Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството обсъжда новата Здравна карта

| обновено на 29.05.18 в 10:45

Правителството ще обсъди днес проекта за Националната здравна карта. Документът, който определя броя болнични легла, вече предизвика остри реакции сред пациентските организации и лекарското съсловие. Проектът за Национална здравна карта отчита близо 6000 излишни легла в болниците, за които Здравната каса няма да заплаща, ако предложенията бъдат одобрени.

Българският лекарски съюз поиска с писмо до премиера, здравния министър и председателя на ресорната парламентарна комисия документът да бъде преработен, за да се гарантира достъпна болнична помощ във всички областни градове.

От здравното министерство обясниха, че картата е съставена на база на данните от статистиката за отчетената през миналата година дейност на болниците по специалности, но Лекарският съюз обясни, че тази дейност е била лимитирана от бюджета.

"Предложената национална здравна карта е изключително административно направена и по-скоро ще служи на администрацията, отколкото за здравето на пациента.", коментира пред Радио Варна проф. Анелия Клисарова, народен представител от ПГ „БСП за България“, заместник-председател на комисията по образование и наука, и член на комисията по здравеопазване.

Проф. Клисарова сподели, че не е получила адекватен отговор от Комисията по здравеопазване как е възможно болничните легла във Варна да бъдат намалени от 3 000 на 2 000, както се предвижда в проекта на картата. 

"Напълно убедена съм, че няма да бъде успешна и тази здравна карта", заяви Клисарова. Чуйте още в прикачения звуков файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

И в събота ремонтни дейности в Пчелина, между 9 и 17 часа затварят част от ул. "Прилеп"

И в утрешния почивен ден продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ в участъка от разклона за местност Пчелина до разклона на с. Каменар, съобщиха от общинския пресцентър. Въведена е временна организация на движение с поставяне на контролно-пропускателни пунктове от двете страни на участъка.  Между 9 и 17 часа движението на..

публикувано на 20.09.24 в 16:18

ГДБОП разби престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция за Южна Европа

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа, съобщава БНР.  Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 16:05

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14
Снимката е илюстративна

Затварят временно улици във Варна заради футболното дерби в неделя

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите на ПФК „Спартак“ - Варна и ПФК „Черно море“ - Варна в неделя, 22 септември, за времето от 17:30 часа до приключване на събитието (около 23:00 часа) ще бъде преустановено движението на ППС по ул. „Кирил Шиваров“ (в района на стадион „Спартак“). При възникване на необходимост ще бъде..

публикувано на 20.09.24 в 15:03

НЗОК ще се разплати с аптеките до 15 октомври

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 14:49

Ръководителят на наркобандата в с. Приселци - един от най-големите производители на медицинска марихуана у нас

Привлеченият като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици в с. Приселци е бил един от най-големите производители на марихуана за медицински цели у нас. Той е имал разрешение от Министерството на земеделието и храните за отглеждане на растения от рода на конопа, съобщиха от пресцентъра на Варненския окръжен съд.  Разбиха..

публикувано на 20.09.24 в 14:13

Димитър Главчев: Усилията на всички институции са насочени към връщането на моряците от "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев коментира темата с българските моряци от "Галакси Лийдър", похитени в Йемен.  "Усилията на всички институции са насочени към връщането им", каза Главчев, цитиран от БНР. Вчера евродепутатът Елена Йончева се срещна с капитана и старши помощник-капитана на кораба "Галакси Лийдър" Любомир Чанев и Данаил Веселинов.  Посещението..

публикувано на 20.09.24 в 14:02