Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Желание + Енергия = Вкусна храна

| обновено на 10.11.17 в 17:36

Руслан Гърдев е скромен човек, който по стечение на обстоятелствата преоткрива любовта и страстта си към готвенето. Днес може да реши да сготви най-необикновената рецепта, с която да нагости не само своето семейство, но и приятелите си. Близки го наричат "Цар на скаридите", но от скромност шеф Гърдев споделя, че когато обичаш нещо, приготвяйки го няма как то да не ти се получи, защото вече си му предал от своята добра енергия. Напомня ми на няколко пъти, че иска да сподели в това интервю огромната си благодарност и признателност на двама души, без които не може - Теди Димитрова и шеф Йонко Дяков. За шеф Гърдев тези хора и до днес са много важни, защото както той самият казва "аз ценя човеците около себе си, които са със сърце. А и както е известно занаят се краде, не се дава!", добавя Руслан. Страст са му морските храни, приготвени по необичайно вкусен начин, но все пак обича и традиционната ни кухня. Кулинарията е космос...Това е най-яркото изречение, което ми се запечатва в съзнанието от нашия разговор.

Споделя ми, че винаги носи престилката в колата си и е въпрос на желание да запретне ръкави, да сложи въпросната престилка и да започне да вдъхва любов на храните, които твори.

Обещава да ни даде няколко рецепти - за любимите му скариди и за "мързелив октопод", но това в края.

  Снимка

Приятно слушане и четене:




Рецепта за скариди на шеф Руслан Гърдев:

Тигрови опашки от скариди на тиган

Необходими продукти: 1кг. опашки от скариди, чесън - няколко скилидки, краве масло - 50 грама, бяло вино - 100гр., сол, черен пипер на вкус

Измиваме и подсушаваме добре опашките от скариди. Мариноваме ги в малко зехтин, сол и черен пипер. Оставяме ги така да си починат известно време в хладилника. Подготвяме си и нарязваме на ситно чесън, половин чаша бяло вино или узо на стайна температура, краве масло, при желание може да се добави и ситно нарязан копър. Загряваме тигана на малко над средната възможна сила на котлона (важно е да внимаваме с температурата). Подреждаме скаридите в тигана, печем ги до около 2 мин. от страна до розово-оранжев цвят. При обръщането им от втората страна добавяме кравето масло и нарязания чесън, след около минута добавяме малко вино или узо по избор. Вадим скаридите в йенски съд и ги заливаме със собстения им сос. В този момент можем да ги поръсим с нарязан копър. Добавяме щипка любов и желание....

Да Ви е вкусно!

Шеф Руслан Гърдев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юрий Георгиев: Хвърчилата са едно изкуство, което успокоява въздуха

Фестивал на хвърчилата ще се проведе и тази година във Варна  на плаж "Аспарухово" на 30 и 31 август.  "Хвърчилата са едно изкуство, което успокоява въздуха. Човек трябва да разбира от аеродинамика, конструкция и трябва да направи хвърчилото красиво", коментира за Радио Варна организаторът на фестивала Юрий Георгиев.  Фестивалът започва в 10..

публикувано на 21.08.25 в 08:00

Svend Karlsson (BAEST): В метъла няма случайни фенове

Интервю със Svend Karlsson (BAEST) Дет метълът отдавна не е това, което беше. И датчаните BAEST са олицетворение на това, че дет метълът отдавна не е това, което беше. Просто чуйте новия им албум „Colossal“ и ще ви стане ясно за какво става въпрос. Рок, хеви и дет. Това са събрали в него BEAST. „Colossal“ ще бъде надълго и нашироко представен и..

публикувано на 20.08.25 в 21:19

Психолог: Човек се нуждае от един месец отпуск, за да си почине качествено

Колко време отнема на човек да се адаптира отново към работата след отпуск? Според  психолога Добринка Горанова това може да отнеме от 3 дни до една седмица. Всеки човек използва различни механизми за тази цел, но има техники, които със сигурност могат да помогнат. Добринка Горанова съветва, при възможност, човек да си разпредели..

публикувано на 20.08.25 в 07:55

На кафе при Владо: Където всяка чаша е изкуство

Какво е щастието в чаша? За някои - ароматна глътка сутрешно кафе, за други - момент на тишина и покой. А за Владимир Стоев - това е платно, върху което създава изкуство, оставащо в сърцето.  Владо е бариста, който чрез артистичност пренесе класическия лате арт на съвсем друго ниво. Той е единственият в България, които може да разсмее и разплаче от..

публикувано на 19.08.25 в 08:00

Гаро Кешишян за стария облик на Варна: Не е за ръцете на хора без чувство за отговорност и изкуство

Варна има богато архитектурно наследство. Всяка къща има облик, има лице, има изкуство. Това каза фотографът Гаро Кешишян, който допълни, че е разочарован от факта, че това богатство се затрива и бетонира. Не може да отива в ръцете на хора, които нямат чувство за изкуство и отговорност, категоричен е той. Какво става с този град, вместо да запазим..

публикувано на 18.08.25 в 07:20

Атанас Кателиев: Варна е град на свободата (ВИДЕО)

Варна е град на свободата, който има хоризонт за това човек да се чувства спокоен и дава увереност на артиста и възможност да твори без да е ограничен от нещо. Само като застанеш на брега и видиш тази шир, това ти прочиства мислите. Това каза варненецът -  изпълнител и автор на песни, Атанас Кателиев, в изнесеното студио на Радио Варна. "Варна с всяка..

публикувано на 15.08.25 в 10:34

Предприемач, почетен гражданин на Варна: Част от приходите на бизнеса трябва да се връщат в обществото

Финансистът и предприемач  Димитър Желев  получи единодушна подкрепа от Общинския съвет за удостояването му със званието почетен гражданин на Варна заради постиженията му в сферата на финансите и индустрията, както и за участието му във възстановяването на фасадите и позлатените куполи на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Почетните звания и..

публикувано на 15.08.25 в 07:10