Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крапец: Какво е да си хотелиер в малко село на добруджанското крайбрежие?

Плажът на Крапец
Снимка: Димитър Проданов

Късно започна сезонът тази година в шабленското село Крапец. Заради дъждовете, но най-вече заради Световното първенство туристите започнали да идват след 10 юли, разказва хотелиерът Димитър Донев.

А и по принцип сезонът по най-северното ни Черноморие е за около 40 дни от средата на юли до края на август.  В останалите летни седмици туристи има предимно за уикенда - най-вече румънци. От година на година летовниците са все повече, смята Донев. Ръстът в броя им, обаче, е незначителен на фона на положителните резултати в големите курорти в последните години.

"Ние сме погранично село, на 10 минути сме от границата. Идват румънци, има интерес към Дуранкулак, Крапец, Езерец, Шабла..., но идват основно за плажа. Нямаме никакви други развлечения, с които гостите да могат да уплътнят почивното си време. така, ако няма плаж, както много често през тази година заради дъжда, туристите прекратяват ваканциите си и отиват другаде. Какво търсят туристите, които идват в населено място като Крапец? Тишината, спокойствието... Но няма ли плаж, те не са достатъчни", обяснява Донев.

Според него оцеляването на всеки, дръзнал да се занимава с туризъм в малко населено място, е трудно и почти на ръба.  "С нашия къс сезон е много трудно да заделиш средства за ремонти и инвестиции. Аз съм десетина години вече в този бранш. И е трудно за се свържат двата края...", казва хотелиерът. Той не смее да мисли за държавна помощ за бизнеса - направил си собствен водоизточник, защото доскоро и водата не достигала, токът също е голям проблем и се наложило да сложи слънчеви батерии. "За пътищата пък да не говорим - асфалт има на две или три улица в селото", недоумява Донев. Дори като прокарали водата, разкопали улиците и вместо да ги асфалтират, ги насипали с чакъл. Затова със съседи се хванали и докарали асфалт с ремаркета, за да оправят улицата си, за да може да се минава.

Какво още разказа Димитър Донев чуйте в прикачения аудиофайл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ и "Възраждане" във Варна в сблъсък заради поправките в Закона за предучилищното и училищното образование

"Възраждане“ и ПП-ДБ отново влязоха в конфликт. Причината е списък с имена учители от Варна, публикуван във "Фейсбук" от местната организация на "Възраждане". В публикацията са изброени 26 преподаватели от училища в града , за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование, предаде БНР.  От..

публикувано на 22.08.24 в 13:25

481 са свободните места за училищни директори в страната

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. 481 са свободните места в страната, съобщава БНР.  Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София,  конкурсът е бил дългоочакван, тъй като през..

публикувано на 22.08.24 в 13:07
Димитър Главчев

Главчев представя нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври

Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев. "Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза Главчев, цитиран от БНР. Радев даде срок до понеделник..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

В Добричко нападнаха полицейски автопатрул, укротиха агресивните с електрошок и два изстрела

Полицията в Добрич е задържала трима души след възникнал конфликт между униформените и група от хора. Инцидентът се е случил на 21 август в село Ловчанци. При опитите си да овладеят ситуацията полицаите са използвали електрошок. Един от полицаите е с лека телесна повреда вследствие на нападението. На 21 август, около 19:30 часа в с. Ловчанци,..

публикувано на 22.08.24 в 12:19

Експерт: Китайските онлайн платформи все по-конкурентни заради бързи доставки и ниски цени, липсват обаче тестове за вредни химикали в стоките

Китайските онлайн платформи стават още по-конкурентни на европейските със скъсяването на времето на доставката заради складове, разположени на европейска територия. Възниква въпросът, обаче дали може да се предпазим от рисковете, които носят стоките от Китай, без да са преминали задължителни предварителни тестове за вложени вредни вещества. Това..

публикувано на 22.08.24 в 11:05

Президентът Радев определи Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Вчера Радев проведе разговори с потенциалните кандидати..

публикувано на 22.08.24 в 10:33

Над 6 000 зрелостници на поправителна матура по български език и литература днес

Очаква се 6 396 зрелостници, които са допуснати до задължителна матура по български език и литература, да се явят на изпит днес. Той ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната. Изпитът ще започне в 8:30 ч. И през тази сесия няма промяна във формата и времетраенето на изпита. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен..

публикувано на 22.08.24 в 08:20