Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да дорисуваме Стара Варна?

Старата турска махала във Варна крие невероятни прелести. Разходете се из малките улички в района на гаровия площад и ще почувствате духа на Стара Варна – в запазените сгради от началото на миналия век, в китните дворчета с характерни за морския град насаждения, в тишината на хиляда деветстотин и...Вървейки по една такава улица – „София”, откривам в началото и къща от 1933 година с инициалите на собственика на предната фасада.

Страничната стена обаче директно ни препраща в XXI век – съвсем прясно изрисувана, като нивото на всеки етаж е в различен цвят. Изобразени са хора, които работят, четат лекции или си почиват близо до морето, виждаме още бял шкаф, от който тайнствено се измъква черна котка.

Кой дорисува Стара Варна и защо?


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Карадимов

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Партиите се споразумяха за квотите в секциите в Балчик, но консултациите завършиха с обвинения за натиск между представителите на ДПС

С обвинения за натиск между представителите ДПС завършиха обществените консултации с кмета на Община Балчик за определяне състава на СИК-овете и парламентарно представените партии в 50-ия парламент – Коалиция „ГЕРБ – СДС“, ПП „Движение за права и свободи", Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България", ПП „Възраждане", Коалиция „БСП за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44
Варна, алеята край Морска гара

С дрон ще следят туристическите потоци около възлови места във Варна

Три точки в централната част на Варна са обект на наблюдение с помощта на дрон - районът на Операта, входът на Морската градина и Морска гара. Целта е да бъдат проследени туристическите потоци в най-натоварените месеци от годината, а на базата на събраната информация да бъде направен анализ, който да послужи да изготвянето на препоръки към институциите..

публикувано на 19.09.24 в 14:22

Акция по кръводаряване във Варна тази събота, предаваме капачки на 28 септември

Безвъзмездна акция по кръводаряване организират от сдружението "Аз вярвам и помагам" във Варна. Със събитието ще бъде отбелязан първият рожден ден от даряването на мобилния пункт за кръводаряване, съобщи организаторът Владислав Николов. Събитието ще се проведе на 21 септември, събота,   от 9 до 16 часа на площад "Севастопол" до статуята на Стефан..

публикувано на 19.09.24 в 14:14

Депутатите не приеха законопроекта за референдумите

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха, предаде БНР.  Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал..

публикувано на 19.09.24 в 12:33