Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви козунаци си купува българинът?

Снимка: Радио Видин

В търсене на качество или на цена? Въпросът е актуален и за Великденската трапеза, на която ще сложим поне по един козунак. Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. "В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, това каза в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Богомил Николов от Асоциацията. "В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочи Николов.




Изследването на "Активни потребители" потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удостоиха с почетни знаци бивши областни управители на Варна

Бившите областни управители получиха почетен знак от проф. Андрияна Андреева по повод 25 години Областна администрация. Екипът на БНТ-Варна с директор Мариета Бобева също беше отличен за филма "Линията на успеха", посветен на общините в региона и дейността на областните администрации.  Домакин на премиерата на филма, финансиран от фонд Култура на..

публикувано на 29.11.24 в 18:47

Експертите към КС проверяват резултатите от 93 секции във Варна

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество и обедини в общо дело петте искания за частично или пълно касиране на изборите за 51-во Народно събрание.  Между 2 седмици и месец и половина варират сроковете, които конституционните съдии са дали на експертите, за да преброят повторно бюлетините в 1777 секции и да проверят протоколите в..

публикувано на 29.11.24 в 18:30

Навръх Никулден палят светлините на елхата във Варна

Навръх Никулден - 6 декември (петък), Община Варна организира концерт за традиционното празнично запалване на светлините на коледната градска елха. Началото ще бъде в 18,00 часа на площад „Независимост“ в деня на един от най-светлите и обичани български празници.   Събитието ще започне с концерт, в който ще вземат участие школите на Общинския..

публикувано на 29.11.24 в 16:56

Шумоизолиращи пана ще "улавят" децибелите от заведения и булеварди във Варна

Община Варна организира обществено обсъждане на проект на „План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на територията на агломерация Варна“ към Стратегическата карта за шум. То ще се проведе на 02.12.2024 г. (понеделник) от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. Това съобщи пресцентърът на..

публикувано на 29.11.24 в 16:33

От понеделник автобусна линия № 60 е с ново разписание

От понеделник, 2 декември, се въвежда ново разписание на автобусна линия  № 60 за времето на ремонтните дейности, съобщават от общинското дружество "Градски транспорт" във Варна.  Автобусна линия № 60 в делничен ден ще обслужва курсове от спирка „Обръщач Черноморец“ в следните часове : 06:20, 07:10, 07:55, 09:05, 10:50, 11:50, 13:35, 14:50,..

публикувано на 29.11.24 в 15:27

Общините очакват продължаване на процедурата "Грижа в дома"

Проектът „Грижа в дома“, изпълняван от Община Балчик в подкрепа на хора с трайни увреждания и възрастни с ограничения или невъзможност за самообслужване, стартирал през май миналата година, е към своя край. По него са обхванати 74 потребители от общината, основно Балчик и селата Ляхово, Гурково, Соколово, Сенокос. Те получават почасови..

публикувано на 29.11.24 в 14:44

Пореден безрезултатен балотаж за избор на председател на НС

Отново се провали процедурата по избор на председател на 51-вото Народно събрание. Депутатите не избраха и на този балотаж, който беше между Силви Кирилов и Наталия Киселова.  Кандидатурата на доц. Наталия Киселова от БСП за председател на 51-вото Народно събрание получи подкрепата на 87 депутати от общо 236 гласували народни представители. Против се..

публикувано на 29.11.24 в 13:51