За благотворния ефект на родните билки върху здравето, особено срещу актуалния в момента грип разговаряме с Косьо Любенов. Старозагорецът се е посветил на производството на билкови тинктури и козметика и търсейки чисто място за отглеждане и бране, той живее и работи в село Дълбоки, в полите на планината. ”Българските билки са най качествените”, казва Косьо Любенов:
Почти всички тинктури са правени с български билки, с изключение на две карамфил и канела, които просто ги няма в България. Нашата идея е да работим изцяло с български билки, защото като цяло те са най-качествени. А и са си родни и по-полезни за нас, българите.
На каква база разработихте рецептите?
Ползваме стари книги по фитотерапия отпреди войната, ползваме съвети от стари билкари и от магистри по ботаника и биология. Всеки допринася с нещо крайният продукт да бъде качествен.
И с каква насока са - за поддръжка или за лечение?
Стават и за двете неща, въпреки че в Европа е забранено да казваме че билките лекуват. Но това е стара, вековна традиция. Могат да се ползват и ежедневно. Работим за това да информираме всички, че е добре да ги ползват в малки дози всекидневно, като добавка с цел да се предотврати заболяване, а не да чакаме някакъв проблем трайно да се установи в нас и тогава да търсим решение.
А вие самият от кога имате интерес към ефекта на билките върху здравето?
Винаги съм имал такъв интерес. От 6 г, се занимавам по-сериозно като производство и разпространение.
Преди това какъв професионален опит имате?
Многостранен (смее се). Бил съм готвач и много други неща. Съпругата ми е специалист по хранене и диететика, затова правилно хранене, движение, пиене на достатъчно вода. Изобщо комплексни неща, защото нашият организъм е съвкупност от много системи и те работят взаимосвързано.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл:
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..