Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полиция около моловете

БНР Новини

Засилени проверки на шофьорите за алкохол и наркотици ще има днес и утре, предупреждават от МВР. 

Полицейско присъствие ще има по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от автомобили от и към Варна. Екипи на сектора ще дежурят на входно – изходните артерии на Варна. В града се предвиждат засилен контрол за  управление на МПС без свидетелство за правоспособност и с превишена скорост.

Патрулите ще бъдат  и  в малките населени места и около големите молове.

За тези от вас, които ще пътуват – карайте внимателно и спазвайте правилата, от полицията обещават "нулева толерантност", каза за Радио Варна дежурният в КАТ- Варна. Добрата новина от там е, че за последното денонощие има само 6 катастрофи с материални щети. Единственото затруднение е било вчера вечерта, когато пазаруващите в един от търговските центрове си тръгнали с автомобилите и се получило задръстване.

Снимка

От полицията напомнят някои основни правила за безопасно движение:

1) Преди пътуването прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Не потегляйте с износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

2) Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане! Пътуването през зимата често е непредвидимо! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.

3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!

4) Винаги поставяйте предпазните колани!

5) При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта.

6) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.

7) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!

8) Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40

Специализирана операция срещу наркобизнеса във Варна, има задържани

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и няколко..

публикувано на 17.09.24 в 15:35