Какво е да имаш изострени сетива за подправките и да имаш добро въображение? Това се случва на Ирина Пеева. Тя е правила много неща - занимавала се е с реклама, после е била професионален фотограф, е днес е управител на магазин за здравословно хранене на бул. "Цар Освободител" във Варна. Какво е общото между всичко това? - да следваш инстинкта си.
Преди повече от десетина години големият син на Ирина се разболява и я моли да направи вкусната супичка, с която Ежко Бежко лекувал животните с гората. И тя започва. Това е времето, в което няма толкова много интернет, а здравословното хранене не е модерно. Ирина "посяга" към въображението и се връща към бабините рецепти. Срещам се с нея в един от малките моменти, които не е в кухнята. Много усмихната и щастлива, защото- продължението в интервюто на Габриела Гаврилова с Ирина Пеева.
Това, което мислим, добрите мисли и емоции се връщат обратно при човека. До голяма степен това формира и нашето съзнание, и това да се чувстваме добре.
Вие кога открихте това?
Когато се родиха децата ми. Те са големи учители и по някакъв начин ни превъзпитават. Понякога трябва да се вслушаме повече в това, което казват и искат и да приемем, че те са различни хора със свой различен път. Аз така се научих да приемам нещата, които преди не съм приемала...
Поводът да водим този разговор е здравословният начин на живот, което има Вашето семейство. Да кажете от колко време и как се стигна до идеята да откриете свой магазин?
В моето семейство здравословният начин на живот е от преди десетина години. Поводът да открия магазина е големият ми син. Той имаше здравословен проблем и се наложи да откривам сама здравословни рецепти във време, когато не бяха така популярни и не се откриваха и в интернет. Нямаше друг начин, сама правех тези постни храни. Имам много силно усещане за подправки, а те са много важни за постните храни. Така се научих да правя в къщи вкусни постни манджи.
Една от рецептите е за вкусна гъбена супичка. Тя е изцяло моя рецепта по повод една приказка за Ежко Бежко, който лекувал животните в гората именно с гъбена супичка. Големият ми син беше болен и пожела да направя такава "вълшебна" супичка с гъби.
Какво има, освен гъбки?
Гъбите са няколко вида - печурки, кралска и шийтаки. Има морковче, целина, препечено масло и пречистено олио ГХи. Съчетанието между различните видове гъби прави супичката уникална и много вкусна.
Да споделите още някоя рецепта, провокирана от приказките?
Аз съм голям почитател на старите български рецепти и искам да ги възстановя и да ги предложа в магазинчето.
Една от любимите ми "готвенки" е тиквена - тиква, много лук, червен пипер, малко доматен сок, майорана и естрагон.
От приказките е провокирана и супичката с пащърнак. Тя много ме затрудни с подправките...Най-добре му се отрази съчетанието между мащерка и асафетида. Слага се по малко и действа балансиращо на стомаха. В съчетание с леко сладкия вкус на пащърнака, се получава приятна комбинация...
Има много приятни постни ястия, които могат да внесат разнообразие в храната на българите...
Каква е ролята на подправките и Вие коя предпочитате?
Аз работя с над 50 вида подправки. Всяка "манджичка" си има своята подправка. Много дълго търсех тази за киноа... Тя има специфичен вкус и се харесва от всички, когато сложа сминдух. Всяко нещо си има своята половинка от подправките....
А колко време отнема да откриете тази "половинка"?
Различно. Понякога се получава от първия път. Когато опитам нова подправка, тя стимулира въображението ми и търся начин да открия къде е нейното място. Все още има рецепти, които са много хубави, но се изчистват точно заради подправките. А за постните храни са много важни именно подправките, иначе са безвкусни.
Важи ли поговорката: "За всяка манджа - мерудия"?
Абсолютно. Поговорката е българска!...
По професия сте фотограф?
Аз имам няколко професии. Преди 10 години се занимавах с фотография, бях и член на Варненската занаятчийска камара. По принцип съм се занимавала 10-12 години с реклама, завършила съм ИУ - Варна, специалност "Маркетинг и мениджмънт", моята страст е рекламата. В последствие започнах да виждам, че моето призвание е да измислям разни неща. В рекламата - да измислям едно нещо как да изглежда, как да звучи. След това и във фотографията търсех как добре да изглежда снимката, след това измислях рецепти. Явно това е нещото, което ми се получава...
По колко часа на ден готвите?
Случвало се и по 8- 10 часа, но понякога си почивам...
А в къщи готвите ли?
Да, защото децата понякога решават, че това, което имам в магазина, им е омръзнало, и аз започвам да измислям нови рецепти.
Днес какво ще им приготвите?
Мисля да направя една лучена яхния. С много лук, маслинки, чубричка, доматче, червен пипер и малко копър...
Вашето пожелание?
Когато правите нещо, да го правите с любов, да не е насила, защото "насила хубост не става". Да се опитате по някакъв начин да опитвате нови неща, защото не винаги постното е безвкусно.
Национално антикварно изложение Варна-2025 г. се провежда на 8, 9 и 10 август, на алеите до Аквариума в Морската градина. Редки находки, безценни предмети и страстта към антиките ще съберат във Варна ценителите на историята. За първи път ще има участници от други държави. Редовни участници във Варна са Николай и Даниела Петрови от Стара..
Интервю с Thomas Vikström (BRAZEN ABBOT, THERION, екс-CANDLEMASS) Thomas Vikström, певецът на THERION, отново ще излезе пред родната публика. Този път като част от BRAZEN ABBOT. С тях ще отбележи 30 годишнината от излизането на дебюта на групата на Николо Коцев „Live and Learn“, в който Thomas Vikström има основно участие. Концертът ще бъде със..
Националното антикварно изложение Варна-2025 г. ще се проведе на 8, 9 и 10 август, на алеите до Аквариума в Морската градина. Редки находки, безценни предмети и страстта към антиките ще съберат във Варна ценителите на историята. За първи път ще има участници от други държави, разкри организаторът Ламбрин Сотиров, основател на Народно читалище..
Росен Петров представи новата си книга "Нека помним" - Истории от историята или нещата, които ни правят българи. Инициативата е част от първия литературен фестивал „Море от книги“. Историите, които е представил автора, са отделни малки частици от тялото на нашата памет. Някои разказват за житейските съдби на позабравени личности, други – за..
Варна е домакин на литературния фестивал „Море от книги“. Събитието започна в събота и ще продължи до 10 август на централната пешеходна зона на бул. „Княз Борис I“. Организатор е варненско издателство за детски книжки и игри, с подкрепата на Община Варна. Целта им е да не остава градът без такова събитие изобщо. Специално внимание е отделено на..
Една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни гори, се превръща в незаконен паркинг и зона за шофиране на АТВ-та - действия, които унищожават растителните видове в зона, част от Натура 2000. За това сигнализират в редакцията ни плажуващи там. Много сигнали..
Лошото управление на водите води до безводие. Заради аварии в старата водопроводна мрежа и кражбите на вода хиляди домакинства остават на режим. Това коментира инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". По думите му от НИМХ са оповестили данни пред парламента, че за миналата година количеството на валежите в страната е било в норма, но въпреки това на..