Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопската теснолинейка - необходимост и романтика

17
Изчакване на гарата във Велинград

Началната гара е Септември. Крайната – Добринище. Разстоянието между тях е 124,7 километра по тясна железопътна линия. В следващите минути ще ви пренесем в Родопите и ще ви повозим с едно от влакчетата на родопската теснолинейка, която свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си родопската теснолинейка преминава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 метра над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната гара Добринище.

За местните хора това е най-сигурният транспорт през всички сезони, особено през зимата, а за много от тях - и единственият.

Гарата във Велинград„Два месеца не съм пътувал, но по-рано  - всеки ден. За работа, имам пчели, на пчелина ходя. И аз пътувам лятото. В седмицата – идвам и се срещам. Иначе през лятото може през ден, може всеки ден. Тук е идеално. Това е единствената сигурна връзка. Зимно време тук в този Балкан автобусите са несигурни, но теснолинейката е винаги сигурна.”

„Вихрен”, „Клептуза”, „Родопи”, „Рила”, „Места” – имената на влакчетата, които пътуват по маршрута Септември – Добринище. Панорамни гледки на селца, гори, скали, поляни, ниви, пътища, мостове радват окото през цялото време, споделя Георги от Пловдив, който постоянно пътува по линията.

„Ние сме туристи и много често – петък, събота, неделя, навремето на  Банско сме ходили. Много гари обаче са изоставени. Но тя е голяма романтика. Навремето много туристи пътуваха, германци, чехи, поляци, идваха, от Септември се качваха. Беше препълнена и вътре ставаха интернационални групи. Беше голямо шоу.

Издаване на билетиПо трасето на родопската теснолинейка има 35 тунела.

„Строежът е от 1921 до 1945 година. В изключително тежки условия. Работело се е на ръка, под непрекъснатата заплаха на прииждащи води, падащи скали, все пак това е гора - има и диви зверове.”

Това е Иван Пулевски от Пловдив. Той е доброволец и заедно със свои съмишленици се е посветил на идеята за изграждането на музей на единствената подобна железопътна линия в България, който е разположен в сградата на гара "Цепина", възстановена с доброволен труд.

„Гарата, която е била гара „Цепина” и до ден днешен е закрита. Тя действа само като спирка.”

В музея, който беше открит през септември миналата година, може да се проследи цялата история на Родопската теснолинейка.

Компостьор (датник)„Има казие (шкаф за билети) и компостьор (датник), с които са се издавали навремето билети. Има телефонни апарати, има множество книги, дневници от експлоатацията на линията, има монтирана автентична стрелка със стрелкови фенер, която всеки може да обърне, за да види как все още се работи по линията на ръка.”

До гара „Цепина” се стига лесно, може и с автомобил, но по интересно е да хванете малкото влакче от гара Септември. И не забравяйте да си вземете билет, с датата на посещението – от онези, старите, розовите, картонените... Като спомен от посещението на музея на единствената действаща теснолинейка в България.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00