Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати обсъждат как да се прави оценката на способностите на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Народните представители от здравната и социалната комисия обсъждат необходимо ли е да има две комисии за освидетелстване на хората с увреждания - медицинска и експертиза на работоспособността. На съвместно заседание на парламентарните комисии министърът на труда и социалната политика Бисер Петков представи концепцията за реформиране на системата за експертиза на работоспособността. Концепцията беше внесена в края на октомври миналата година в изпълнение на решение на Народното събрание.

Според концепцията системата за експертизата на работоспособността се подсилва чрез прехвърлянето й в НОИ. Комисии към НОИ, в които ще участват лекари със специалност "трудова медицина", ще оценяват способността на хората да полагат труд и възможностите им за включване на пазара на труда. Медицинската експертиза ще продължи да се прави от ТЕЛК, като там също се подготвят промени, обясниха от здравното министерство.

Бисер Петков информира за текущото състояние на инвалидните пенсии. След 2015 година, когато беше прекратено отпускането на социални инвалидни пенсии като втора пенсия в непълен размер - 25 на сто, се наблюдава тенденция на намаляване на броя на инвалидните пенсии, каза министърът. През 2016 година инвалидните пенсии са били 957 873, а в края на 2017 година - 920 663. Броят на пенсионерите, получаващи инвалидна пенсия, бележи малък ръст - от 517 хиляди в края на 2016 година, на 519 хиляди през 2017 година. Разходите за инвалидни пенсии от ДОО и от държавния бюджет за 2017 година са близо милиард и седемстотин милиона лева.
Новоотпуснатите инвалидни пенсии през 2017 година са 28 945 и са с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 година. Около половината от получаващите инвалидни пенсии са в работоспособна възраст. В края на 2016 година 273 095 от получаващите са в работоспобона възраст, а в края на 2017- година 272 454. Повече от 100 000 са работещите, каза министърът.

Според председателя на социалната комисия д-р Хасан Адемов е важно да се изчистят съмненията у хората с увреждания, че с концепцията ще се премахне правото на работещите да получават инвалидна пенсия. Той обясни, че според конвенция 102 на МОТ всяка държава осигурява обезщетения за инвалидност и те не могат да бъдат премахнати.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски каза, че разделянето на двете комисии се налага след ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания, която отрича медицинската експертиза да е водеща. По думите му вече на хората с увреждания трябва да се гледа като на хора с възможности и права, а не да се издигат прегради пред тях.

Всеки четвърти пенсионер е с основна пенсия по инвалидност, а всяка трета новоотпусната пенсия е за инвалидност, каза председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му в България като процент на хора с инвалидни пенсии, сме далеч над средното ниво за ЕС. Според Велев дори и да са в една комисия, медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, трябва да се правят по различна методика. В Европа не само, че има разделяне на комисии, има разделяне и на хората при оценката на работоспособността им - дали могат да полагат частично труд, или по цял ден. Когато могат само частично да полагат труд, получават частично и заплата, и пенсия, каза Велев. По думите му трябва да се предвиди и ресурс за адаптиране на работните места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят временно улица "Прилеп" заради ремонтите в Пчелина

От днес започнаха довършителните дейности по ул. „Прилеп“ в местност Пчелина.  Движението в района ще бъде ограничено на 19 и 20 септември, четвъртък и петък, в интервала между 9 и 17 часа,  съобщиха от общинския пресцентър.   Представители на строителната фирма и на администрацията на район „Младост“ са извършили оглед по -рано във връзка с..

публикувано на 18.09.24 в 18:47

Черноморски туристически поход Варна-Балчик предстои на 22 септември

Дирекция „Спорт“ към Община Варна и варненското туристическо дружество „Владислав Варненчик” организират за четвърта поредна година Черноморски туристически поход Варна – Балчик. И тази година той ще се проведе по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември.  Сборният пункт е бензиностанцията пред УМБАЛ „Света Марина“ в 7:30 ч. в..

публикувано на 18.09.24 в 17:37

Работни групи ще извършват леки ремонти във Варна?

Промяна в дейността на ОП „Управление на проекти и озеленяване“ бе единствената точка в днешното заседание на временната комисия  „Структури и Общинска администрация" към Общински съвет Варна. Тя така и не влезе в сила, поради процедурно предложение от страна на общинския съветник Тодор Балабанов за преразглеждане и преработване от администрацията..

публикувано на 18.09.24 в 17:05
Снимката е илюстративна

Временно затварят част от ул. "Люляк"

От 8 до 11 часа утре, 19 септември, временно ще бъде ограничено движението по ул. „Люляк“ в участъка на кръстовището с ул. „Роза“ във Варна.  Затварянето на участъка се налага поради извършване на дейности по аварийно премахване на 5 (пет) броя сухи и опасни дървета, съобщиха от  общинския отдел "Дейности по защита на населението".

публикувано на 18.09.24 в 16:26

Пожар във влака София-Варна до Чирпан, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна, предаде БНР.  Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива, каза кметът Ивайло Крачолов, който е отишъл на гарата. Движението по линията е спряно за около един час.  Огънят в локомотива е..

публикувано на 18.09.24 в 16:14
Акция на МВР - Варна и НАП - Варна, 06/07.97.2022 г., Варна

1 800 проверки на НАП по Северното Черноморие, 350 са нарушенията

За по-малко от два месеца – от края на юли до средата на септември, в рамките на контролната кампания на приходната агенция по Черноморието, фискалните инспектори са проверили близо 4100 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др. Служителите на приходната агенция са съставили над..

публикувано на 18.09.24 в 16:02

Министърът на иновациите на среща с областни управители от Североизтока заради предстоящия вот

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов пристига във Варна, за да се срещне с областните управители от Североизточния район и директорите на териториалните звена на главна дирекция "ГРАО" (Гражданска регистрация и административно обслужване) заради предстоящите парламентарни избори.  Целта на срещата е да бъдат обсъдени дейностите по..

публикувано на 18.09.24 в 16:00