Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вълшебната супичка на Ежко

| обновено на 26.11.17 в 19:26 БНР Новини
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

Какво е да имаш изострени сетива за подправките и да имаш добро въображение? Това се случва на Ирина Пеева. Тя е правила много неща - занимавала се е с реклама, после е била професионален фотограф, е днес е управител на магазин за здравословно хранене на бул. "Цар Освободител" във Варна. Какво е общото между всичко това? - да следваш инстинкта си. 

Преди  повече от десетина години големият син на Ирина се разболява и я моли да направи вкусната супичка, с която Ежко Бежко лекувал животните с гората. И тя започва. Това е времето, в което няма толкова много интернет, а здравословното хранене не е модерно. Ирина "посяга" към въображението и се връща към бабините рецепти.  Срещам се с нея в един от малките моменти, които не е в кухнята. Много усмихната и щастлива, защото- продължението в интервюто на Габриела Гаврилова с Ирина Пеева.


Това, което мислим, добрите мисли и емоции се връщат обратно при човека. До голяма степен това формира и нашето съзнание, и това да се чувстваме добре.

Вие кога открихте това?

Когато се родиха децата ми. Те са големи учители и по някакъв начин ни превъзпитават. Понякога трябва да се вслушаме повече в това, което казват и искат и да приемем, че те са различни хора със свой различен път. Аз така се научих да приемам нещата, които преди не съм приемала...

Поводът  да водим този разговор е здравословният начин на живот, което има Вашето семейство. Да кажете от колко време и как се стигна до идеята да откриете свой магазин?

В моето семейство здравословният начин на живот е от преди десетина години. Поводът да открия магазина е големият ми син. Той имаше здравословен проблем и се наложи да откривам сама здравословни рецепти във време, когато не бяха така популярни и не се откриваха и в интернет. Нямаше друг начин, сама правех тези постни храни. Имам много силно усещане за подправки, а те са много важни за постните храни. Така се научих да правя в къщи вкусни постни манджи.

СнимкаЕдна от рецептите е за вкусна гъбена супичка. Тя е изцяло моя рецепта по повод една приказка за Ежко Бежко, който лекувал животните в гората именно с гъбена супичка. Големият ми син беше болен и пожела да направя такава "вълшебна" супичка с гъби.

Какво има, освен гъбки?

Гъбите са няколко вида - печурки, кралска и шийтаки. Има морковче, целина, препечено масло и пречистено олио ГХи. Съчетанието между различните видове гъби прави супичката уникална и много вкусна.

Да споделите още някоя рецепта, провокирана от приказките?

Аз съм голям почитател на старите български рецепти и искам да ги възстановя и да ги предложа в магазинчето.

Една от любимите ми "готвенки" е тиквена - тиква, много лук, червен пипер, малко доматен сок, майорана и естрагон.


СнимкаСнимка


От приказките е провокирана и супичката с пащърнак. Тя много ме затрудни с подправките...Най-добре му се отрази съчетанието между мащерка и асафетида.  Слага се по малко и действа балансиращо на стомаха. В съчетание с леко сладкия вкус на пащърнака, се получава приятна комбинация...

Има много приятни постни ястия, които могат да внесат разнообразие в храната на българите...

Каква е ролята на подправките и Вие коя предпочитате?

Аз работя с над 50 вида подправки. Всяка "манджичка" си има своята подправка. Много дълго търсех тази за киноа... Тя има специфичен вкус и се харесва от всички, когато сложа сминдух. Всяко нещо си има своята половинка от подправките....

А колко време отнема да откриете тази "половинка"?

Различно. Понякога се получава от първия път. Когато опитам нова подправка, тя стимулира въображението ми и търся начин да открия къде е нейното място. Все още има рецепти, които са много хубави, но се изчистват точно заради подправките. А за постните храни са много важни именно подправките, иначе са безвкусни.

Важи ли поговорката: "За всяка манджа - мерудия"?

Абсолютно. Поговорката е българска!...

Снимка

Снимка






По професия сте фотограф?

Аз имам няколко професии. Преди 10 години  се занимавах с фотография, бях и член на Варненската занаятчийска камара. По принцип съм се занимавала 10-12 години с реклама, завършила съм ИУ - Варна, специалност "Маркетинг и мениджмънт", моята страст е рекламата. В последствие започнах да виждам, че моето призвание е да измислям разни неща. В рекламата - да измислям едно нещо как да изглежда, как да звучи. След това и във фотографията търсех как добре да изглежда снимката, след това измислях рецепти. Явно това е нещото, което ми се получава...

