Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът скочи на касовите апарати

Снимка: БГНЕС

375 хиляди микро и малки предприятия ще понесат финансовата тежест от последните промени в Закона за ДДС, коментира в предаването „POST FACTUMМилен Стоев от Управителния съвет на Сдружение „Обединени бизнес клубове”. По предварителни изчисления само подмяната на един касов апарат  струва 400-450 лева. За по-малките предприятия и за тези, които функционират в по-малките населени места, това е един сериозен бюджет. Гласуваната промяна не засяга касовите апарати, а по-скоро електронните системи, които се използват от различните търговци. За регистрираните по Закона за ДДС, подмяната трябва да стане до края на годината. Възможно е да има удължаване на срока, понеже министърът на финансите има шест месеца, за да направи необходимите корекции в Наредбата.

 Стоев припомни, че предишната задължителна подмяна на касовите апарати беше въведена през 2012 година. Тогава търговците трябваше да ги сменят с такива, които имат терминал за директна връзка с НАП. Защо се налага отново промяна, след като и в предишния вид на Наредбата имаше достатъчно защитни механизми? Настоящите аргументи на финансовото министерство, че ще бори сивата икономика са съмнителни, понеже у нас всяка година има бюджетен излишък, така че "не можеш да твърдиш, че имаш несъбираемост на данъци, защото излишъкът се формира от по-големия процент събрани данъци".

Милен Стоев коментира опасността, че НАП ще има пълен контрол върху цялостната търговска дейност, т.е. във всеки един момент ще знае какви са оборотите, какво и кога се маркира. Въпросът е какво правим със защитата на информацията?

Цялото интервю на Емилия Николова с Милен Стоев чуйте в прикачения файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49