Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбловата музика, която ни завеща Коста Колев

| обновено на 15.03.18 в 12:27
Част от Ансамбъла на БНР: Кремена Станчева, Анастасия Костова, Благой Благоев, Руска Недялкова, Ева Георгиева, Стоян Величков, Величка Стамболова, Костадин Варимезов, Василка Андонова, Цвятко Благоев, Надежда Хвойнева
Снимка: Личен архив

Творческият живот на композитора Коста Колев винаги е вълнувал и публика, и следовници, и специалисти в областта на българския фолклор. Интересен за проследяване е процесът на работа при него - от събираческата дейност до композиторската намеса. Откриването на интересен автентичен материал (а Коста Колев и "имал ухо" за това), обработката и закономерностите, които е спазвал, различните похвати и търсене на оригинални решения - със сигурност е интересно да анализираме всичко това, а и подхода му, както към различните състави, за които пише, така и в различните му периоди. Ако си спомняте преди няколко месеца с диригента на Оркестъра за народна музика на БНР - Димитър Христов говорихме за инструменталната музика на Коста Колев. Но и въпросите за развитието и тенденциите в песенните му обработки срещат все по-широк дискусионен интерес. Навярно това се дължи и на факта, че откакто композиторът не е между нас, архивът му прилежно се обработва от неговата съпруга - певицата и диригент Мария Лешкова. 

За част от ансамбловата музика на Коста Колев разговарях с Мария Лешкова в предаването "Съботна трапеза", излъчено на 10 февруари 2018 г. Повод да чуем както любими за публиката песни, така и малко по-непознати. Но и любопитни факти, с които допълнихме музикалната картина. Всъщност избрах темата, заради песента "Юнак върви през горица". За мен лично непозната, а ми беше интересно откъде е, откога е, за кой състав е писана...

Мария ЛешковаМария Лешкова: Тези песни Коста Колев започва да ги пише още когато самият ансамбъл се създава (бел. ред. Ансамбълът за народни песни на БНР) и гради историята си, предвид това, че има певици от различни фолклорни области в хора, а те носят своя автентичен материал. Песните, които са му направили впечатление, или солистите, които носят този репертоар, са повод да започне да пише ансамблова музика. Много са примерите. "Юнак върви през горица" е написана в малко по-късен период, през 70-е години, но в този случай той не я е взел от някой от солистите в радиохора, а я записва на събор в Стралджа. Прави му впечатление и затова я пише за народния хор и оркестъра на радиото. 

Каква беше позицията на Коста Колев относно ансамбловите песни?

Тя не беше по-различна от всичко останало, което правеше и с инструменталната музика, или пък по отношение на подхода му към соловата песен. Защото той казваше, че подобно на езика традиционната ни музика е един консервативен елемент в културата на всеки народ. И много отговорно подхождаше към всичко това, защото казваше, че много лесно пренасяме тези старинни мелодии, обличаме ги в нови дрехи, и ги пускаме безотговорно в масовата комуникация, или ги трансформираме по доста универсален начин. 

Цялото интервю и музиката може да чуете в звуковия файл.

Коста КолевВ предаването музика от Коста Колев: 
"Юнак върви през горица" - АНП на БНР
"Рада в градина седеше" - ОНМ на БНР, Хор на НФА "Филип Кутев", сол. Николай Урумов, докум. запис от 15 декември 2011 г., Студио 1 на БНР
"Люлка се люля" - АНП на БНР
"Калино, дюлбер малино" - АНПТ "Тракия", сол.
Теменуга Минчева
"Седи мома в одаите" - ОНМ на БНР, Хор на НФА "Филип Кутев", докум. запис 6 октомври 2017 г. зала „България“
"Лечко стапяй, Доне" - ДАНПТ "Филип Кутев"
"Седнали са тридесет делии" - АНП на БНР
"Похлопа лудо на порти" - АНПТ "Сливен"
"Жерувна в огън гореше" - АНПТ "Сливен"
"Две невести хоро водят" - АНПТ "Варна"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26