По колко часа на ден готвите?

Случвало се и по 8- 10 часа, но понякога си почивам...

А в къщи готвите ли?

Да, защото децата понякога решават, че това, което имам в магазина, им е омръзнало, и аз започвам да измислям нови рецепти.

Днес какво ще им приготвите?

Мисля да направя една лучена яхния. С много лук, маслинки, чубричка, доматче, червен пипер и малко копър...

Вашето пожелание?

Когато правите нещо, да го правите с любов, да не е насила, защото "насила хубост не става". Да се опитате по някакъв начин да опитвате нови неща, защото не винаги постното е безвкусно.



Снимките на ястията са на Ирина Пеева. Интервюто с нея очаквайте в ефира на Радио Варна в неделя след 8.30 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Цочева - инициатор на проекта и Йоана Василева - участничка

Ателие за драматургично писане: Тийнейджъри от Варна разказват свои истории

Първото по рода си Ателие по драматургично писане с участието на талантливи гимназисти от Варна е към своя финал. 20 млади автори, разпределени в два класа с ментори Захари Карабашлиев и Мария Касимова–Моасе, работиха месеци наред върху свои оригинални драматургични текстове. Финалът е повече от обещаващ – сценично четене на 5 юни от 17:30..

публикувано на 05.06.25 в 07:00

Изложба "Какво сънува водата" представя Христо Йотов във Варна

 До 1 юли галерия „Папийон“ представя новата самостоятелна изложба на художника Христо Йотов, озаглавена „Какво сънува водата“.  С тази експозиция Йотов поставя във фокус онова, което все по-често липсва в модерното изкуство, генерирано от изкуствен интелект – чувствата . „В изложбата има любов, хумор, има и неприязън. Това са емоции,..

публикувано на 04.06.25 в 07:00

Младият актьор Симеон Дамянов: Ако и един зрител излезе от театъра с една идея по-избистрено съзнание, свършили сме си работата

Шекспир е казал, че светът е сцена и всички ние сме актьори. Така е, но някои са актьори професионално, на театралната сцена, като Симеон Дамянов, който е част от столичния Театър "Българска армия". Варненци имаха възможност да го гледат в ролята на Марцел в спектакъла "Хамлет", с който беше открит Международният театралния фестивал "Варненско лято"...

публикувано на 03.06.25 в 11:21

Тангото се ражда в прегръдката

Връзка. Ако с една дума трябва да се опише тангото, то това е именно връзка. Етимологията на танго може да се търси и в термина „тангента“, т.е. като допирателна, като допир. Връзка между мъжа, жената и музиката – това са трите елемента, които формират танца танго. Това каза Радослава Ангелова, преподавател и тангера в Танго школа Corazón,в..

публикувано на 03.06.25 в 08:00

Актьорите Ели Колева и Ясен Атанасов за "Хамлет": Всеки ден се питаме "Да бъдеш или да не бъдеш"

Международният театрален фестивал бе открит снощи с постановката „Хамлет“ на Театър „Българска армия“ и под режисурата на Стоян Радев. Трагичните герои на Хамлет и Офелия са изиграни от Ясен Атанасов и Ели Колева. Това е най-краткият и най-разбираем "Хамлет", казаха актьорите в предаването на Радио Варна "Новият ден". Младата актриса споделя, че си е..

публикувано на 02.06.25 в 11:13

Åke Henriksson (MOB 47): Не сме фалшиви пънкари

Интервю с Christer "Chrille" Lindholm и Åke Henriksson (MOB 47) Шведските пънк кръст легенди MOB 47 идват в София, в "Grindhouse Skateboard Club“, за първия си български концерт. Съпортът е от БИТОВ ТЕРОР, FALSE(-)NEGATIVE и VERSO IL NULLA CREATORE. Поканата отправена към MOB 47 е от "Sofia Waste Water System". Датата е 7 юни.  Интервюто с..

публикувано на 02.06.25 в 10:25

Фотографска изложба "На фокус: Крайбрежие"

Изложбата "На фокус: Крайбрежие" е закриващо събитие на пролетната фотографска работилница „На фокус: Крайбрежие“ – обучителна програма в сферата на документалната фотография част от Фотографска програма „На фокус“ в Аморфа Академия 2025. В работилницата участват младежи на възраст 16-24 години.  Групова фотографска изложба „На фокус: Крайбрежие“ е с..

публикувано на 02.06.25 в 07:00