването си до Южна Корея журналистът Виолета Тончева в предаването на Радио Варна Post Factum. Тя участва в делегацията на..
За мен хирургията е любов, знание, умение и творчество с морал, съчетани с риск, тревожност, саможертва и удовлетвореност. Всичко това се постига с много труд и отговорност. Това подчерта за Радио Варна проф. д-р Темелко Темелков. Варненският лекар беше отличен по време на годишните награди "Лекар на годината" в категория "Дългогодишна..
Зад новите обвинения срещу кмета на Варна Благомир Коцев стои политическа мотивация и целенасочено елиминиране на неудобен местен лидер. Българската прокуратура не води дела, за да осъжда престъпници, а за да демонизира и унищожава политици и бизнесмени, като така разчиства терена за други интереси. Така коментира последните действия на обвинението..