Съветът е на д-р Антоанета Касабова от „Спешния център” във Варна. Поносимите за нашите географски ширини температури са не повече от минус 10, минус 11 градуса. Тогава е възможно да се излиза навън и хората да се движат. Когато ниските температури са придружени от силен вятър, тогава усещането за студ е още по-силно и охлаждането на организма е по-голямо. За хората, които работят навън има опасност от измръзване.
- Колко време навън е пределът на поносимост?
- При такива температури, ако няма вятър и времето е спокойно е възможно да се пребивава навън минимум час – два, но след това трябва да се приберете на топло място.
- Кои са уязвимите групи? Малките деца със сигурност не бива да излизат навън с количките?
- Да, малките деца, възрастните хора, работещите на открито, хората с хронични заболявания, особено тези с белодробни и сърдечни заболявания, те са най-уязвимите групи.
- Студеният въздух как влияе на хората с хронични заболявания? Шаловете и маските добър вариант ли са да се предпазим от студа?
- Не, шаловете, особено когато са поставени на устата, не са добър вариант, защото аерацията се осъществява много трудно. Във въздуха, който се издишва има много по-голям процент вируси и бактерии, така че не е особено удачно да се носят шалове на устата. Най-важното е да бъдат затоплени крайниците. Хората трябва да са обути с дебели чорапи и обувки, да носят ръкавици, защото измръзването започва от крайниците.
- А ако вече сме допуснали измръзване, какво би трябвало да бъде направено най-напред?
- Затоплянето на организма не трябва да става изведнъж. Започва се постепенно с хладки грейки и после се увеличава топлината с по-висока температура. Загрява се организма, масажират се крайниците, пие се топъл чай.
- Казвате топъл чай, препоръчвате ни го и през лятото, за да може да се уеднакви вътрешна и външна температура. Западните туристи по нашите писти ядат сладолед и пият бира. Доколко това е верен път за справяне със студа?
- Спрямо бирата не мога да кажа нищо, защото това е алкохол и не го препоръчвам. Що се отнася до консумацията на сладолед, хора, които нямат проблеми с носоглътката и с дихателните пътища, спокойно могат да го консумират.
Цялото интервю на Емилия Николова чуйте в прикачения файл:
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..