Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да покориш Рим като маратонец

| обновено на 18.04.18 в 11:14
8
Близо до финала на Maratona di Roma
Снимка: Maratona di Roma
Варненката Нора Вакарелова покори любимия си град Рим като маратонец. Преди дни тя се завърна с медал за участието си в традиционния международен маратон на италианската столица. Тя е историк по образование, дизайнер на дрехи по занимание и любител на колоезденето и бягането за удоволствие. В студиото идва с медала от участието на гърдите си:
Снимка
Какви са емоциите след такова маратонско бягане?

Това, което мога да кажа като първоначално усещане беше невероятната вълна от собственото удовлетворение, което човек може да изпитва, когато разкрие за първи път възможностите и силите на собственото тяло. Но те не са само физически. Да, краката бягат, но в крайна сметка мозъка и психиката са тези, които те държат! Особено след един по-продължителен километраж. На мен за първи път ми се случи да пробягам толкова дълга дистанция. Бягала съм до 30 км. без прекъсване. Но след 30-я откриваш други сили в себе си, друг физически и психологически потенциал, който имаш и който като го задържиш и усвоиш, надявам се може да доведе човек до много по-големи неща. Маратонът е нещо, което си поставих като лична цел, подготвих се, сама си организирах участието с подкрепата на моя съпруг, заедно го пробягахме и наистина е нещо, което нямам търпение да направя отново.

СнимкаКаква беше подготовката, колко време?

Буквално около Коледа го реших. Хареса ми много, че съвпада с моя личен празник - рождения ми ден, който беше в деня преди маратона. А догодина е точно на рождения ми ден, което ми постави още една усмивка в календара за тогава, да си мисля дали в Рим отново или в друг град. Започнах да чета статии, да увеличавам постепенно разстоянията, които бягам. Дишане, дори някои диети, но аз не ги спазвах тъй като след едно продължително бягане човек е много гладен, склонен е да изяде света (смее се). Това е и един от любимите ми моменти, който за мен е също част от тренировката да си похапнеш, разбира се правилно, след такова физическо натоварване. Тогава калориите отиват и на точните места в тялото. Две седмици преди маратона се чувствах напълно готова.    

А предизвикателствата там на място? Кои получиха медали и каква част от участниците финишираха?

Участниците бяха от около 100 държави, по мои груби сметки около 16-17 хил.души стартираха. До последно бях свидетел как много възрастни дами се бориха, къде с ходене, къде с бягане да финишират. Но самият факт, че  стартират е достатъчно уважителен! Медали получават финиширалите.

Трасето как е подбрано? Минава ли се покрай красотите на Рим или е изведено извън града?

Около 30 км. са извън града, последните 10 км. са подбрани не случайно така, много атрактивни, много мотивиращи. Това е цялата красота на Рим - площад Навона, Пиаца дел Пополо, площад Венеция, където е и финалът. Там местната публика и туристите ръкопляскат и са много подкрепящи за бягащите.

На 13-ти май предстои третото издание на варненския  маратон, който организаторите се стремят да го утвърдят като международен. Мислите ли да се включите и тук?

Да, аз знам за този маратон във Варна. Мисля, че е много добре, дори е задължително, според мен местни хора да се включват, за да дадат допълнителен тласък и мащабност на подобни инициативи. Стартирането не е ангажирано с финиширане. Видях, че има разработени дисциплини като 2 км., 10 км., полумаратон. Мисля, че трябва да се показва съпричастност, защото това е в полза на града. Да, Рим няма нужда от реклама като дестинация, но за Варна това е една много добра реклама.   



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37