Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да произвежда гориво от пластмасови отпадъци

| обновено на 19.06.18 в 11:03

Възможно е България да се превърне в сметището на Западна Европа, след като миналата година Китай забрани вноса на отпадъци от Стария континент. Ние имаме много ниски такси за заравяне на боклуци. Това коментира за радио Варна Даниел Костадинов, който е докторант към Катедра „Транспортна техника и технологии” в ТУ-Варна.  Варненският университет има намерение да разработи експериментална технология за преобразуването на пластмасовите отпадъци в гориво, каза още той.

"Технологията е на принципа на пиролизата. Самите пластмасови отпадъци, предимно от полиетилен, се загряват и следствие на това се получават други фракции. Подобно е на дестилацията на алкохол. Самите изпарени частици, първо ги загряваме после ги охлаждаме. След като се охладят се отделя съответната течна фракция. Има три основни продукта: първият е горивно масло, другият продукт е технически въглерод, а третият - горивни газове, основно метан.", каза Даниел Костадинов.

Той посочи, че горивното масло може да се дестилира още веднъж, да се пречисти и да се получи чисто дизелово гориво, което можем да използваме за двигател с вътрешно горене. Приложението на горивното масло е голямо в индустриалната сфера. Може да се използва в циментови заводи, централи за отопление и т.н. Получава се и продукта карбон блек - твърдо вещество, което се използва за пигментация, както и за производство от автомобилни гуми до подметки за обувки.

В България никъде не се произвежда гориво от пластмасови отпадъци, каза Даниел Костадинов. Според него изграждането на такъв завод у нас е възможно, както е възможно и сами да си произведем съоръженията, които са нужни за работа в него.

Експериментална установка, с която да се произведе гориво от пластмасови отпадъци има намерение да направи ТУ-Варна и конкретно екипът на  Катедрата  „Транспортна техника и технологии”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна се събира утре, гласува задвижване на важни проекти за града

Общинският съвет във Варна се събира за 14-ти път от началото на мандата. Редовното заседание ще се състои в четвъртък – 29 август 2024 г., от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В проекта за дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е предложение на кмета за отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади за оценка на..

публикувано на 28.08.24 в 18:37

Местен референдум "за" и "против" изграждането на ветропаркове ще се проведе в Община Добричка на 27 октомври

Местен референдум "за" и "против" изграждането на ветроенергийни паркове ще се проведе в Община Добричка на 27 октомври, за когато са насрочени и предсрочните парламентарни избори. Поводът са зачестилите инвестиционни намерения за изграждане на ветрогенератори на територията на общината. В началото на месец септември Общинският съвет ще заседава..

публикувано на 28.08.24 в 18:23

Гаранционният фонд в туризма раздели бранша и министерството

Професионални организации на туроператорите и турагентите ще внесат свое становище в ресорното министерство по проекта за промени в Закона за туризма.  Те не са съгласни с някои от текстовете, свързани със създаването на Гаранционен фонд.  От бранша ще внесат предложенията си по нормативния акт до 2 септември, когато изтича крайният срок за..

публикувано на 28.08.24 в 16:36
Снимката е илюстративна

До октомври правят анализ къде във Варна има нужда от поставяне на допълнителни контейнери за смет

До октомври ще бъде направен анализ къде във Варна има нужда от поставяне на допълнителни контейнери за смет. Интерактивна карта, част от плана за сметосъбиране, е създадена по идея на Христо Рафаилов, заместник-кмет по финанси на община Варна. Той информира, че картата съществува от месец и в нея след проверки на общината и по сигнали на граждани..

публикувано на 28.08.24 в 16:10

Мощен циклон може да донесе проливни дъждове по Черноморието

Мощен циклон се формира в района на Черно море и може да причини сериозни проблеми през следващите дни , предаде БГНЕС. Циклонът е формиран в източната част на Черно море, но върви на запад и северозапад, което е необичайно. В четвъртък, петък и събота неговият център ще бъде близо до акваториите на България и Румъния. Предварителните очаквания на..

публикувано на 28.08.24 в 15:53

Агенцията по заетостта продължава да приема заявления за обучения с ваучери за работещи

Агенция по заетостта продължава приема на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”. Допустими кандидати за участие са заети и самостоятелно заети лица. Проектътефинансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“2021 – 2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд..

публикувано на 28.08.24 в 15:30

НЗОК ще известява със sms и Viber пациенти с протоколи за скъпоструващи лекарства

От 1 септември 2024 г. кандидатстващите за отпускане на скъпи лекарства за хронични или редки болести, отпускани с електронни протоколи, издавани от лекари специалисти и от специализирани лекарски комисии, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия, ще бъдат известявани със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата Вайбър...

публикувано на 28.08.24 в 14:40