Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песен на Уитни Хюстън и соло тромпет влизат в новия репертоар на духовия оркестър на Дългопол

Известният Детско-юношески духов оркестър “Дико Илиев” в гр. Дългопол има нов ръководител: Любомир Александров е на 33 години и е от Варна. Зад гърба си има близо 20-годишна музикална кариера.

Александров пое ръководството на формацията след близо двугодишно прекъсване поради напускането на основателя й и дългогодишен ръководител Костадин Павлов. Сега се налага Любомир Александров да съгражда нов оркестър. “В основата му залагам преди всичко на деца и юноши, които живеят в Дългопол”, разказва младият музикант и не скрива амбицията си да приложи своя творчески опит. А той никак не е малък и продължава да се развива. Започва преди години като тромпетист в музикалнотото училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Учи 2 години в Националната консерваторията, после излита за Германия. Работи там известно време и се връща отново у дома. Тромпетът го отвежда във филхармониите на Русе, София, Бургас, Шумен и Варна. Свири в представителния духов оркестър на ВМС. Тази година се дипломира в Шуменския университет със специалност  “Музикална педагогика” и не скрива амбициите си, че магистратурата му ще бъде свързана с дирижирането.

На 25 август, на празника на Дългопол, Александров получи от кмета на града Георги Георгиев ценен подарък – икона на св. Мина, закрилник на семейството. В бъдеще той ще се наложи да разпалва творческия му плам, раздвояван между семейното огнище - където го чака съпруга и малко дете, и едва прохождащия оркестър.

“Като цяло формацията ни е съвсем нова, защото разчитам на малка част от оркестрантите, които са свирили преди време в стария оркестър”, уточнява Любомир Александров. Затова част от тях, които излизат на сцената, са възпитаници на стария диригент. Много държа на приемствеността, защото тя ще запази лицето на оркестъра. Когато имам нужда от подкрепа по отношение на инструменти или оркестранти, мога да потърся помощ от колеги. Вярвам, че те ще се отзоват”.

Подборът на нови оркестранти е доста трудно и самотно занимание. След обявения преди време конкурс за попълване състава на оркестъра се явяват 22 деца. Първоначалният ентусиазъм бързо се изпарява, остават едва 6 – 7. Хубаво е, че те са качествени, интелигентни и имат желание да останат. А с тях се започва буквално отначало. С тънкостите на дишането като духови музиканти, извличане на звук от инструментите, изсвирване на няколко тона и не на последно място - четене на нотите. Твърде нелека задача. С по-малките Любомир е по-внимателен и приятелски настроен. Всяко от тях си има своите особености, потребности, манталитет, отзивчивост и емоционалност, а това изисква строго индивидуален подход. Но бавно идват и добрите резултати - децата започват да осъзнават, че правят нещо заедно. И то е интересно. Прави им истинско удоволствие.

Съставът започна да разучава и новия репертоар, предложен от диригента. Той е свързан с патрона на оркестъра Дико Илиев - един от най-бележитите ни капелмайстори и творец на народна музика, превъплътена в изпълнение на духов оркестър. Името Дико Илиев ни задължава, затова с оркестровата формация включваме редица негови творби в областта на духовата музика, включително валсове и маршове. “В репетоара ни има и доста български произведения от Славейко Каменов, Андрей Врачански, на български и руски маршове, които свирят духовите ни оркестри”, заявява Александров. И с нескрита радост допълва, че листата на творбите, които изпълняват, се допълва от съвременни творци. “Първото нещо, което си позволих да направя, бе една песен на Уитни Хюстън, която в най-скоро време ще представим пред публиката. Тя ще бъде изпълнена от млада певица от Дългопол в акомпанимент на соло тромпет. Една спираща дъха музика, която, вярвам, ще заинтригува публиката”, обобщи Любомир Александров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творби на Борис Георгиев гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г. Борис Георгиев..

публикувано на 03.10.24 в 19:07

Представят каталога "50 години Етнографски музей - Варна"

Етнографският музей във Варна ще представи юбилейно издание, което включва 50 експоната от фонда на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Изданието "50 години Етнографски музей - Варна" ще бъде представено от 16 часа на 10..

публикувано на 03.10.24 в 12:14

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

В Деня на поезията и музиката балчишкият литературен клуб възобновява дейност

В навечерието на 60-ата си година Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик възобнови своята дейност – като още през септември започна творческият сезон 2024-2025г. Гости на първата творческа вечер бяха Таня Доганова - Христова - енциклопедист, диригент и кинорежисьор, създател на единствения по рода си мъжки..

публикувано на 01.10.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58