Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметта на Гоце Делчев почитат във Варна

| обновено на 04.02.18 в 08:51
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

146-тата годишнина от рождението на революционера и войводата Гоце Делчев ще отбележат в неделя пред паметника му в Морската градина във Варна.

Той е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македено-одринска организация. Национален герой на Република България и  Република Македония.

Роден е в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция, през 1872 година. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са революционери от ВМОРО. Завършва начално училище, а след това прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с  Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

През  1881 година постъпва във Военното училище в  София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен само месец преди дипломирането му. В резултат той решава да се бори за свободата на Македония, като за изграждането на революционна организация смята да използва вече изградената образователна мрежа на Българската екзархия. През есента на 1894 година е назначен за екзархийски учител в Щип, където учителства до 1896 година. Там  Гоце Делчев се среща повторно с Дамян Груев, един от основателите на БМОРК,  и е привлечен в организацията. През лятото на 1896  година участва в работата на Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на Българските македоно-одрински революционни комитети, който предвижда изграждането ѝ на демократични основи.


СнимкаГоце Делчев  успява да изгради широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони, бил е задграничен представител на организацията в София, същевременно е и главен четнически инспектор и с помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония, полага големи усилия и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.


В писмо до Никола Малешевски Гоце Делчев: „Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не сѫществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани…"
През зимата на 1900 година той пребивава известно време в Бургас. Там основава в двора на Минковия хан фабрика за бомби, чийто динамит е използван и при Солунските атентати. Въпреки постигнатите успехи в организацията, Г. Делчев все още не е убеден, че тя е готова да пристъпи към въоръжено въстание, поради което се противопоставя на взетото в негово отсъствие решение от Солунския конгрес от 1903 година за вдигане на въстание през пролетта на същата година. Заедно с Даме Груев и други революционни дейци успяват да отложат обявяването на въстанието за лятото на 1903 година, както договарят и промяна на предвидената тактика. Така планът за повсеместно и масово въстание се трансформира в партизанска война, т.е. да се обяви главно в планинските и полупланинските райони и в него да вземат участие предимно сформираните за тази цел въоръжени чети.

СнимкаПрез март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун - Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница, Серско.

Потерята, командвана от  съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

"Мястото на Гоце Делчев в българското общество никога не е било пренебрегвано, но след подписването на договора за добросъседство между България и Македония  все повече хора се интересуват от българите, които са посветили своя живот и дело на борбата за освобождение", каза за Радио Варна председателят на ВМРО - Варна Живко Костадинов. За него продължението на Гоце Делчев е  "Един народ в две държави за един по-добър свят". Интервю на Габриела Гаврилова :




Тържеството в памет на Гоце Делчев във Варна се организира от ВМРО, Македонското дружество "Гоце Делчев "- Варна, читалище "Македония", бежанци от Македония и техните наследници, клубът за исторически възстановки "Миненосец Дръзки" към военен клуб "Варна". 

В 12 часа на паметника на Гоце Делчев в Морската градина във Варна ще има почетен караул и поднасяне на венци.

Възстановки на моменти от борбата за освобождението на  Македония се подготвят за 115-тата годишнина от Илинденско - Преображенското въстание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14
Снимката е илюстративна

Затварят временно улици във Варна заради футболното дерби в неделя

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите на ПФК „Спартак“ - Варна и ПФК „Черно море“ - Варна в неделя, 22 септември, за времето от 17:30 часа до приключване на събитието (около 23:00 часа) ще бъде преустановено движението на ППС по ул. „Кирил Шиваров“ (в района на стадион „Спартак“). При възникване на необходимост ще бъде..

публикувано на 20.09.24 в 15:03

НЗОК ще се разплати с аптеките до 15 октомври

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 14:49

Ръководителят на наркобандата в с. Приселци - един от най-големите производители на медицинска марихуана у нас

Привлеченият като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици в с. Приселци е бил един от най-големите производители на марихуана за медицински цели у нас. Той е имал разрешение от Министерството на земеделието и храните за отглеждане на растения от рода на конопа, съобщиха от пресцентъра на Варненския окръжен съд.  Разбиха..

публикувано на 20.09.24 в 14:13

Димитър Главчев: Усилията на всички институции са насочени към връщането на моряците от "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев коментира темата с българските моряци от "Галакси Лийдър", похитени в Йемен.  "Усилията на всички институции са насочени към връщането им", каза Главчев, цитиран от БНР. Вчера евродепутатът Елена Йончева се срещна с капитана и старши помощник-капитана на кораба "Галакси Лийдър" Любомир Чанев и Данаил Веселинов.  Посещението..

публикувано на 20.09.24 в 14:02

Киев ограничава използването на Telegram от официални лица поради опасения за сигурността

Украйна ограничи използването на Telegram от своите правителствени и военни служители и служители по сигурността, позовавайки се на „заплахи за националната сигурност в приложението", основано от родения в Русия Павел Дуров, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.  „Съветът за национална сигурност и отбрана реши да ограничи използването на Telegram в..

публикувано на 20.09.24 в 13:56

Две автобусни линии в Авренско без курсове на 23 септември

Два автобуса по линиите  гр. Варна - с. Близнаци – гр. Варна и с. Садово – гр. Варна – с. Садово няма изпълняват курсове на 23 септември, понеделник, съобщават от Община Аврен.  От 24 септември се възстановява изпълнението на автолиниите по всички маршрутни разписания, уточняват от администрацията. 

публикувано на 20.09.24 в 12:32