Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Варна на трето място в страната по средна заплата от юли до септември

Област Варна е на трето място спрямо другите области в страната по размер на средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 г. - 992 лв. Най-високо е заплащането в областите София (столица) - 1 405 лв. и Стара Загора - 1 011 лева.Това съобщиха за Радио Варна от Териториално статистическо Бюро - Североизток.

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за юли 2017 г. е 987 лв., за август - 972 лв. и за септември - 1 016 лева.

През третото тримесечие на 2017 г. средното заплащане намалява спрямо второто тримесечие на 2017 г. с 0.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са „Селско, горско и рибно стопанство” - с 11.3%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 6.7%, „Транспорт, складиране и пощи“ - с 5.7% и „Строителство” - с 4.9%.

През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 12.7% спрямо третото тримесечие на 2016 г., като най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 27.5%, „Преработваща промишленост” - с 25.6% и „Други дейности” - с 24.3%.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Варна към края на септември 2017 г. намаляват с 6.8 хил., или с 4.2% спрямо края на юни 2017 г., като достигат 155.4 хиляди. Спрямо края на второто тримесечие на 2017 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 26.4%, „Култура, спорт и развлечения” - с 18.4% и „Операции с недвижими имоти” - с 4.2%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение - с 4.4% е регистрирано в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Преработваща промишленост” - съответно 19.3 и 13.4%.

В края на септември 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 3.2 хил., или с 2.0% по-малко в сравнение с края на септември 2016 г., като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 3.5 хил. и „Административни и спомагателни дейности” - с 0.5 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 19.0%, „Финансови и застрахователни дейности“ - с 9.6% и „Административни и спомагателни дейности“ - със 7.1%. Най-голямо увеличение на наетите лица в края на септември 2017 г. спрямо края на септември 2016 г. има в икономическата дейност „Култура, спорт и развлечения” - с 0.7 хил., което в проценти е с 22.1%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48