Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО във варненското село Красимир - тишина, спокойствие и природа

Информацията за варненското село Красимир в глобалната мрежа не е много. Основно излизат обяви за имоти или новини за проблеми. В онлайн енциклопедиите информацията е също оскъдна. Пише само: Красимир е село в Североизточна България. То се намира в община Дългопол, област Варна. Толкова. Ние обаче – Мартин Николов и колегата Йордан Вълков, решихме да се отбием в ляво от пътя Дългопол-Аспарухово и да тръгнем по разбития и изкъртен асфалт, който ни отведе до населеното място. И там първият човек, когото срещнахме беше Неделчо Колев, който пасеше няколко овце в двора на кметството.

"Пенсионер съм и за себе си ги гледам. В Красимир се живее трудно. Ние сме малко хора тук. Поизоставено е селото..."

Читалището в село КрасимирВ Интернет за село Красимир четем: то се намира в В Североизточна част на България. Покрай него на 1 километър е река Камчия. Времето там е винаги по различно от другите села. Селото се намира до Чудните скали и екопарк Водениците. Пътуването с кола до там е 15 минути и за двете места. Обаче се оказва, че доброто разположение на населеното място не му носи дивиденти. Продължаваме да разменяме реплики с Неделчо Колев, който си пасеше овцете в двора на кметството. А иначе в село Красимир градски шум няма. Въздухът е кристален. Чуват се петли, кокошки, овце, кучета и един трактор в далечината, който оре нивята около населеното място. И докато се лутахме покрай изоставените и притихналите къщи срещнахме Вълчо Кръстев.









Срещнахме се и със съседа на Вълчо Кръстев - Неделчо Неделчев, който засаждаше лоза. Независимо от труда, който полагаше, той също няма намерение да се задържи задълго в село Красимир.





Село Красимир, община ДългополИ все пак в селото не е толкова лошо. Защото има и заселници. Като Красимир Костов.

"Защо избрах да се застоявам в селото? Далеко е от улиците, далеко е от хората, дълго време съм живял в града. Тук ми е по-хубаво."

Йорданка Благоева, кметски наместник на село Красимир











Село Красимир е малко селце, на 15 минути с кола от Чудните мостове и екопарк Водениците - защитена местност, дом за много защитени птици като скален орел, гарван гробар. Други представители на животинското царство, обитаващи местността са лисици, сърни, чакали и белки. Ловът е строго забранен. В района са открити повече от 10 пещери и скални ниши.Тук има и гнездо на египетски лешояд, пояснява кметският наместник Йорданка Благоева.









Тук сборът е на 6 май. За съжаление хората са все по-малко, но много сърдечни. Последните ни събеседници в радио Варна представя на 25 март, Благовещение са Яна Горанова и Йорданка Илиева. При тях ме заведе кметският наместник Йорданка Благоева.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02