Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастта няма отношение към рака на гърдата

д-р Силвия Йорданова
Снимка: Радио Варна

Карциномът на млечната жлеза е най-разпространеното онкологично заболяване сред жените, тази тенденция се наложи през последните две-три години, каза за Радио Варна д-р Силвия Йорданова,  специалист по образна диагностика в ”Аджибадем Сити Клиник” във Варна.  Преди пет-шест години се смяташе, че жени, които са в менопауза, не са раждали и не са кърмили са с по-голяма предиспозиция за развитие на този карцином, каза д-р Йорданова и добави, че в лекарската си практика има случаи на заболели жени под 30 и над 85 години, така че възрастта не е определящ фактор за заболяването. Фамилната обремененост също не означава, че ще развиете карцином, ако имате болен в семейството, уточнява д-р Йорданова и дава пример със свои пациенти - генетично отрицателни /т.е. никакъв шанс да развият рак/, но след време биват диагностицирани. Голям процент от карцинома на гърдата е хормонално активен с два до четири плюса, много малък процент е нехормонален.

Задължително е поне веднъж годишно жените да правят профилактика на гърдите си. Тези, които са на възраст до 38 години, без значение дали са раждали или не, задължително биват преглеждани на ехограф. Ехографията се извършва между първия и десетия ден от цикъла. Същият период важи и за мамографията, но този метод се прилага веднъж на две години и то за дами, навършили 50 години. Двата метода са взаимно обвързани, като ехографът е по-щадящият метод, тъй като при него няма облъчване. Тази профилактична програма се прилага в България през последните 15 години.

Жените със силиконови импланти се преглеждат основно с ехограф, понеже пълнежът на импланта поема рентгеновите лъчи от мамографа, а паренхимът на гърдата остава невидим за техниката. При съмнение за карцином се използва магнитен резонанс.

Туморните маркери са допълнителен, но не определящ диагностичен метод, каза д-р Йорданова. В дългогодишната си практика тя  е имала пациентки в напреднал трети-четвърти стадий на болестта, а с нормални туморни маркери. Обратното също се е случвало - повишен маркер, без никакви проблеми с гърдата. Д-р Силвия Йорданова уточнява, че туморните маркери са антитела, които реагират дори и на банален възпалителен процес. 

Цялото интервю на Емилия Николова с д-р Силвия Йорданова, специалист по образна диагностика в ”Аджибадем Сити Клиник” - Варна, чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25