Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Не стойте навън повече от час-два при ниските температури

Снимка: БГНЕС

Съветът е на д-р Антоанета Касабова от „Спешния център” във Варна. Поносимите за нашите географски ширини температури са не повече от минус 10, минус 11 градуса. Тогава е възможно да се излиза навън и хората да се движат. Когато ниските температури са придружени от силен вятър, тогава усещането за студ е още по-силно и охлаждането на организма е по-голямо. За хората, които работят навън има опасност от измръзване.

-  Колко време навън е пределът на поносимост?

-  При такива температури, ако няма вятър и времето е спокойно е възможно да се пребивава навън минимум час – два, но след това трябва да се приберете на топло място.

-  Кои са уязвимите групи? Малките деца със сигурност не бива да излизат навън с количките?

-  Да, малките деца, възрастните хора, работещите на открито, хората с хронични заболявания, особено тези с белодробни и сърдечни заболявания, те са най-уязвимите групи.

-  Студеният въздух как влияе на хората с хронични заболявания? Шаловете и маските добър вариант ли са да се предпазим от студа?

-  Не, шаловете, особено когато са поставени на устата, не са добър вариант, защото аерацията се осъществява много трудно. Във въздуха, който се издишва има много по-голям процент вируси и бактерии, така че не е особено удачно да се носят шалове на устата. Най-важното е да бъдат затоплени крайниците. Хората трябва да са обути с дебели чорапи и обувки, да носят ръкавици, защото измръзването започва от крайниците.

-  А ако вече сме допуснали измръзване, какво би трябвало да бъде направено най-напред?

-  Затоплянето на организма не трябва да става изведнъж. Започва се постепенно с хладки грейки и после се увеличава топлината с по-висока температура. Загрява се организма, масажират се крайниците, пие се топъл чай.

-  Казвате топъл чай, препоръчвате ни го и през лятото, за да може да се уеднакви вътрешна и външна температура. Западните туристи по нашите писти ядат сладолед и пият бира. Доколко това е верен път за справяне със студа?

-  Спрямо бирата не мога да кажа нищо, защото това е алкохол и не го препоръчвам. Що се отнася до консумацията на сладолед, хора, които нямат проблеми с носоглътката и с дихателните пътища, спокойно могат да го консумират.

Цялото интервю на Емилия Николова чуйте в прикачения файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48