Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българките между 25 и 34 години - най-дискриминирани на пазара на труда у нас

| обновено на 08.06.18 в 15:09
ИУ-Варна
Снимка: Радио Варна

В България все още има неблагоприятно третиране по отношение на равнопоставеност между жените и мъжете в сферата на труда. Това каза за радио Варна доц. Д-р Баки Хюсеинов, заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация. Той изнесе доклад по темата в рамките на Национална конференция "Защита срещу дискриминацията: правна уредба, проблеми и тенденции", който се проведе в Икономически университет - Варна.

Доц. Хюсеинов посочи, че българското законодателство е хармонизирано с  европейското и имаме много добър Закон за защита от дискриминация, където има специален раздел за равнопоставянето между половете.

"Въпреки това, обаче, по отношение на икономическата активност в България има неравнопоставеност около 7 % разлика между жените и мъжете в полза на мъжете.", каза доц.Хюсеинов. Този процент не се е променял от 2010 г. до сега, което означава, че не се предприемат определени политики, които да бъдат насочени към намаляване на тази разлика.

Единствено в IT-сектора тази разлика не съществува, уточни доц. Хюсеинов.

При безработицата – процента е 1,1 и може да се каже, че няма разлика по отношение на броя безработни мъже и жени.

"Има обаче възрастова дискриминация. Например, жените между 25 и 34 годишна възраст формират група, която попада под ударите на дискриминация. Причината е, че най-често в тази възраст жените създават семейство и излизат по майчинство. В резултат на това работодателите се заяждат с тях , предварително ги карат да подписват декларации, че няма да забременяват или ако забременеят започват да се заяждат с тях и  търсят начини и средстава, за да ги освобождават от работа.", каза още заместник-председателят на КЗД.

И допълни: "Другата опция е когато се връщат от майчинство. Много често тогава работодателите не им увеличават трудовото възнаграждение, оставят ги на ниска заплата и жените принудително започват масово да напускат работа.

"При тези случаи жените могат да се защитят чрез Комисията за защита от дискриминацията, като подадат жалба при нас. ", каза още доц. Баки Хюсеинов. "Ние постановяваме санкции, даваме задължителни предписания на икономическите субекти, така че има механизми, за да се подобри ситуацията в България по отношение на възрастовата дискриминация. Има увеличаване на жалбите  от жени точно по този показател, което показва, че все повече от тях са информирани и търсят правата си."

Националната конференция „Защита срещу дискриминацията: правна уредба, проблеми и тенденции“  бе организирана от Катедра “Правни науки” при ИУ – Варна в партньорство с Института за държавата и правото при БАН и Комисията за защита от дискриминация,  в рамките на Дейност 7 „Организиране на национални и международни научни форуми за разпространение на научната продукция на докторанти, постдокторанти и преподаватели“ на Проект “Инвестиции в обучението на студенти, докторанти, постдокторанти и преподаватели – гарант за по-добро бъдеще“ (Договор № BG05M2OP001-2.009-0036).

Цялото интервю с доц. Баки Хюсеинов чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25