Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Дянкова и Христо Христов са спортисти №1 на Варна

| обновено на 22.12.17 в 08:26

Двама състезатели си поделиха наградата за Спортист №1 на Варна за 2017г. Това е прецедент в историята на анкетата, в която гласуват спортните журналисти от Варна. В класацията по равен брой гласове събраха гимнастичката Симона Дянкова и щангистът Христо Христов. Церемонията се проведе в обновения Юнашки салон в присъствието на спортния елит на морската столица.

Симона Дянкова е възпитаник на клуб ЧАР-ДКС. Тя е капитан на националния ансамбъл на България, с който изпраща изключително силна година. Момичетата завоюваха 22 медала – 8 златни, 12 сребърни и два бронзови от световни първенства, световни купи и Гран при. Личен треньор на Симона Дянкова е Филипа Филипова.




16-годишният талант във вдигането на тежести Христо Христов, възпитаник на СК "Титан" постигна страхотни успехи през тази година. Личен треньор на Христо е Живко Николов. Младият ни щангист стана световен и европейски шампион до 94 кг. при 17-годишните на първенствата в Тайланд и Косово. Само преди дни той бе избран за най-добър спортист на Спортното училище, на ОСК ЖСК Спартак, а освен това бе определен за най-талантлив кадет в света за 2017г. от Световната федерация по вдигане на тежести.




На церемонията награди получиха още осем подгласници на двамата победители. Това са Александър Николов (плуване), Мариела Николова (ветроходство), Александър Петров (кикбокс), Василики Кадоглу (плуване), Делян Георгиев (ММА), Тихомир Стратиев (автомобилизъм), Силвия Георгиева (лека атлетика) и Богдан Шумаров (кикбокс),

За отбор на годината в индивидуалните спортове бе определен тимът на КПС Черно море. Варненските плувци изпращат изключително успешна година, в която станаха носители на отборните титли в няколко възрасти и взеха стотици медали от различните републикански и международни състезания.

В колективните спортове отбор на годината е хандбалният Локомотив. Възпитаниците на Никола Карастоянов са шампиони и носителите на Купата на България, стигнаха до 1/8 финал в турнира EHF Challenge Cup и са в серия от 33 поредни победи.

Наградата “Младо дарование” бе присъдена на тенисистът Пьотр Нестеров. Той е състезател на Черно море-Елит, с треньор Кристиян Илиев. Талантът е само на 14 години, като през 2017-а стана републикански шампион на 14 на сингъл и двойки, на 16 на сингъл, стана пети на европейско лично първенство, участва на Мондиал в Маями, като е стигнал до първи и втори места на международни турнири в Румъния, Украйна, Франция, Чехия и Испания.

№1 при състезателите в категория “Спортен дух” (за спортист с увреждания) е Ваньо Биячев от ОСКСГ Вихър. Най-големият му успех е шампионската титла на лява ръка от държавното първенство по канадска борба в Ямбол, където остана втори на дясна ръка. Той записа и някои добри класирания на европейски и световни първенства в силовия спорт.

При ветераните спортисти първи е Красимир Нанев от СК Джет. Той участва в две дисциплини по кунг-фу в стиловете “меки форми с оръжие”, където за трети път стана световен шампион в категория ветерани, и “твърди форми с оръжие”, където спечели бронзов медал. Той Нанев участва и на шестото обединено световно първенство по бойни изкуства в Марина Ди Карара, Италия.

Наградите на призьорите връчиха областният управител Стоян Пасев и директорът на Дирекция "Спорт" във Варна Кристиян Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК-Варна - победител в юбилейната Спартакиада на работниците и служителите в сектора

Отборът на „ВиК-Варна“ ООД и тази година зае първото място в комплексното класиране на 20-ата юбилейна Национална спартакиада на работниците и служителите във ВиК-сектора. Състезанието, в което бяха ангажирани над 800 участници от 28 ВиК-дружества, се състоя от 11 до 15 септември в курортен комплекс „Дюни“. Второто място бе присъдено на отбора на..

публикувано на 17.09.24 в 14:24

Григор и Джокович днес ще правят шоу

Григор Димитров и Новак Джокович ще изиграят демонстративен мач от 20.00 часа днес в София. Очаква се гоямо шоу, а билетите за него бяха продадени само за 8 минути. Григор и Ноле са в отлични отношения и често демонтрират отношенията си. Джокович пристига у нас като олимпийски шампион и носител на 24 титли от “Шлема”. Интересно е, че той за..

публикувано на 17.09.24 в 12:05

Ивайло Пачалиев: Трябва много повече работа на клубно ниво (ВИДЕО)

Националите ни по водна топка до 19 години тази година участваха на Европейско първенство в Бургас и се представиха сравнително добре. Завършихме на 12-то място в крайното класиране. Никой не е очаквал чудеса от нашите момчета, най-вече опитният ни салекционер Ивайло Пачалиев. Той от 30 години работи в различни отбори по света, като треньор,..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

Сребро за български волейболисти

Със сребърни медали се поздравиха националната двойка Димитър Калчев/Димитър Механджийски от Балканското първенство по плажен волейбол за мъже и жени. Надпреварата се проведе в Кишинев (Молдова) между 13 и 15 септември. Участие взеха 12 отбора при мъжете и 9 при жените от шест държани - Молдова, Турция, Гърция, Косово, Румъния и България.

публикувано на 17.09.24 в 09:51

"Берое" ще ни представя в Балканската купа

Започва Балканската купа по волейбол за мъже.Отборът на Берое стартира срещу косовския Печ.Състезанието е в Солун (Гърция) от 19-22 септември.Този турнир има и квалификационен характер, като победителите в него се класират за участие в Европейския турнир Challenge Cup. Група А: Пегасус Полихнис Спорт клуб (Солун) - домакин, Берое 2016 (Стара..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

ЦСКА София бяха убедителни

ЦСКА - София срази Локомотив (София) с 3:0 в мач от 12-ия кръг на efbet Лига.Джонатан Линдсет откри резултата в 9-ата минута, а в 17-ата Матиас Фаетон удвои. Годуин Коялипу вкара трети гол в 59-ата минута.ЦСКА показа добра игра.

публикувано на 17.09.24 в 09:49

Новият формат в Шампионска лига с 6 мача днес

Новият формат в Шампионската лига влиза в пълната си сила от днес. Започва основната фаза от надпреварата, вместо груповата фаза, която познавахме. Отборите стават от 32 на 36. Символично е, че участници в първите двубои са четирите клуба с най-много трофеи в историята на надпреварата - Реал Мадрид (15), Милан (7), Байерн (6) и Ливърпул (6). Ще има..

публикувано на 17.09.24 в 09:48