Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Радостин Кирязов: Тайната на хубавата пица е в брашното и търпението

Варненска премиера на книгата на шеф Радостин Кирязов „Panne, Pizza e Passione“ започва в 14.00 ч. в ресторант в района на Морска гара. Вкусната среща на автора на книгата с рецепти за пици и теста ще продължи до 18.00 ч. Всеки желаещ ще може да получи ценни съвети от известния шеф Радо. Ще може да се пробват различни видове пица и гризини на по чаша вино. За създаването на книгата си, шеф Кирязов споделя, че с екипа на издателство „Goodlife” са обикаляли из Италия, за да могат да предадат автентичния облик на италианските сирена, изби, меса и пици. Повече може да научите в интервюто на Нина Милошевич:

Какво ви костваше да създадете едно такова четиво - луксозно, интересно, поучително?

22 години стаж....(смее се) Юни месец с нашите партньори - издателите на книгата, обикаляхме от юни до септември цяла Италия. Започнахме от Триест, после ходихме в Удинезе, Прошути...

За да почерпите най-добрите рецепти и начини на приготвяне?

Не само рецепти, но и начин на живот. Фотографът да ги усети, да ги види. Дори и в избите ходихме.

Книгата е едно много приятно четиво. Винаги можеш да намериш тънкостите, за да приготвиш една по-различна пица. Ще приготвите ли нещо на място, за да покажете част от тази технология?

Ще приготвя, да. Ще ви направя различни видове пици, които съм представил тук. Тя книгата е много голяма.- 226 страници.

Хората, които пътуват по света, когато отидат в Италия казват, че нашата пица  е по-хубава. Защо се случва това нещо?

Ами, защото още не сме разбрали какво трябва да ядем. Какво означава пица? Пицата не е това, което гарнираме отгоре. Пицата е самото тесто. То трябва да се  усеща. Дори, когато ядеш една пица, след като преглътнете искам да помислите какво ви е останало в устата - като аромати, като послевкусове. Най-основният продукт, който се слага на пицата е брашното и тестото. Първото, което трябва да имаме, е хубаво брашно, брашно две нули.  Моят съвет към домакините е винаги да си подготвят тестото поне 12 часа преди правенето на пицата....

Цялото интервю с шеф Радостин Кирязов и рецептата за хубава пица чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Група PIZZZA си търси вокалист

PIZZZA е една от най-обичаните групи на българската ъндърграунд сцена, а 26-годишната ѝ история я прави и една от най-дълголетните. Съставът ѝ към момента включва Кобо (китара), Кайо (бас), Рамбо (барабани), Витко (тромбон) и Явката (тромпет), а Каската, който до скоро беше фронтмен, вече не е част от бандата. За съжаление се наложи да се разделим..

публикувано на 03.02.25 в 08:20

Варненски студент създаде триста шрифта

Студент на Варненския свободен университет /ВСУ/ представя оригинален шрифт на Международното триенале на типографията в Полша. Шрифтът е наречен VFU (Visionary Font Ultra) и е изработен от студента от трети курс в специалност "Графичен дизайн" Володимир Федотов . Той е един от тримата представители на България, избрани за участие в..

публикувано на 31.01.25 в 08:00
Екип TexНова

Сензорна витрина за плодове и зеленчуци – иновация на студенти от Варна

Прототип на сензорна витрина за плодове и зеленчуци, която се управлява с помощта на изкуствен интелект, е единият от двамата победители в пилотното издание на иновативната образователна програма GEN I: Иновация Генерация на  Schwarz IT България. Тя е разработена от екип от четирима студенти от Икономическия университет и Висшето военноморско..

публикувано на 30.01.25 в 11:23

Жители на Суворово събраха пари за нови камбани на храма "Възнесение Господне"

С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..

публикувано на 30.01.25 в 07:20

"Умната" пазарска количка на студенти от Варна

Пазаруването в магазини на големи хранителни вериги е всекидневие за много хора у нас. Във всички варненски квартали вече има такива супермаркети, които много хора ползват като квартален магазин – не за да пазаруват на едро, а за да си купят продукти, с които да приготвят вечерята след работа. След работа са и най-натоварените часове в..

публикувано на 29.01.25 в 08:05

За европейско самочувствие и достойни старини настояват пенсионери в Балчик

Увеличаване на всички пенсии, приемане на закон за възрастните хора, който ще даде възможност за социална защита и предпоставка за европейско самочувствие и достоен живот на пенсионерите, безплатни здравни грижи и обслужване в съответствие със стареенето, понижаване цените на лекарствата за пенсионери и инвалиди. Това са част от исканията на..

публикувано на 28.01.25 в 08:15

Кр. Стоянова: По четири-пет пъти годишно се правят проверки на противопожарните системи в хотелите

Разкриването на участъци на полицията и на пожарните служби на територията на курортните комплекси ще даде по-голяма сигурност за безопасността на туристите, които почиват в тях. Това каза в предаването „Новият ден“ Красимира Стоянова от Сдружение „Българска хотелска асоциация“. В курортите край Варна такива участъци има само в к.к. „Албена“,..

публикувано на 27.01.25 в 10:52