Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Аспарухово

Звукови гледки от село Аспарухово, община Дългопол

21
Кметството в село Аспарухово

Село Аспарухово е разположено в подножието на Стара планина, на брега на язовир Цонево се намира едно от най-старите и живописни села във Варненска област –. Създадено още през 7-9 век с името Овчага и устояло на османското нашествие вече с ново име – Ченге, което означава битка, жителите на селото в продължение на векове са били пазачи на прохода при Луда Камчия, заради което били освободени от данъци. Последното си име – Аспархово, селото получава през 1934 г., когато през него минава известният археолог Карел Шкорпил, който оприличил местните жители на аспаруховите българи.

Стефка Вълчева, секретар на народното читалище „Добри Иванов Недев 1894”, село Аспарухово







Трябва да отбележим, че тук пазят традициите, имат народни песни, които ревностно се предават от поколение на поколение и имат традиционни носии, които се срещат само тук, разказва секретарят на народното читалище „Добри Иванов Недев” Стефка Вълчева.

"Читалището преди много, много години е създадено - през 1894 година. Още тогава е имало наченки, за развитието на художествена самодейност."


Уникалните носии със сините ризи


И като стана дума за носиите – кмета на село Аспарухово Мария Георгиева. Секретарят на читалището Стефка Вълчева допълва, че младите хора също са увлечени в съхраняването на традициите на селото.




Неделчо Маринов, грънчар


И ето че стигнахме до историята. Освен, че е древно селище, в средата на деветдесетте години на миналия век част от селото е преместено, защото на негово място е изграден язовир Цонево. Възрастните в селото още си спомнят онези времена, когато е трябвало да преместят тухла по тухла къщите си, за да не останат на дъното на язовира. Миналото е все още пред очите на грънчарят Неделчо Маринов.




Варненското село Аспарухово е разположено в подножието на Стара Планина, на брега на Язовир Цонево и е едно от най-старите и живописни села във Варненска област, в което живеят добри и честни хора.




Чудните скали

Село Аспарухово, което се развива като интересна туристическа дестинация. Намира се след общинския център Дългопол в посока Айтос. Ако решите да посетите язовир Цонево, за да хвърлите въдици, бъдете сигурни, че природата ще Ви заплени. Тук е природният феномен Чудните скали, а земята крие останки от траки, римляни и византийци, но като всяко населено място и тук си имат проблеми. Но се опитват да ги решават.





Кметът Мария Георгиева с Юлия и Евгени Пономарьови


Хората в Аспарухово живеят задружно и приемат и чужденци. Юлия и Евгени Пономарьови са се преместили тук, чак от Владивосток. Всеки ден местните се събират пред магазина до читалището. Да пият по едно кафе, да обсъдят новините и да подредят деня.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев полага клетва днес

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на „Дондуков 2“ и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър. Този път  мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е..

публикувано на 27.08.24 в 06:25

Слънчево, следобед ще превали

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици, ще има условия и за градушки . Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна..

публикувано на 27.08.24 в 05:47

Адресите без ток

В периода 27.08.2024 - 28.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Свети Никола, м-ст Бриз, м-ст Бриз Юг, ул. Василаки Пападиполу, ул. Д-р Борис Окс, ул. Д-р Иван Теодоров, ул. Д-р Кирил..

публикувано на 27.08.24 в 05:00

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53

Започва спешно почистване на шахтите и отстраняване на сухи дървета и клони

Започват спешни действия по почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони във връзка с краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. Предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента, съобщават..

публикувано на 26.08.24 в 19:15

Гори гората край Каменар

Пожар е възникнал в покрайнините на село Каменар и е достигнал до гората. Първоначално два екипа на пожарната са изпратени на мястото на инцидента, но по-късно се включват още екипи, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.  Тепърва ще се изясняват причините, довели до огнената стихия. Няма данни огънят да е стигнал до къщи в населеното място...

обновено на 26.08.24 в 18:44